Verzameling monumenten uitgebreid
Eigenaresse mevrouw Snelders was zeer expliciet, zij wilde haar panden op de Noorderstraat 15-17, een zijstraat van de Vijzelgracht, alleen verkopen aan Stadsherstel. En zo geschiedde: medio 2019 verkocht zij het aan ons met een korting en zij mag na de restauratie zo lang als zij wil en kan, blijven wonen op nummer 17. Maar dit was dit jaar niet onze laatste aankoop in het centrum van Amsterdam.
Ook de eigenaar van de Eerste Laurierdwarsstraat 23 zag in Stadsherstel dé geschikte koper. Momenteel bestaat het pand uit drie woningen. De restauratie van het pand start niet voor 2021.
Vervolgens heeft Stadsherstel Nieuwezijds Voorburgwal 282 gekocht van de gemeente. Dit prachtige rijksmonument dateert uit 1725 en was in de 18e eeuw de burgemeesterwoning van Hendrick Bicker. Vanaf 1989 is het Betty Asfalt Complex, het theater van acteur Paul Haenen en man Dammie van Geest, in het pand gevestigd en we hebben hun verzekerd dat hun theater er blijft.
Van industrieel erfgoed tot buitenplaats
Ook buiten de stadsgrenzen van Amsterdam heeft Stadsherstel in 2019 verschillende panden gekocht. Allereerst buitenplaats Huize Eindehout in Haarlem, dit neo-classistische landhuis is te herkennen aan de twee marmeren sfinxbeelden bij het bordes en wordt daarom ook wel het Huis met de Beelden genoemd. In 2020 pakken we de buitenkant aan, te weten het hout van de gevels en het isoleren van het dak.
En we blijven in Haarlem, want we zijn eigenaar geworden van het Seinwezen, het voormalig hoofdgebouw van de eerste Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM), gelegen langs het spoor Amsterdam-Haarlem-Leiden. Het Seinwezen verhuurt werkruimtes aan een aantal vaste huurders en telt een aantal zalen voor losse verhuur. Het heeft een multifunctionele functie en dat gaan we voortzetten. We gaan het Seinwezen nog meer verduurzamen en enkele achterstallige onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.
Volgend jaar in bezit
In 2020 wordt Stadsherstel uiteindelijk eigenaar van een kasteel, een hoeve én twee grachtenpanden. Het kasteel betreft kasteel Nederhorst in Nederhorst den Berg, een indrukwekkend rechthoekig kasteel met vier hoektorens. De afgelopen 60 jaar waren verschillende ondernemingen gehuisvest in het kasteel. De laatste paar jaar slaagde men door marktconforme eisen hier niet meer in. Om de toekomst van het kasteel te kunnen garanderen, is in overeenstemming met de Hermine Wolters Stichting – de huidige eigenaar – bepaald dat er huurwoningen voor het middensegment worden gebouwd. En dat is mooi want Nederhorst krijgt dan weer haar oorspronkelijke woonfunctie terug.
Aan de Hoge Morsweg in Leiden is de Engelbertha Hoeve te vinden, het is onze eerste aankoop in deze ‘sleutelstad’. In de hoeve was voor jaren een restaurant gevestigd, maar na restauratie komen er woningen. Tijdens de afgelopen Open Monumentendag werden de ontwerpplannen toegelicht en veel bezoekers waren zeer geïnteresseerd in deze mooie woonplek aan de Oude Rijn.
Ten slotte de twee grachtenpanden, het gaat hier over de Cromhouthuizen op de Herengracht 366 en 368 in Amsterdam. Het zijn niet de minste panden, ze behoren tot de mooiste en rijkste panden in de Amsterdamse grachtengordel. De rijke handelaar Jacob Cromhout (1608-1669) gaf de opdracht aan de vermaarde architect Philips Vingboons. Na Pinksteren verlaat het Bijbels Museum de panden om zich volledig te richten op het organiseren van reizende tentoonstellingen.