De lezing is onderdeel van de Surinaamse Maanden, een benefiet voor behoud van Surinaams erfgoed.
Het Amsterdam Pipe Museum is dit jaar voor het eerst partner! De link is de archeologie. Het museum weet alles over de bekende Goudse pijp en die worden ook regelmatig in de Surinaamse grond gevonden. Hoe komen die pijpen daar, wie rookte ze? Wellicht geeft een grote groep fragmenten van de witte kleipijpen die al 50 jaar geleden in Suriname zijn gevonden hierop het antwoord. Ze zijn destijds met de vinder mee naar Nederland gekomen. Het museum doet er nu onderzoek naar en zorgt ervoor dat ze later weer naar Paramaribo teruggaan. Het Surinaams Museum, gevestigd in Fort Zeelandia, zal er dan een expo over maken.
Over de spreker
Benedict Goes is kunsthistoricus, erfgoedspecialist en sinds 2015 directeur van het Amsterdam Pipe Museum. Daarvoor werkte hij bij diverse kleine musea. Ook was hij uitvoerend directeur van ICOMOS Nederland en onderdeel van de wereldwijde UNESCO-organisatie voor monumenten en archeologie. In die rol organiseerde hij o.a. conferenties in Malakka 2004 (Maleisië) en Paramaribo 2010 (Suriname). Daarnaast was hij tien jaar lang de organisator van het jaarlijks archeologie-congres voor Nederland en Vlaanderen.
Amsterdam Pipe Museum
Het unieke Amsterdam Pipe Museum laat wonderlijke culturele tradities van pijproken zien van over de hele wereld. Want de pijp, het persoonlijke attribuut voor genieten en ontspannen, maar ook voor rituelen en tradities, is werkelijk een spiegel van de samenleving. Het grachtenhuis waarin het museum is gevestigd is op zichzelf al een bezoekje waard, en dan hebben we het nog niet over de onverwachte collectie gehad. Het museum aan de Prinsengracht 488 is alle dagen open van 12 tot 18 uur behalve op zondag. Kaartjes zijn te koop contant aan de balie of via de website. De museumkaart is geldig.
Zie voor prijzen en meer informatie: www.pipemuseum.nl
De Stadsherstel Suriname wandeling 2024, die vanaf 5 juni gratis te verkrijgen is bij het startpunt; de tentoonstelling in de Amstelkerk, gaat langs dit museum. Wandelaars kunnen na hun bezoek aan het museum daar drie gratis ansichtkaarten uitzoeken.
Passepartout
Vrienden van Stadsherstel A’dam maken restauraties in Nederland mogelijk maar ook de Surinaamse Maanden. Als Vriend krijgt u korting op de passe-partout voor de lezingen. U betaalt voor 4 lezingen incl drankje geen € 60,- maar € 55,-(excl. servicekosten). Bestel HIER kaarten.