Aangekocht: 17e eeuws Waegh gebouw
Met de aankoop van dit bijzondere pand in Monnickendam hebben we de 30e gemeente bereikt waarin we ons mooie werk mogen verrichten. We zijn er trots op dat we al die gemeenten en monumenteneigenaren kunnen helpen hun erfgoed op een goede manier te behouden.
Eind 2020 kocht Stadsherstel de Waegh in Monnickendam. De gemeente Waterland, die sinds jaar en dag eigenaar is, zocht een koper die het prachtige 17e eeuwse pand zou kunnen beheren en tegelijk geschikt maken voor de toekomst. De Waegh is al sinds de jaren zeventig een restaurant met terras. Wij gaan het restaurant voorzien van isolatie en verbeterde ramen en deuren zodat er ook in de winter een aangenaam klimaat heerst en de stookkosten beperkt blijven. Bovendien wordt de woning boven de keuken aangepast aan de eisen van deze tijd.
De tweede Waegh
De Waegh kent een lange geschiedenis. Al in 1382 stond er een voorganger van de Waegh op deze plaats. Deze ging in 1666 bij een brand verloren. Monnickendam was in die tijd een belangrijke havenplaats en er werden veel goederen verhandeld, zoals bijvoorbeeld boter, kaas en graan. Direct na de brand werd begonnen met de bouw van een nieuwe Waegh, ontworpen in de stijl van Philip Vingboons die in de 17e eeuw zoveel panden aan de Amsterdamse grachten ontwierp. De Waegh heeft twee halsgevels, één aan de kant van de Middendam met een gevelsteen met het wapen van Holland en één aan de kant van de haven met een gevelsteen met het wapen van Monnickendam.
De beurs met weegmeester
De overkapping waaronder nu het terras is was vroeger de beurs. Het wegen van goederen en het verhandelen op de beurs kon dus direct bij elkaar plaatsvinden. Het wegen was niet alleen van belang voor een eerlijke handel, het betekende minstens zoveel voor de inkomsten van de stad. Er moest immers weegloon betaald worden. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw werd er steeds minder gebruik gemaakt van de Waegh , o.a. door de beschikbaarheid van geijkte weegapparatuur bij koper of verkoper.
Gasthuisen vergaderruimte voor de vroedschap
De bovenzaal deed dienst als gasthuis voor reizigers, armen en vooral voor zieken. Ook was de bovenzaal in een bepaalde tijd vergaderruimte van de vroedschap. Deze vroedschap bestond uit een viertal burgemeesters en diverse raadsleden. Door de eeuwen heen heeft de Waegh ook onder andere onderdak geboden aan de schutterij en de brandweer.
In de 19e eeuw werd ’s winters elke dag onder de overkapping gortepap uitgedeeld aan arme inwoners. De Monnickendammers danken hun bijnaam ‘troeters’ aan dit gebruik: gortepap heette namelijk ‘troet’ in die tijd.
Een leuk fietstochtje naar Restaurant De Waegh
Het is erg jammer dat u het gebouw nu niet van binnen kunt bekijken en niet kunt genieten van wat lekkers in het restaurant. Hopelijk is dat binnenkort weer mogelijk. Monnickendam is dan bijvoorbeeld vanaf Amsterdam een heerlijk fietstochtje: dit is zeker een tip voor mooi weer en als het restaurant de Waegh weer open is. www.dewaegh.com
Wilt u meer weten over de Waegh? Hou dan onze speciale #OmDeDagEenMonument nieuwsbrief in de gaten. Daarin vertellen we binnenkort meer over dit bijzondere monument. Inschrijven kan HIER