Tien cultuurtips voor januari 2024
Uiteraard programmeren we in 2024 weer veel kunst en cultuur in onze Bijzondere Locaties, met de komende weken verschillende nieuwjaarsconcerten (o.a. in Schuilkerk De Hoop en de Amstelkerk), lezingen, tentoonstellingen en zelfs een symfonisch sprookje in ’t Zonnehuis. Lees hier meer...
Spijkerklassiek: Nieuwjaarsconcert
donderdag 4 januari 20:15 uur in Schuilkerk De Hoop
vrijdag 5 januari 20:15 uur in de Amstelkerk
In de eerste week van het nieuwe jaar organiseert Spijkerklassiek een feestelijk nieuwjaarsconcert waarin u een bijzondere sneak preview krijgt op het Schönberg Festival. Met – naast Fantasie voor piano en viool van Schönberg – ook een van de mooiste werken uit het oeuvre van Johannes Brahms én spannende nieuwe werken van de succesvolle hedendaagse componisten Mathilde Wantenaar en Joey Roukens bezorgen Pianist Koenraad Spijker en internationaal prijswinnend violiste Emma u een prachtige start van het nieuwe jaar.
Meer informatie Schuilkerk De Hoop
Nicolas van Poucke
zondag 7 januari 16:00 uur in De Duif
Tijdens het Oliebollenconcert op 1 januari was hij nog te horen als een van de musici het nieuwe jaar feestelijk hebben ingeluid in De Duif. Op de eerste zondag het jaar is hij al weer present om een solo recital te verzorgen. Hij brengt een gevarieerd programma met werken van Sweelinck, Debussy, Mozart, Chopin en Rachmaninoff. Dit belooft nu al een muzikaal topjaar te worden!
Verkooptentoonstelling Clemens Merkelbach van Enkhuizen
dinsdag 9 januari t/m vrijdag 2 februari in de Amstelkerk
De onlangs overleden kunstschilder Clemens Merkelbach van Enkhuizen laat een groot en gevarieerd oeuvre na dat op allerlei plekken te zien is. Tekeningen van karakteristieke Amsterdamse stadsgezichten zijn opgenomen in de collectie van het Stadsarchief, er ging werk naar verschillende musea en portretten vonden hun weg naar zowel familie en vrienden als bekende Nederlanders. Het was zijn wens dat met het werk dat in zijn atelier hing een verkoopexpositie georganiseerd zou worden. Peter van Dael, een goede vriend, heeft de prachtige expositie samengesteld. De opbrengst komt ten goede aan Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, het museum dat de heer Merkelbach van Enkhuizen zeer na aan het hart lag. De expositie is gratis te bezoeken op werkdagen van 9:00 t/m 17:00 uur.
Live in Europe: Raïna Raï
zaterdag 13 januari 20:15 uur in ’t Zonnehuis
Live in Europe weet ons ook dit jaar weer te verrassen met muzikale acts van buiten Europa. Zo komt op 13 januari de legendarische Raï formatie Raïna Raï voor een eenmalig optreden in Nederland naar ’t Zonnehuis.
Voor wie ze niet kent: Raïna Raï, onder leiding van gitarist Lotfi Attar, is vandaag de dag een levende legende, getransformeerd door een niet aflatende passie. De band combineert traditionele Algerijnse ritmes en instrumenten – karkabous, derbouka, gasba en rockinstrumenten, gitaar, drums en keyboards en is de uitdrukking van een muziekstijl die vanaf het prille begin sociaal geëngageerd is. In het begin van de 20e eeuw werd het vaak gecensureerd in Algerije en ondanks hele grote hits als Zina en Talja is de band nog steeds niet heel bekend in Nederland. Doe er je voordeel mee en kom naar ’t Zonnehuis om gitarist Lotfi Attar en de zijnen te bewonderen.
Matangi Moments – Ruins and Remains
zondag 21 januari 15:30 uur in de Amstelkerk
Het eerste concert van het Matangi Quartet dit jaar is meteen een bijzondere! Matangi speelt samen met drummer Joost Lijbaart en pianist/componist Wolfert Brederode en compostie van laatstgenoemde. Ruins and Remains is een werk voor piano, drums/percussie en strijkkwartet en kan worden beschouwd als een muzikale contemplatie over de veerkracht van de mens. Hoewel het oorspronkelijke idee zijn wortels had in de herdenking van het einde van de eerste wereldoorlog ruim een eeuw geleden heeft dit project, in het licht van de recente ingrijpende gebeurtenissen, geleidelijk aan een breder- maar ook persoonlijker karakter gekregen.
