TIEN CULTUURTIPS VOOR JUNI

TIEN CULTUURTIPS VOOR JUNI TIEN CULTUURTIPS VOOR JUNI

In juni wordt het officieel zomer, dus we trekken er op uit. In, maar ook rondom, onze bijzondere locaties is weer van alles te doen. Denk aan verschillende stadswandelingen, een muzikale fietsroute en extra veel aandacht voor jong talent. Zo brengt Henk van Twillert 13 jonge saxofonisten uit Portugal en Nederland samen in de Posthoornkerk en is het tijd voor ‘De Avond van het Jonge Talent’ in De Duif. Bekijk hier onze tien tips...

MATANGI QUARTET: HOLLANDSE MEESTERS

zondag 10 juni 15:30 uur in de Amstelkerk

Dit seizoen speelde het Matangi Quartet in de Amstelkerk al twee prachtige programma’s waar ze Hollandse Meesters uitnodigden om ze te vergezellen op het podium. Tijdens het derde en laatste concert in deze serie zullen de Matangi’s bijgestaan worden door klarinettiste Céleste Zewald. Dat stelt ze in de gelegenheid om het geweldige Klarinetkwintet opus 115 van Brahms te spelen. Verder op het programma de Italiaanse Serenade van Hugo Wolf. De kenner weet genoeg. 

PORTUGESE MELANCHOLIE IN DE POSTHOORNKERK

zondag 10 juni 16:00 uur in de Posthoornkerk

Baritonsaxofonist Henk van Twillert heeft de afgelopen jaren een mooie concertserie in onze locaties waarbij hij samen met tal van muzikale collega’s een afwisselend programma op de planken brengt. Van Twillert heeft een speciale band met Portugal. Hij is docent saxofoon aan de Superior School of Music and Performing Arts in Porto. Daar formeerde hij tevens de internationaal saxofoongroep Vento do Norte. De afsluiting van de concertserie staat daarom in het teken van de Portugese nationale feestdag, Dia de Portugal! Hij zal samen optreden met 13 jonge (voornamelijk) Portugese saxofonisten waarbij ‘Saudades’, oftewel melancholie, de boventoon zal voeren.

DER RING OHNE WORTE

maandag 11 juni 20:15 uur in de NedPhO-Koepel

Laat u maandagavond 11 juni door het Sweelinckorkest meenemen in een machtsstrijd gedreven door jaloezie en hebzucht, maar ook door liefde, hoop en verlangen. Der Ring ohne Worte is een bewerking op de vier opera’s van Richard Wagner die samen Der Ring des Nibelungen vormen. De Amerikaanse componist Lorin Maazel comprimeerde dit gigantische werk dat bij elkaar goed is voor zo’n 14 uur aan muziek, naar een symfonische uitvoering van 80 minuten. Met een bezetting van maar liefst 105 man en bijzondere instrumenten zoals Wagnertuba’s zal het Sweelinckorkest het eerste Nederlandse amateurorkest zijn dat dit arrangement uitvoert, onder leiding van dirigent Konradin Herzog en in een geweldige locatie in Amsterdam Oost.

ORIENTAL LANDSCAPES FESTIVAL IN DE DUIF

vrijdag 15 juni 20:00 uur in De Duif

In de Amstelkerk hebben we de serie ‘Old Roots & New Routes’ gehad, waar we muziek met invloeden uit Oost-Europa, de Mediterranée, het Midden- en het Verre Oosten presenteren. Dat smaakt naar meer, dus deze serie zal in 2018/2019 worden voortgezet. Maar voor die tijd is er ook genoeg niet-Westerse muziek te horen in onze locaties. Zo is er op 15 juni muziek van Oosterse componisten of geïnspireerd op de Oosterse wereld te horen in De Duif. Het Oriental Landscapes Festival heeft het Rima Khcheich Trio, Calefax Reed Quintet, Matangi String Quartet en de Iraanse zanger Mohammad Motamedi op het programma staan. Ze zullen in verschillende formaties een rijk gezamenlijk concert brengen. Heb je ooit bewijs nodig dat muziek een internationale taal is, dan raden we aan om te komen. En als je sowieso wilt genieten van grens- en genreoverschrijdende klanken, ook dan ben je bij De Duif aan het goede adres. De deuren staan voor u open. 

