TIEN CULTUURTIPS VOOR AUGUSTUS

TIEN CULTUURTIPS VOOR AUGUSTUS TIEN CULTUURTIPS VOOR AUGUSTUS

Klassiek, pop, masterclasses, wandelingen, exposities. In hartje centrum, in Amsterdam-Noord of zelfs in landelijk Noord-Holland... Ook in augustus bieden we een afwisselend cultureel programma in onze Bijzondere Locaties met de nadruk op talentontwikkeling en internationale samenwerkingen. Bekijk hier onze tien tips...

VOORMALIG BLACK CROWES IN DE AMSTELKERK
donderdag 9 augustus in de Amstelkerk

Begin jaren negentig had je The Black Crowes. Een band uit Georgia (USA) die met hun bluesgeoriënteerde rock de hitlijsten bestormden en beheersden. De band en haar afzonderlijke leden hebben tal van projecten, optredens en opnames achter de rug in verschillende samenstellingen en twee jaar geleden zijn drie leden van deze band, namelijk Rich Robinson, Sven Pipien en Marc Ford, weer bij elkaar gekomen om The Magpie Salute op te richten. Een mooie Southern rockband met liedjes die akoestisch het beste tot hun recht komen. Daarom heeft Paradiso ze naar Amsterdam gehaald en zorgen wij er voor dat ze in de Amstelkerk terecht kunnen. Eén dag voor de release van hun studio debuutalbum ‘High Water I’ kan je ze zien op een van de mooiste concertlocaties van Amsterdam. Voordat ze de wereld weer gaan veroveren… Een mooie tip toch?

 

GRACHTENFESTIVAL IN BIJZONDERE LOCATIES
vrijdag 10 t/m donderdag 19 augustus

Jonge musici van over de hele wereld verrassen je van 10 t/m 19 augustus met hun eigen muzikale verhaal. Met concerten op locaties door de hele stad, met maar liefst vier Stadsherstel-locaties: De Duif, Vondelkerk, Amstelkerk en ’t Zonnehuis. De compositieopdracht van het Grachtenfestival wordt dit jaar vervuld door Julian Schneemann. Hij komt zijn ‘Ode to tomorrow’ met zijn collectief Caravan en drie geweldige zangers uitvoeren in De Duif. Daarnaast zijn er dus nog concerten in de Vondelkerk, Amstelkerk en 't Zonnehuis, waar Camerata RCO (zie foto) zal optreden met pianist Thomas Beijer en sopraan Jeannette van Schaik.
Bovendien is celliste Ella van Poucke, die u kunt kennen van ons Kamermuziek Festival Amsterdam, artist-in-residence. Dat betekent dat ze tijdens het festival meerdere keren zal optreden. En voor een ieder die, net als ons, wordt overdonderd door de kwaliteit van haar spel, zijn kaarten voor het komende Oliebollenconcert in De Duif ook al weer verkrijgbaar. 

 

ZONDAGOCHTENDCONCERTEN IN SCHERMERHORN
zondagen in augustus in de Grote Kerk in Schermerhorn

Vorig jaar hebben we in het landelijke gedeelte van Noord-Holland de Grote Kerk van Schermerhorn gerestaureerd. Een prachtige locatie die nu wordt verhuurd voor diners, huwelijken en concerten, net als wij doen met onze bijzondere locaties. Als je ook eens een kijkje wilt nemen in deze locatie buiten Amsterdam, dan hebben we het perfecte excuus gevonden. In de augustusmaand is er namelijk een mooie serie concerten van The International Holland Music Sessions. Zij organiseren concerten om jonge internationale talenten een podium te bieden in Nederland. Het is een mooie opstap voor de rest van hun carrière en u kunt hier getuige van zijn. Denk bijvoorbeeld aan het Hongaarse Orion Trio die werk van Rachmaninoff, Sjostakovitsj en Brahms gaat spelen op 12 september. Of de Zuid-Koreaanse pianiste Hesu Lee (zie foto) die stukken van Beethoven, Debussy en Skrjabin ten gehore gaat brengen.

 

MASTERCLASSES WILLEM BRONS
woensdag 15 augustus openingsconcert / zondag 26 augustus slotconcert

Willem Brons, meer dan eens getypeerd als een integer en bescheiden pianist, staat bekend als eminent vertolker van de grote drie (Bach, Beethoven en Mozart). Naast het zelf uitvoeren kan deze éminence grise van de Nederlandse pianisten de kunst van het pianospelen ook bevlogen overbrengen op de jongste generatie. Stichting Eusebiuskring organiseert voor de 23e keer op rij masterclasses van Brons. Tijdens het openingsconcert vertolkt Willem Brons altijd composities, die voor hem van wezenlijke betekenis zijn. Zijn voorkeur gaat uit naar werken met een grote diepgang zoals al zijn trouwe luisteraars kunnen bevestigen. Intensivering van de interpretatie is ook een van de kernpunten van de masterclass. Bij het slotconcert laten de deelnemers horen wat ze geleerd hebben.

