Je blik verruimen als het om sterven en de dood gaat? Reisfotograaf Heleen de Graaf neemt ons mee op een rondgang langs verschillende culturen die allemaal op een andere manier omgaan met sterven, de dood en met gestorvenen. Om 16.30 uur vertelt Nadia Zerouali, kookboekenschrijver en horecaondernemer, in een interview over haar persoonlijke ervaringen met sterven en de cultuurverschillen die er zijn.
Er valt veel te zeggen over de stervenscultuur in Nederland. Maar nog meer over de stervenscultuur elders in de wereld. Hoe gaan andere culturen en tradities met het onvermijdelijke sterven om? Uiteindelijk moet iedereen afscheid nemen van het leven. Hoe je dat beleeft en aankleedt, hangt samen met je kijk op de dood. En hoe een samenleving omgaat met het sterven en de dood laat zich zien in cultuurgebonden rituelen en gebruiken.
Het Landelijk Expertisecentrum Sterven bestaat dit jaar vijf jaar en wil met haar missie een positieve bijdrage zijn aan verandering van de stervenscultuur in ons land. Een cultuur die in hoge mate gekenmerkt wordt door het vermijden van wat wij liever niet onder ogen zien; een cultuur die gekenmerkt wordt door ongemak en angst. Wat kunnen wij in onze Westerse samenleving leren van andere culturen? In deze expositie met werk van fotograaf Heleen de Graaf nemen wij u mee op reis. Wij doen maar liefst vijftien landen aan waaronder Tibet, India, Italië, Myanmar, Jordanië, Ethiopië en Turkije. Deze tentoonstelling is met recht een uitnodiging te noemen om onze horizon te verbreden.
De tentoonstelling wordt geopend door Ineke Visser (voorzitter) met een korte terugblik op het werk van het expertisecentrum in de afgelopen vijf jaar gevolgd door een inleiding over haar werk door fotograaf Heleen de Graaf. Zij heeft haar liefde en passie voor fotografie, mensen, culturen en tradities vertaald naar deze foto expositie. Tijdens haar vele rondreizen in de wereld legde zij indrukwekkende plekken en rituelen vast. En verder een interview met kookboekenschrijver en horecaondernemer Nadia Zerouali die in DREMPEL, magazine over leven met sterven zegt: ‘Een gulden middenweg tussen culturen zou fijn zijn. Want het viel me op dat Nederlandse mensen me niet echt konden condoleren.’
Na afloop serveren wij een drankje en een hapje uit de couscousbar van Nadia Zerouali.