Let op: dit concert is helaas geannuleerd.
Het Beethovenjaar 2020 is jammerlijk in de soep gelopen. Gelukkig wordt zijn jubileum met een half jaar verlengd. De uitgelezen kans om het strijkkwintet in C-groot te spelen. Hij schreef het in 1801 in Wenen en doet niet onder voor zijn veel bekendere strijkkwartetten. Als trotse ambassadeur van het strijkkwintet hoort dit werk bovenaan Penta’s repertoirelijst.
Programma
L. Boccherini – Opus 60/1, in C-groot
L. van Beethoven – Opus 29, in C-groot
Oòk in 1801, ruim tweeduizend kilometer verderop, schreef collega-componist Luigi Boccherini zíjn strijkkwintet, òòk in C-groot. Heel toevallig, maar groter konden de verschillen niet zijn. Omdat Boccherini werkzaam was aan het hof buiten Madrid, leefde hij behoorlijk geïsoleerd van het Europese muziekleven. Dat verklaart misschien zijn geheel eigen componeerstijl. Daar waar Beethoven al vooruit keek naar de Romantiek, was Boccherini nog zeer met de Barok verbonden.
Het is onwaarschijnlijk dat de twee grootheden elkaar ooit ontmoet hebben. Met dit concert, geheel in C-groot, ontmoeten ze elkaar alsnog. Maar liefst 220 jaar later, op het podium met Penta.
Penta
2 violen, 2 altviolen, 1 cello
De musici van Penta delen, naast hun liefde voor het 18e- en 19e-eeuwse kamermuziekrepertoire, grote affiniteit voor de historische uitvoeringspraktijk. Het is als strijkkwintet het enige in zijn soort in de Lage Landen. De ervaren spelers van Penta staan voor bevlogen samenspel, bijzondere programmering en een aansprekende presentatie. Bovendien is Penta gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk. Het strijkkwintet heeft, naast de twee violen, altviool en cello van het strijkkwartet, een extra altviool. Deze extra middenstem vergroot de sonoriteit en verrijkt de harmonie en klankkleuren.
Musici
Helena Druwé en Barbara Erdner – viool,
Bernadette Verhagen en Esther van der Eijk – altviool,
Tine Van Parys – cello