 

SURINAME OP HET AMSTELVELD
t/m 26 augustus in de Amstelkerk

Deze maanden is onze Amstelkerk omgetoverd tot een stukje Suriname in hartje Amsterdam. Daar heeft u al het een en ander over gehoord natuurlijk. Maar dit mag natuurlijk niet ontbreken bij onze augustustips, want vrijwel de hele maand is de expositie nog te bezoeken. Bovendien zal er 22 augustus een lezing gegeven worden over het verdwijnen van de houten volkswoning in Paramaribo.

De traditionele houten woningen hebben lange tijd het karakter van de stad bepaald. Ieder jaar verdwijnen er weer meer van deze karakteristieke huisjes door verval, brand of sloop en ze maken plaats voor hoge gebouwen van beton en glas. Ondanks de slechte woonomstandigheden zijn de bewoners trots op hun huis dat vaak gebouwd is door hun grootvader of overgrootvader. Ze zijn verbonden met het erf waar zij en vele generaties zijn opgegroeid. Met het verdwijnen van deze woningen gaan ook de verhalen en herinneringen verloren. Wim Verboven gaat in op de geschiedenis, de architectuur en de boedelproblematiek die vaak de oorzaak is van de slechte staat van onderhoud. Zijn vrouw Carry-Ann vertelt over haar herinneringen aan het kleine huisje van haar grootmoeder.

 

GRATIS NAAR CUBA IN TUINDORP OOSTZAAN
zaterdag 18 augustus in ’t Zonnehuis

Van Suriname gaan we naar Cuba, want deze zomer halen we Cuba ook naar Nederland. Althans, wij doen dat niet, maar het Ricciotti Ensemble. Wij zorgen dat ze in ’t Zonnehuis terecht kunnen. Het Ricciotti Ensemble ken je misschien van het ‘gamemuziek-concert’ afgelopen lente in de Amstelkerk, maar het is al weer een tijdje geleden dat ze in de ’t Zonnehuis in Amsterdam-Noord zijn geweest. Op 18 augustus laten ze je hier kennismaken met Cuba’s cultuur en grootse muziekgeschiedenis. Ze spelen werk van hedendaagse Cubaanse componisten, zoals de Cubaanse pianist Ramón Valle die ze vergezeld als solist. Ze laten klassieke Cubaanse muziek horen en doen een forse greep uit de popmuziek, jazz en populair Cubaans repertoire. Ook zeer de moeite waard dus. En het is ook nog eens gratis toegankelijk (een vrijwillige bijdrage mag natuurlijk altijd…). 

 

STADSWANDELINGEN:  ‘VAN KROM HOUT TOT IJZER’ EN ARCHITECTUURTOUR
zondag 19 augustus en zondag 26 augustus

Op welke scheepswerf liet Michiel de Ruyter zijn oorlogsschepen bouwen? Waarom zijn er geen houten schepen uit de VOC tijd bewaard gebleven? Hoe kunnen ijzeren schepen blijven drijven? En wat is het verschil tussen gietijzer en staal, en waarom is dat belangrijk bij het bouwen van bruggen? U ontdekt het tijdens een unieke wandeling door Maritiem Amsterdam. De rondleiding start bij de ingang van het Marine-etablisement op het Kattenburgerplein en eindigt bij  ‘t Kromhout, waar we met zijn allen naar binnen gaan voor een drankje en uitleg over het gebruik van stoom en ijzer door een van onze enthousiaste vrijwilligers.

Een week later, op zondag 26 augustus, wordt er wederom een stadswandeling georganiseerd. Deze keer starten we bij het Centraal Station en eindigen we bij de Posthoornkerk. Het thema is ‘Cuypers en de Amsterdamse School’. Deze keer krijgen we antwoorden op vragen als: wat was zo kenmerkend aan de architectuur van Cuypers? Op welke verrassende plekken is het werk van Cuypers nog meer te zien? Waarom zette de Amsterdamse school zich zo af tegen Cuypers en ook Berlage? Hoe kon De Amsterdamse School in een korte tijd zoveel gebouwen neerzetten?

