Terugblik op onze restauratieprojecten van 2022
Zo tegen het eind van het jaar is het een mooi moment om de balans van het voorbije jaar op te maken. Wat is er weer veel gebeurd in 2022 en wat hebben we veel bereikt! Mede dankzij onze subsidiegevers en onze trouwe Vrienden. Lees welke monumenten dit jaar onze speciale aandacht kregen.
Toegewezen subsidies en crowdfunding
Ook dit jaar konden wij niet doen wat we het liefste doen zonder subsidies en financiële steun, waarvan de financiering door de ING van 58 miljoen euro dit jaar de grootste ‘klapper’ was. Een prachtige samenwerking, waar wij erg blij mee zijn: met deze lening, met een duurzaam en sociaal karakter, kunnen we verder met het redden en restaureren van monumenten; op de Stadsherstel manier. Ook van onder meer het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Provincie Noord-Holland mochten wij weer mooie subsidies ontvangen.
De crowdfunding voor de Geldersekade 39 is gestart en voor het Joods Gemeentegebouw in Haarlem zoeken wij nog fondsen. Heeft u tips of wilt u bijdragen? Kijk op de betreffende pagina voor meer informatie of neem contact op met Stella van Heezik, hoofd Communicatie, Fondsenwerving & Vrienden via stella@stadsherstel.nl of 06-5343 4767.
Vriendenbijdragen in 2022
De Vrienden van Stadsherstel zijn een onmisbare kracht bij onze restauraties. Zij maken regelmatig het verschil tussen de ‘wel of niet haalbaarheid’ van een project, bijvoorbeeld door een aankoopbijdrage. Ook zorgen zij vaak voor de kers-op-de-taart-verfraaiingen. Al bij meer dan 200 monumenten hebben de Vrienden er mede voor gezorgd dat het betreffende monument aangekocht of gerestaureerd kon worden. Ook in 2022 hebben zij weer aan veel restauratieprojecten bijgedragen. U herkent ze in onderstaand overzicht aan de sterretjes (*).
Op deze pagina vindt u het overzicht van alle Vriendenprojecten: een indrukwekkend mooie lijst vinden wij, waarvoor wij onze Vrienden heel hartelijk willen bedanken!
Wilt u ook een steentje bijdragen?
Restauraties onder handen
Over onze restauraties raken wij natuurlijk niet uitgepraat, dus daarom een greep uit de projecten waar we het afgelopen jaar druk mee zijn geweest. Iedereen die weleens verbouwt weet: vaker wel dan niet krijg je te maken met tegenvallers. Voor ons is dat niet anders. Dit jaar waren de nutsbedrijven wel het grootste struikelblok. Vanwege de grote drukte zijn er lange wachttijden voor aansluitingen, die de duur van de eigenlijke restauratie regelmatig zelfs overstijgen. Daar laten wij ons niet door ontmoedigen, maar wel hebben we hierdoor vaker te maken met een vertraagde oplevering.
Het NACO-huisje* werd al gedeeltelijk gerestaureerd in Zaandam, waar het 17 jaar in een haven had gestaan. Eenmaal terug in Amsterdam hoefden alleen de pannen er nog op, de trap eraan en het interieur afgerond. Fluitje van een cent, zou je denken. Maar het blijkt toch nog een behoorlijke klus. Zo kon de trap pas geplaatst nadat eerst de steiger voor de dakpannen weg was. Het wachten is nog steeds op aansluiting van elektra en water. Al het werk wordt op een aggregaat uitgevoerd. Dat maakt dat er niet teveel tegelijkertijd kan gebeuren.
De restauratie van het ketelhuis met schoorsteen* in Rijsenhout schiet al aardig op. De boeiboorden en overstekken zijn volgens de oude detaillering gerestaureerd en weer in prachtige staat, evenals de stalen roederamen. Het ketelhuis biedt straks een unieke en monumentale kantoorruimte te midden van een groen park en een kleinschalige woonwijk.
|
Een restauratie opstarten gaat niet van de ene op de andere dag. In de aanloop naar de restauratie van de Brouwersgracht 46* heeft de gemeentelijke afdeling Monumenten en Archeologie na locatiebezoek een waardestelling opgemaakt, is er een bouwhistorisch rapport geschreven en een quick-scan gemaakt van de aanwezige kleuren. Deze helpt ons te bepalen waar nader kleuronderzoek gewenst is.
Inmiddels is de omgevingsvergunning ingediend. Er worden twee woningen teruggebracht, de ingang van de bovenwoning zit in de zijgevel aan de Binnen Visserstraat.
|
Met de restauratie van het Fort bij Aalsmeer is een begin gemaakt. Toen de brandweer het fort als oefenruimte gebruikte zijn stalen wanden geplaatst. Nu deze zijn verwijderd, zijn de prachtige (hoewel zwartgeblakerde) oorspronkelijke ruimtes weer zichtbaar.