NB Mocht het de 15e nou niet lukken, dan is er op 25 juni ook een concert i.h.k.v. het Oriental Landscape Festival bij ons te zien. Dan niet in De Duif, maar in de Amstelkerk. Een dubbelprogramma: Oene Van Geel Carte Blanche met 'Ode to Istanbul' en New European Ensemble feat. Geert Mul met het programma 'Oriental time'. Lees HIER meer over deze concerten. 

WATERLAND KERKENLAND

zaterdag 16 juni en zondag 17 juni v.a. 13:00 uur

We schrijven veel over culturele activiteiten binnen de ring, maar vergeet niet dat we een aantal prachtige bijzondere locaties net buiten de ring hebben. Zo is er de Kerk van Ransdorp. Een mooie gelegenheid om deze kerk eens te bezoeken is tijdens de muzikale fietsroute ‘Waterland Kerkenland’. Op 16 en 17 juni zullen deze routes door het prachtige Noord-Hollandse landschap lopen, naar kerkjes, waar u op muzikale intermezzo’s wordt getrakteerd. Er is een gevarieerd aanbod: van klassiek tot zigeunermuziek en van chansons tot brass-music. Op het programma in Ransdorp staat op de zaterdag jazz, rock, latin en funk van de Notorious Monks en op de zondag zal de Waterlandse Harmonie spelen. 

STADSWANDELINGEN: ARCHITECTUURTOUR EN ‘VAN KROM HOUT TOT IJZER’

zondag 17 juni en zondag 24 juni

We blijven nog even buiten, want zondag 17 juni organiseren we met Stichting Open The Doors twee wandelingen door maritiem Amsterdam met aansluitend een bezoek aan Museumwerf ’t Kromhout. ‘Van krom hout tot ijzer’ geeft antwoorden op vragen als: op welke scheepswerf liet Michiel de Ruyter zijn oorlogsschepen bouwen? Waarom zijn er geen houten schepen uit de VOC-tijd bewaard gebleven? Hoe kunnen ijzeren schepen blijven drijven? En wat is het verschil tussen gietijzer en staal, en waarom is dat belangrijk bij het bouwen van bruggen?

Een week later, op zondag 24 juni, wordt er wederom een stadswandeling georganiseerd. Deze keer starten we bij het Centraal Station en eindigen we bij de Posthoornkerk. Het thema is ‘Cuypers en de Amsterdamse School’. Deze keer krijgen we antwoorden op vragen als: wat was zo kenmerkend aan de architectuur van Cuypers? Op welke verrassende plekken is het werk van Cuypers nog meer te zien? Waarom zette de Amsterdamse school zich zo af tegen Cuypers en ook Berlage? Hoe kon De Amsterdamse School in een korte tijd zoveel gebouwen neerzetten?

JONGE STRIJKERS EN BLAZERS: DE MUZIEKKARAVAAN

zondag 17 juni 16:00 uur in de Vondelkerk

Wij zijn fan van de Jonge Strijkers en Blazers. En gelukkig zijn ze ook fan van ons. Ze spelen regelmatig in onze locaties. Hieronder een foto van het concert afgelopen zomer in de Amstelkerk. Deze maand spelen ze in de Vondelkerk, waar ze ook al eerder hebben gestaan. Het Jonge Strijkers Junior Ensemble, Jonge Strijkers Ensemble, Jonge Blazers Koperensemble en het Jonge Blazers Houtensemble presenteren een afwisselend programma met als thema ‘de muziekkaravaan’. Hierbij zullen ze muziekstukken uit de Balkan, Oost-Europa en Griekenland spelen. Aanrader dus.