 

NEDERLANDS SYMFONIE PROJECT
zaterdag 25 augustus in De Duif
Geselecteerde conservatoriumstudenten van alle Nederlandse conservatoria bundelen hun krachten tijdens een geweldig project met concerten op 24 en 25 augustus in Arnhem en Amsterdam. Na het eerste lustrum in 2017 brengt het Nederlands Symfonie Project (NeSP) dit jaar een bijzonder 20e-eeuws programma met dans- en dichtkunst verweven in het programma. Het openingswerk is van een Nederlandse componist: Hendrik Andriessen, een stuk geschreven met het oog op Bach’s twee honderdste sterfjaar: Ricercare. Dansers van het ArtEZ conservatorium in Arnhem lieten zich inspireren door dit openingswerk en zullen hun eigen choreografie dansen. Het programma wordt vervolgd met het Vierde Pianoconcert van Sergej Rachmaninov, een gewaagd stuk, chromatisch van aard met distinctieve jazzy kwaliteiten. De solist in dit zelden uitgevoerde pianoconcert is winnaar van het Young Pianist Foundation Concours Ramon van Engelenhoven, die eerder ook bij top-dirigent Valery Gergiev soleerde. Na de pauze speelt het orkest “het antwoord van een Sovjet Kunstenaar op terechte kritiek”: de Vijfde Symfonie van Dmitri Sjostakovitsj. Schrille thema’s en dissonanten wisselen elkaar af na een rustige opbouw. Prominent dichteres Florence Tonk zal bij ieder werk voordragen uit drie speciaal geschreven gedichten in het kader van dit project. Op de bok staat dirigent Pim Cuijpers. Redenen te over om een bezoek aan De Duif te brengen!

BLAAS DE MUZIEKKAPEL NIEUW LEVEN IN
zondag 2 september in Schellingwoude, Ransdorp en Durgerdam

De ambitie van de Stichting ‘Blaas de muziekkapel nieuw leven in’ is om de muziekcultuur in de openbare ruimte onder de aandacht te houden in de muziekkiosken in Amsterdam e.o. Wij zijn daar groot voorstander van, zeker aangezien twee van de drie identieke withouten Waterlandse muziektenten, namelijk die bij de Schelllingwouderkerk en de Kerk van Ransdorp, door ons gerestaureerd zijn en onderhouden worden. In deze kapellen, en in die van Durgerdam, zal daarom op 2 september vanaf 13.00 u gemusiceerd worden door verschillende harmonieën, fanfares, blaasorkesten en bigbands. Deze tip valt net niet meer in augustus, maar het is zeker de moeite van het vermelden waard en het wordt vast lekker fietsweer die dag, dus we hopen u daar te zien. 

 

FOTO-EXPOSITIE ‘HET IS STIL OP STRAAT’
vanaf 4 september in de Amstelkerk

Nu zitten we nog volop in de Surinaamse sferen, maar we staan graag ook alvast stil bij de volgende expositie die vanaf begin september te zien is in de Amstelkerk: Het is stil op straat. Met deze tentoonstelling staan we weer midden in Amsterdam, maar wel in een bijna onrealistische versie van Amsterdam. Fotograaf Hugo Lingeman toont op zijn foto’s namelijk bekende Amsterdamse straten, pleinen en grachten, maar er is geen mens te zien. Esthetisch gezien is dat beeld revolutionair, want waar mensen op foto’s staan wordt je blik naar hen toe getrokken, terwijl op deze foto’s de straten, gebouwen en stadse doorkijkjes alle aandacht krijgen. De fotograaf zelf aan het woord: “Het idee om stil Amsterdam vast te leggen ontstond toevallig: ik was begonnen met foto’s waarop ik dezelfde persoon een aantal keren in één foto monteerde. Van daaruit ontstond het idee om een drukke plek juist leeg te fotograferen en zo maakte ik een foto van een lege Dam door de lege delen van verschillende foto’s aan elkaar te monteren. De reacties op die foto waren enthousiasme en verrassing. Daarop besloot ik om er een serie van te maken, waarbij ik voor mezelf de uitdaging er in heb gelegd om niet Photoshop het werk te laten doen om de stilte te creëren, maar werkelijk lege situaties te fotograferen.”

 

We programmeren het hele jaar door, ook tijdens de zomer. Zoals u weet, deze tips zijn slechts een greep uit het totaalaanbod. Kijk voor een volledig overzicht en de laatste updates op www.stadsherstel.nl/cultuuragenda.

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te optimaliseren en het webverkeer te analyseren. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "Ok, ik wil verder".
instellingen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om statistieken van de website bij te houden. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Tevens wordt het laatste octet van het IP-adres automatisch gemaskeerd.