Old Roots New Routes: Mozaiek Ensemble

Muziek

za 20 mrt
old-roots-new-routes-mozaiek-ensemble.jpg

Speellijst

WanneerAanvangWaarDuur
za 20 mrt20:30 Amstelkerk -
Amstelveld 10 Amsterdam Nieuw
Amstelkerk
Amstelveld 10
Amsterdam

Oude muziektradities uit andere culturen ontwikkelen zich in de Lage Landen langs verrassend nieuwe lijnen. Die kruisbestuiving heeft geleid tot een nieuw muzikaal idioom, met verrassende impulsen voor bestaande genres. Ongemerkt en dikwijls onzichtbaar zijn ze onderdeel geworden van ons muzieklandschap. Voor de derde keer biedt Old Roots New Routes een podium aan deze ‘Dutch delta sounds’ via een concertserie met opmerkelijke, semi-akoestische formaties. Deze keer: Mozaiek Ensemble.

Zoals het nauwelijks bekend is dat Mozart ooit in Den Haag en Amsterdam optrad, weten weinigen van zijn faam in het Midden-Oosten. Althans in Damascus, waar sopraan Mireille Bittar zijn liederen zong totdat zij noodgedwongen Syrië ontvluchten moest. Samen met landgenoot Feras Khouri, specialist in het componeren en arrangeren van Midden-Oosterse muziek, richtte zij in Nederland het Mozaiek Ensemble op. Want “Ondanks de oorlog spelen Syrische musici juist door om opnieuw hun dromen te kunnen verwezenlijken”.

Als losse steentjes in een tableau dat geleidelijk zijn geheim verraadt vertolkt het ensemble liederen, die opnieuw zijn getoonzet in een spannende mix van oosterse met westerse klassieke muziek. Met flair geven ze het repertoire van Mozart, Albinoni en Verdi naast stukken van ondermeer de Rahbani Brothers en Zaki Nassif een wervelend perspectief.

Musici: Mireille Bittar (zang- SY), Feras Khouri (piano & arrangementen- SY), Karel Bredenhorst (cello- NL), Ayman Hajjmian (contrabass- SY), Youssef Nassif (kanun- SY), Modar Salama (percussie & riq- SY), Adeline Salles (fluit- FR), Beste Sevindik (viool- TR).

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.