Op het dak van de Kerklaan 1 te Heemskerk (St. Joseph)* is de klokkentoren gerestaureerd en teruggeplaatst. Leuk detail: de onderaannemer die het werk heeft uitgevoerd, Constructiebedrijf De Groot b.v., heeft de klokkentoren in de vijftiger jaren van de vorige eeuw ook zelf gemaakt.
Het funderingsherstel van de Geldersekade 39* is inmiddels afgerond. Onder het achterhuis en tussenlid werd een waterkelder ontdekt, waardoor een aanpassing moest worden gedaan. Het dak van het achterhuis bleek ernstiger aangetast te zijn dan vooraf kon worden vastgesteld. Het is de bedoeling om de voorgevel in het voorjaar van 2023 te restaureren, waarna deze weer het uiterlijk zal terugkrijgen van begin 20e eeuw.
Aan de Westzijde 173-179* is de aannemer gestart met de casco-restauratie. Dankzij een grote tentconstructie over de huisjes kan het hout beter drogen en kunnen de timmerlieden ook tijdens de herfstige buien doorwerken. Nu de woningscheidende wanden nieuw zijn opgemetseld en de wandindeling stap voor stap wordt teruggebracht, wordt de leefruimte op de begane grond langzaam weer zichtbaar.
Omdat we het zo leuk vinden om ons werk met u te delen hebben we dit najaar ook twee panden-in-restauratie opengesteld: de ‘dokterswoning’* in Zandvoort en de voormalige herberg ‘Dubbeld Ancker’* aan het Wilhelminaplein 12 in Heemstede werden druk bezocht.
Naar verwachting worden de woningen in Zandvoort per januari 2023 verhuurd, die in Heemstede voorjaar 2023.
Verder in restauratie: Rosenstock-Huessy Huis*, Wagenweg 242 (Huis Eindenhout)*, beide in Haarlem, het Burgemeester P.Ph. Paulplantsoen 2 in Broek in Waterland, kasteel Nederhorst den Berg* en de Pastorie van Bleijs* in Diemen. Over de laatste twee leest u meer in de digitale nieuwsbrief van januari, als we vooruitblikken op de projecten van 2023. Aan de Haarlemmerpoort* wordt de laatste hand gelegd; naar verwachting opent de nieuwe horecagelegenheid ‘de Willem’ in februari zijn deuren. We houden u natuurlijk op de hoogte. Op deze plattegrond vindt u al onze monumenten die in restauratie zijn.
Afgeronde projecten:
Dit jaar hebben we weer een aantal prachtige restauraties kunnen afronden. We hebben u hiervan laten meegenieten door meerdere openstellingen. We begonnen natuurlijk met de opening van het Stadsherstel Winkeltje*, tevens de prachtige nieuwe werkplek van de afdeling Communicatie, Fondsenwerving, Vrienden en Vrijwilligers. Verder was er dit voorjaar de oplevering van de Engelbertha Hoeve*, gevolgd door de zomerse opening van Villa Duinlust*. Beide monumenten zijn inmiddels bewoond. Ook deze zomer kon u een kijkje nemen in de winkelruimte en het (nog niet gerestaureerde) achterhuis van Lange Niezel 10*. Met het restaureren van de natuurstenen ornamenten en het schilderen is ook de winkelpui inmiddels in oude luister hersteld.
Ook opgeleverd: Geldersekade 78*, Herengracht 366 en 368 (Cromhoutpanden)*, de Hollandsche Manege* en de Nieuwezijds Voorburgwal 282 (Betty Asfalt Complex)*. De additionele verduurzamingsmaatregelen zijn nog in volle gang en er wordt nog gezocht naar een leverancier voor zonnepanelen, maar: het theater heeft de deuren gelukkig weer geopend, mèt een extra zaal!
Na de nodige tegenslag kon de JJ Allanstraat 119-121* in Westzaan eindelijk open. En wat een vliegende start was het! De ontmoetingsplek voorziet duidelijk in een behoefte. Van een vers brood bij de bakker tot een heerlijke lunch of diner in het restaurant JongWijs. Ook van de 24-uurs ‘waaksuite’ wordt bij een uitvaart al regelmatig gebruik gemaakt.
Het prachtig gerestaureerde boutique hostel Hello I’m local in Haarlem organiseerde deze zomer rondleidingen voor onze nieuwsbrieflezers. Wegens de grote belangstelling werden er zelfs nog extra data aan toegevoegd.