In Ruins and Remains vormen de groepsleden één veelkoppig wezen, waardoor de muziek veel meer is dan een duo van piano- en drums aangevuld met een strijkkwartet. Invloeden van jazz, minimal, klassieke muziek, folk- en contemporaine muziek vloeien op een natuurlijke wijze samen in dit genre-overschrijdende project. En rondom twee terugkerende hoofdmotieven ‘Ruins’ en ‘Remains’ wisselen melancholieke vergezichten, lyrische melodieën, abstracte klankvelden- en avontuurlijke improvisaties elkaar af in een eigenzinnig muzikaal universum.
Strijkorkest Lundi Bleu: Blue Monday concert
maandag 22 januari 20:00 uur in de Vondelkerk
Strijkorkest Lundi Blue voert op de maandag van de laatste volle week van januari hun traditionele Blue Monday concert uit. Maar de invulling van dit concert is verre van traditioneel. De muziek van o.a. Stravinsky en Webern wordt gelardeerd met een verhaal dat verteld wordt door acteurs Daniël Koopmans en Elard Pijnaken en het geheel wordt ondertussen ook nog eens direct geïllustreerd door live-cartoonist Suus van den Akker. Dat wordt mooi en avontuurlijk op deze – voor velen – sombere dag.
Kamermuziek in De Hoop: Skazka Kwartet
zondag 28 januari 15:00 uur in Schuilkerk De Hoop
Het Skazka Kwartet, ontstaan in 2020, is een nieuw gezicht in het Nederlandse kwartetlandschap. Als winnaars van het Storioni Concours 2022 speelden zij afgelopen seizoen in enkele grote Nederlandse zalen waaronder het Concertgebouw. In januari spelen ze bij ons in Schuilkerk De Hoop in Diemen een mooi programma met o.a. Langsamer Satz van Webern (die ook door Lundi Bleu van de vorige cultuurtip wordt gespeeld) en strijkkwartetten van Haydn en Beethoven.
The Last Politician
woensdag 31 januari 20:00 uur in de Posthoornkerk
Het John Adams Institute organiseert regelmatig interessante lezingen in onze Bijzondere Locaties. Lezingen over politiek, literatuur, geschiedenis, journalistiek en economie in de Verenigde Staten. Op 31 januari ontvangen ze schrijver Franklin Foer in de Posthoornkerk. Foer heeft een biografie geschreven over Joe Biden getiteld The Last Politician.
Vintage – Brocante – Antiek – Kunst – Design
vrijdag 2 t/m zondag 4 februari (dagelijks van 11:00 – 17:00 uur) in de Van Houtenkerk
Twee keer per jaar in de Van Houtenkerk in Weesp bieden 20 deelnemers hun gevarieerde en bijzondere items. Van vintage design, speelgoed uit voorbije jaren, spannende art deco objecten, antiek glas, porselein, zilver, sieraden, vitrine- en verzamelobjecten. Kleine meubelen, grafiek, tekeningen en schilderijen, unieke brocante en bijzondere curiosa uit alle landen en periodes. Een schatkamer aan mogelijkheden voor stylisten, verzamelaars en unieke aanwinsten voor uw interieur.
Muk en het Orkest (4+) van het Nederlands Philharmonisch Orkest
zaterdag 3 februari in ’t Zonnehuis
In dit symfonische sprookje over een dappere, kleine dalmatiër leren de kinderen een 20-koppig orkest kennen en voelen ze hoe de muziek het verhaal tot leven brengt: zoemende bijen, berggeiten met kasjmieren vachten en kleine Muk zelf, ze hebben allemaal hun eigen klankwereld. Als de pup een mol ontmoet die opschept over zijn avonturen in de diepte is Muk stik jaloers. Hij wil ook iets beleven. Alleen niet in de diepte, maar in de hoogte. Muk wil naar de top van de berg.
Muk en het orkest wordt gespeeld door het Nederlands Philharmonisch Orkest en drie vertellers: Mark Haayema, Aniek Stokkers en Dennis de Groot. De muziek van Thomas Beijer en componisten zoals Beethoven, Debussy en Bruckner neemt je mee in deze avontuurlijke muziekvoorstelling.
Kijk voor meer kunst en cultuur in onze Bijzondere Locaties (en voor de laatste updates) op onze cultuuragenda.