Grote belangstelling voor open huis dokterswoning
Woensdag 26 oktober openden wij de deuren van de onlangs gerestaureerde voormalige ‘dokterswoning’ in Zandvoort. De opening kreeg een bijzonder tintje met het onthullen van een informatiebord door de zus van Hans Vader, de laatste eigenaar die het familiehuis aan ons wilde schenken.
Het gemeentelijk monument uit 1845 staat ook wel bekend als de ‘woning van dokter Gerke’, een bekende Zandvoortse bad-arts die hier zijn praktijk en apotheek aan huis had. Daarna was het pand ruim een eeuw eigendom van de familie Vader die er drie generaties lang hun bloemenwinkel had. Hans Vader, de laatste eigenaar, wilde zijn pand nalaten aan Stadsherstel, maar overleed voor dit formeel geregeld was. Met de nabestaanden werd alsnog overeenstemming bereikt over de koop.
Bijzonder initiatief
Om het resultaat van de restauratiewerkzaamheden te delen met onze Vrienden, met buurtbewoners en andere geïnteresseerden openden wij op woensdagmiddag 26 oktober de deuren. We mochten veel belangstellenden verwelkomen. De reacties waren zeer positief, zowel over het resultaat van de restauratiewerkzaamheden als over dit bijzondere initiatief van Hans Vader. Veel bezoekers hebben Hans en de familie persoonlijk gekend en waren in vroeger tijden ook wel in het huis geweest, al was dat soms al wel vele decennia geleden. Het was dan ook een weerzien van bekenden, het leek soms net een kleine reünie. Een veel gehoorde opmerking was dat Hans zeer tevreden zou zijn geweest met het resultaat.
Het is jammer dat Stadsherstel hier nu pas gekomen is. Er is al zoveel verloren gegaan in Zandvoort.
Burgemeester: “Dit is slechts de amuse”
In bijzijn van de familie en nabestaanden werd het karakteristieke pand feestelijk geopend. Onze adjunct-directeur Michiel van der Burght nam kort het woord, waarna Karin Vader namens de familie een informatiebord op de gevel onthulde. Op het bord staat een historische foto die Hans Vader altijd met zich meedroeg in zijn portemonnee.
Tenslotte was het woord aan burgemeester David Moolenburgh, zelf zoon van een arts. Hij kon zich dan ook goed voorstellen dat dit gebouw als dokterswoning veel betekend heeft voor de vele patiënten die het door de jaren heen bezochten. Ook benadrukte hij het belang voor Zandvoort van het behoud van dit erfgoed – een van de weinig overgebleven historische panden – als woonruimte in deze tijd van woning schaarste. Moolenburgh sloot af met de woorden dat dit project weliswaar het eerste van Stadsherstel in de gemeente is, maar dat hij hoopt dat dit “slechts de amuse is en dat er nog vele gangen zullen volgen”.
We hebben al een fijn huis, maar ik zou hier zo willen wonen!
|
Meer informatie
Lees HIER meer over de meer over de geschiedenis van de bad-artsen die in dit pand hun praktijk en apotheek aan huis hadden.
Lees HIER over de geschiedenis van de familie Vader.
Lees HIER meer over de restauratie van het pand.