EXPOSITIES IN DE AMSTELKERK

maandag t/m vrijdag 09:00 – 17:00 uur

Vergeet ook niet dat de Amstelkerk op het Amstelveld tijdens kantooruren altijd gratis te bezoeken is. Niet alleen om de kerk, waar wij met ons kantoor ook gevestigd zijn, te bezichtigen, maar ook voor de roulerende exposities. Deze maand hangen er circa 40 Amsterdamse impressionistische stadsgezichten van hedendaags impressionisten Hans Versfelt, Louis Visser en Joost Doornik. Deze schilderijen zijn in de afgelopen maanden ‘en plein air’ gemaakt in en rond Amsterdam en zijn te zien tot en met 25 juni. Dan gaan we even ombouwen en komen we terug met de expositie Prasi Oso, historisch monument van Suriname. In deze multimediale artshow staan de kleine houten huisjes uit Suriname centraal die sinds 2002 op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. De expositie is onderdeel van een groter geheel, van lezingen en evenementen waar we later nog meer over zullen vertellen. Maar wilt u er als eerste bij zijn, dan kunt u deze expositie bezoeken vanaf donderdag 28 juni. 

DE AVOND VAN HET JONGE TALENT

donderdag 21 juni 20:00 uur in De Duif

Nog een tip met jong talent! Afgelopen jaar vierde Klassiek op het Amstelveld haar eerste lustrum, maar het festival is al niet meer weg te denken uit de stad. Amateurs en jonge talenten krijgen een podium en klassieke muziek op het hoogste niveau wordt aangeboden aan een groot en merendeels nieuw publiek. Het evenement, onder artistieke leiding van Tatiana Chevtchouk, wordt vanaf de eerste editie geprezen om de kwaliteit van het programma, met name bijzondere samenwerkingen van jong talent met gevestigde namen, in combinatie met de bijzondere locatie en ongedwongen sfeer van het festival.

Om nog meer publiek met jong toptalent kennis te laten maken en jong toptalent de kans te geven meer podiumervaring op te doen, organiseert Klassiek op het Amstelveld op 21 juni de ‘Avond van het Jonge Talent’ in De Duif, aan de overkant van het Amstelveld. Zes Nederlandse toptalenten (waaronder blokfluitist Lucie Horsch, zie foto) krijgen de kans zich te presenteren. Al deze talenten hebben de afgelopen vijf jaar een of meerdere keren opgetreden tijdens Klassiek op het Amstelveld of staan de aankomende editie op het programma.

AUSTRALISCHE BLUES IN AMSTERDAM-NOORD

zondag 24 juni 19:30 uur in ’t Zonnehuis

Paradiso programmeert regelmatig concerten van hun zogeheten ‘Sugar Mountain Presents’ concertreeks in het Zonnehuis. Deze reeks omvat artiesten uit roots, country en aanverwante stromingen met respect voor het rijke Amerikaanse muzikale erfgoed, maar wel met het vizier op de toekomst gericht. Daar past C.W. Stoneking perfect tussen. Deze Australische bluesman is geboren in 1974, maar zijn muziek neemt je mee terug naar de jaren twintig, dertig en veertig, de tijd van de calypso- en ragtimeblues. Stoneking mixt daarbij hillbilly, gospel, en country met zijn kenmerkende stem die wat betreft frasering doet denken aan Louis ‘Satchmo’ Armstrong. Zondag 24 juni te zien in onze prachtige locatie op het Zonneplein in Tuindorp Oostzaan.

We programmeren het hele jaar door, ook tijdens de zomer. Zoals u weet, deze tien tips zijn slechts een greep uit het totaalaanbod. Kijk voor een volledig overzicht en de laatste updates op www.stadsherstel.nl/cultuuragenda.

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te optimaliseren en het webverkeer te analyseren. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "Ok, ik wil verder".
instellingen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om statistieken van de website bij te houden. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Tevens wordt het laatste octet van het IP-adres automatisch gemaskeerd.