Bezichtig het Joods Gemeentegebouw op 4 mei vóór de restauratie
Het is een unieke kans: op 4 mei organiseren wij in samenwerking met de Stichting Joods Gemeentegebouw Haarlem een open huis in dit pand uit 1888 zodat u samen met ons een stap terug kunt doen in de rijke geschiedenis van de Joods-Haarlemse gemeenschap eind 19e eeuw. Én vooruit kunt kijken naar de prachtige nieuwe - maar ook eigenlijk: oorspronkelijke - bestemming. Dwaal door de zalen met de vier-en-een-halve meter hoge plafonds met stucwerk en de majestueuze en-suite deuren en droom met ons mee hoe het er straks uit zal zien als het pand weer in oude glorie hersteld is.
Acanthusbladeren als symbool voor hoop en groei
In 2020 besloot de gemeente Haarlem haar kroonjuweel van het Joodse erfgoed te verkopen en eind 2022 mochten wij ons de trotse eigenaar noemen van het Joods Gemeentegebouw in het centrum van Haarlem. Daarmee kwam een eind aan een jarenlange onzekerheid over de toekomst van dit zeldzame gebouw. Inmiddels zijn we in de afrondende fase van de vergunningenverlening en druk bezig met de fondsenwerving.
Momenteel worden alle niet-monumentale onderdelen uit het pand verwijderd in voorbereiding op de restauratie die waarschijnlijk dit jaar start. Bij de restauratie zullen de vele monumentale onderdelen in het beschadigde interieur worden hersteld en ontbrekende onderdelen zullen worden gereconstrueerd, zodat de ruimtes weer helemaal tot hun recht komen. Het monumentale stucwerk kan worden gerestaureerd mede dankzij het Stadsherstel Interieurfonds, een fonds op naam bij de Vrienden van Stadsherstel. Dit stucwerk is voorzien van acanthusbladeren, destijds symbool voor de hoop en het optimisme over de florerende Joodse gemeenschap eind 19e eeuw.
|
Uitnodiging open huis: 4 mei 12:00 – 16:00 uur
In het Joods Gemeentegebouw worden kantoor- en bedrijfsruimtes en vijf appartementen gerealiseerd. In openbaar toegankelijke ruimtes opent de Stichting Joods Gemeentegebouw Haarlem een historisch, educatief en cultureel centrum. Daarmee krijgt het gebouw zijn oorspronkelijke bestemming terug: het herleven van de geschiedenis van het Joodse leven in Haarlem en omgeving met diverse cultureel-maatschappelijke en educatieve functies, zoals een vaste presentatie over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Haarlem en wisselende exposities.
Kom op donderdag 4 mei het pand in de meest oorspronkelijke vorm bewonderen vóór het in restauratie gaat en hoor over de geschiedenis én de toekomst. Wij zijn aanwezig om uw vragen over de op handen zijnde restauratie te beantwoorden. De Stichting Joods Gemeentegebouw Haarlem organiseert een aantal rondleidingen door het pand.
Details open huis Joods Gemeentegebouw:
- Wanneer: donderdag 4 mei 12:00 uur – 16:00 uur
Er zijn rondleidingen om: 12:30 | 13:30 | 14:30 uur (onder voorbehoud, hou deze pagina in de gaten voor de meest actuele informatie).
Aanmelden is niet nodig. Er kan slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijk naar binnen, dus wees op tijd, maar let op: de deuren gaan voor u open om 12:00 uur. - Adres: Lange Wijngaardstraat 14, Haarlem.
- Bereikbaarheid: het gebouw bevindt zich op tien minuten loopafstand van het Centraal Station. Parkeergarages De Appelaar en Raaks bevinden zich eveneens op tien minuten loopafstand. ParkBee Jansstraat is op 2 minuten loopafstand.
- Bijzonderheden: de bovenverdieping met zalen is slechts bereikbaar per trap en daarom niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.
Alvast een voorproefje? Bekijk dit prachtige filmpje waarin Wim de Wagt (o.a. kunsthistoricus en voorzitter van de Stichting Joods Gemeentegebouw Haarlem) vertelt over de rijke geschiedenis van dit pand.
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet: 2 bijzondere Stadsherstelmonumenten
De openstelling van het pand maakt onderdeel uit van Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet, een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen in gebouwen waar Joden of verzetslieden woonden en werkten. Dit jaar kunt u op 4 mei – naast het Joods Gemeentegebouw – nóg een bijzonder Haarlems Stadsherstelmonument bezoeken met een eigen verhaal.
In het Rosenstock-Huessy Huis kunt u om 15 uur luisteren naar een lezing van de kleinkinderen van Harry Habraken, directeur van de drukkerij van het Sint Jacobs Godshuis. Hij verzorgde illegaal drukwerk voor de Binnenlandse Strijdkrachten, werd verraden en gefusilleerd. Het Sint Jacobs Godshuis herbergde ook onderduikers, zij overleefden en schonken de kapel glas-in-lood herdenkingsramen, die na de lezing te bezichtigen zijn.
Lees meer over de lezing in het Rosenstock-Huessy Huis op 4 mei om 15 uur.