Burgemeester P. PH. Paulplantsoen 11

burgemeester p. ph. paulplantsoen 10 t_m 12, stadsherstel, sjors van dam
B

Burgemeester P. PH. Paulplantsoen 11

Burgemeester P. PH. Paulplantsoen 11, Broek in Waterland

Deze woning aan het P.Ph Paulplantsoen behoort tot een hof met de nummers 1 t/m 12. Het is in 1954 ontworpen door de gemeentearchitect. Fijn dat dit hofje er nog is want het had niet veel gescheeld of Broek in Waterland had een heel ander entree gehad naar haar centrum toe.

De woningen zijn geïnspireerd door de 17e eeuwse liefdadigheidshofjes. Vaak zijn deze door rijke particulieren in het leven geroepen voor hun gepensioneerde personeel of ze zijn vanuit een bepaald geloof gerealiseerd. Meestal omgeven door een muur, ademen die hofjes een beslotenheid uit en zijn de woningen, helemaal na een bepaald tijdstip, niet toegankelijk voor bezoekers.

Ons hof is niet omgeven door een muur en dwars door het complex gaat een weg die toegang geeft tot het dorp Broek in Waterland. Door de situering van de bouwblokken rondom het eenvoudig vormgeven groen ademt het toch enige beslotenheid uit. Iedereen kan zich op het groen begeven maar door de plaatsing van de huizen er dicht omheen doet het toch privé aan en is het meer voor de voorbijganger om naar te kijken.

Deze woning aan het P.Ph Paulplantsoen behoort tot een hof met de nummers 1 t/m 12. Bekijk hier het verhaal over dit hof.

1954
Bouw van het hof
2015
Gemeentelijk monument
2020
Stadsherstel eigenaar en renovatie
Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.