Zo zag de top van ons jubileumpandje er uit!
Het is echt fantastisch dat iedereen meehelpt om ons de juiste informatie te geven zodat we een goede beslissing kunnen maken welke top het beste op ons jubileumpand past. Door deze hulp weten we nu hoe de top eruit zag. Na een zoektocht van meer dan een jaar is het mede dankzij onze nieuwsbrief lezers gelukt om te bepalen welke top wij gaan terugbrengen op ons Jubileumpand.
Zonder toefjes slagroom
We begonnen de zoektocht met een verhaal over hoe Stadsherstel eigenaar geworden is van dit monument. Toen zag u meteen al dat dit pandje “onthoofd” was. De top bestond namelijk alleen nog maar uit het metselwerk en miste de vorm van toefjes slagroom die Amsterdamse grachtenhuizen zo herkenbaar maken.
Onze zoektocht naar wat er op dit metselwerk gezeten heeft begon met bouwhistorisch onderzoek in archieven en in het pandje zelf. Het pand bleek een klokgevel te hebben gehad die naar alle waarschijnlijkheid eind 19e eeuw naar de achtergevel verhuisde. Daarna kreeg het een nieuwe top. Wij vermoeden dat dit is gebeurd toen in opdracht van van Donderdahl, een kledingmaker en de architect Thuring de onderpui werd vernieuwd. Maar daar hebben we nog geen bewijs van gevonden.
Een top met een tympaanafsluiting
Van onze nieuwsbrieflezers kregen foto’s opgestuurd. Op foto’s uit de collectie van Dennis de Waardt konden we heel vaag een driehoekige gevelveld tussen de kroonlijst en de schuin oplopende daklijsten van een pand herkennen. Maar dit was helaas niet voldoende om een goede reconstructie te maken. In de tussentijd gingen we op onderzoek uit om te kijken of een van oude gevelfragmenten, die opgeslagen liggen bij Monumenten en Archeologie, geschikt konden zijn. Dat was zeker mogelijk maar had als consequentie dat we dan wel een deel van de gevel zouden moeten slopen om een 17e eeuwse top op het pandje te zetten. Dat vonden we niet zo’n goed idee.
Einde zoektocht
Gelukkig ontvingen we uiteindelijk een foto van de top waarop deze veel beter zichtbaar was. Aan de hand van deze foto kunnen we een geschikte reconstructie maken die goed past bij de hele gevel en een mooi voorbeeld is van de 19e architectuur voor winkelwoonhuizen. Op dit moment worden de tekeningen uitgewerkt zodat wij de vergunning kunnen aanvragen en zijn we druk bezig om het geld bij elkaar te krijgen deze top terug te brengen. Het benodigde geld zullen we o.a. door crowdfunding financieren. Wij houden u op de hoogte.
Lees HIER over de aankoop van dit pand.