Laurens Moreno Ensemble - Tournee Boedapest Boulevard 2020

Muziek | Van Houtenkerk

wo 11 nov
laurens moreno
Ernest Annyas 831 Van Houtenkerk Exterieur 6
Van Houtenkerk
Oudegracht 69
Weesp

De traditionele, rijke Hongaarse zigeunermuziek, in een warm register: gespeeld met twee altviolen, een cymbaal en een contrabas. Het Laurens Moreno Ensemble brengt eigen interpretaties van de soms eeuwenoude liederen op de tournee Boedapest Boulevard 2020.

Altvioliste Laurens Moreno hoorde lang geleden Hongaarse zigeunermuziek op een oude opwindgrammofoon en raakte direct gefascineerd. Ze studeerde aan het conservatorium bij Esther Apituley en speelde samen met onder andere Nello Mirando en beeldend kunstenaar en violist Armando.

Ze verdiept zich in dit onmetelijke repertoire, de uit het leven gegrepen liederen en de vurige speelstijl van de Roma-muziek, vooral zoals die is ontstaan rondom Boedapest. Graag wil ze de altviool hierin een eigen stem geven en ze put daarbij uit muziek die van generatie op generatie wordt doorgegeven. 

Tijdens haar avontuurlijke zoektocht naar de bron van de zigeunerklanken ontmoette Laurens de cimbalist Bandi Váradi, die is opgegroeid in Boedapest en bekend is om zijn delicate speelstijl. Met hem vormt ze een vast duo. Voor deze tournee wordt het ensemble versterkt door de begaafde contrabassist Bandika Váradi (Bandi’s zoon) en de fantastische altviolist István Ruszó, die speciaal hiervoor zullen overkomen uit Boedapest. Het is een unieke kans om deze musici in Nederland samen te horen.

Ze brengen een antiek cymbaal en een oude grammofoon mee. De bijzondere klanken nemen de toeschouwers mee naar vervlogen tijden, en tonen ook aan dat deze muziek nog altijd springlevend is. Het Laurens Moreno Ensemble verenigt een vissersdorpje aan het IJsselmeer met Boedapest aan de Donau.

Bezetting:
Laurens Moreno – altviool
István Ruszó – altviool
Bandi Váradi – cymbaal
Bandika Váradi – contrabas

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.