Twee Opvallende restauraties: wandel met ons mee

Twee Opvallende restauraties: wandel met ons mee Twee Opvallende restauraties: wandel met ons mee

Wie zijn wandelschoenen bij de hand heeft, komt aan zijn trekken: tijdens de Open Monumentendag 2018 organiseren we een boeiende rondgang langs onze bijzondere panden. Ga met ons óf natuurlijk op eigen gelegenheid. U krijgt de unieke mogelijkheid om de Haarlemmerpoort tijdens restauratie te bezoeken. Of wat dacht u van een grachtenpand dat verrassend niet op palen staat? 

Oudezijds Voorburgwal 61: een grachtenpand zonder palen

Dit fraaie grachtenpand tegenover de Oude Kerk is sinds 1958 in bezit van Stadsherstel. In 2017 is er begonnen met het funderingsonderzoek. Vaak komen dan houten palen en planken tevoorschijn, bij dit pand bleken geen palen aanwezig. Er was ‘op staal’ gefundeerd zoals dat heet. Het metselwerk draagt gewoon op de grond. Na restauratie heeft dit pand een nieuwe fundering met palen.

Bijzondere marmeren tegels

De rijk gedecoreerde gang heeft heel bijzondere marmeren vloertegels. Deze zeskantige witte tegels zijn in slechts drie andere woningen in Amsterdam en Haarlem aangetroffen. Het gaat waarschijnlijk om Carrara (Italiaans) marmer dat volgens bouwhistorica Inger Groeneveld waarschijnlijk in de periode 1670-1740 voor vloeren werd gebruikt, gezien het feit dat ze in steenhouwersinventarissen van rond 1700-1710 voorkomen. Er kwamen bovendien in 1671 zes schepen vol met zeskanten naar Amsterdam.


Zicht op zeskantige vloertegels 

En nog meer…

Andere bijzonderheden in het pand zijn de hangkamer, de keuken in het achterhuis en mooi stucwerk op het plafond. Onze vrijwilligers vertellen graag meer!

Vriendenbijdrage

​Dankzij de contributiebijdragen van de Vrienden kunnen wij de hal en de natuurstenen toegangstrap restaureren.

De imposante Haarlemmerpoort

Koning Willem II had de eer om de poort één dag vóór zijn inhuldiging in 1840 te openen. Hij reed er ter triomf onderdoor, vanaf dat moment was de poort open als accijnskantoor. De poort wordt daarom ook wel Willemspoort genoemd. Tijdens Open Monumentendag is het mogelijk om als koning of koningin onder de poort door te lopen. U kunt zich dan verkleden als Willem II.


25 jaar Koning Willem III 
Bron: Rieke, J.M.A. (1851-1899)

Haarlemmerpoort: ‘Typisch Amsterdams?’

In het kader van het Open Monumentendag-thema 'Typisch Amsterdams?' komt u tijdens de open dagen te weten over de Europese bouwtraditie waar de poort deel van uitmaakt. Ondanks dat de poort bestaat uit Duits zandsteen, Franse ramen en Italiaanse zuilen, wordt het gebouw door velen als een typisch Amsterdams beschouwd. Een unieke kans om het pand in restauratie van dichtbij onder de loep te nemen.

Oudezijds Voorbrugwal en de Haarlemmerpoort onderdeel van Monumentenwandeling

Vanaf de Amstelkerk is het mogelijk om een wandeling te maken langs panden van Stadsherstel. Tijdens de wandeling bekijkt u de stad door een Europese bril. Zo komt u te weten dat het juist het niet Amsterdamse is, dat Amsterdam zo typisch maakt. De wandeling kunt u zelf lopen aan de hand van een routebeschrijving.

Startpunt: Amstelkerk, zaterdag van 10-15 uur en zondag van 13.30-15 uur

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.