De concertserie Ambigu biedt een podium voor minder bekende en meer zelden gehoorde heel vroege evenals gloednieuwe muziek. Dit is muziek dat ambigu is in mentaliteit en geest, en vaak buiten de mainstream valt van programmering van oude en hedendaagse muziek. Deze editie: Contactus en Miron Andres.
From nowhere to nowhere | Het geluid van culturele onthechting
Miron Andres | viola da gamba, elektronica
Dit nieuwe solo-programma, dat tijdens de lockdowns in Lahore (Pakistan) en Brussel was ontstaan, legt de meest recente link met Miron’s hoofdpraktijk als audiokunstenaar (From nowhere to nowhere). Het creëren van een interculturele taal. Het geluid zelf mag geen deel uitmaken van een cultuur. Culturele onthechting moet als het hoogste doel worden gezien. Vrij van vooroordelen, vrij van elke vorm van religieuze of culturele onderdrukking. Het doel is vrijheid, het doel is volledige individuele expressie. Objectiviteit is echter onmogelijk. We zijn altijd een product van onze omgeving. Onze opvoeding. Onze genen. Of zijn we?
Juho Myllylä | blokfluiten
Miron Andres | vedel
Contactus laat zich inspireren door hetzelfde thema en presenteert een dubbelportret van de leden van het duo, die het dilemma verkent van verlangen om thuis te horen in een cultuur, terwijl je je tegelijkertijd los voelt van elke cultuur. Dit komt tijdens deze muzikale reis op verschillende manieren tot uiting over een periode van enkele eeuwen muziek die samengebonden zijn door het concept van ambiguïteit. Deze ambiguïteit is kenmerkend voor de grijze zone tussen oude en nieuwe muziek, evenals de problematiek van het definiëren van de eigen culturele identiteit.
————————————————
De concertserie Ambigu biedt een podium voor minder bekende en meer zelden gehoorde heel vroege evenals gloednieuwe muziek. Dit is muziek dat ambigu is in mentaliteit en geest, en vaak buiten de mainstream valt van programmering van oude en hedendaagse muziek. De concerten van Ambigu nemen plaats in het Museum ’t Kromhout, een voormalige scheepswerf in het centrum van Amsterdam – een buitengewone locatie met een robuuste en industriële sfeer dat verder reikt dan een conventionele concertomgeving. Met de ambiguïteit kenmerkend van zowel oude als nieuwe muziek ongeacht de eeuwen ertussen als uitgangspunt, Ambigu fungeert als een toegankelijke platform voor experimenten, nieuwe benaderingen en concepten voor zowel de artiesten als concertbezoekers. Ambigu is een initiatief van Stichting Musica Ambigua, een nieuwe stichting opgericht om zowel oude als nieuwe ambigue muziek te bevorderen. Ambigu is mede mogelijk gemaakt door de steun van Amsterdams fonds voor de kunst, BNG Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Van den Berch van Heemstede Stichting evenals genereuze donateurs via Voordekunst.