Tien cultuurtips – november 2022
Van evenementen met maatschappelijke thema’s zoals het klimaatspel en een voorstelling over geroofd bezit tot hoogwaardige concerten van o.a. Lavinia Meijer en een nieuwe garde Amsterdamse poptalenten. Bekijk hier onze tien tips.
De Zonneprijs
donderdag 3 november 19:30 uur in ‘t Zonnehuis
Ontdek iedere eerste donderdag van de maand een nieuwe generatie Amsterdamse muzikanten bij ons in ’t monumentale Zonnehuis! In acht voorrondes, georganiseerd door Indiestad/Paradiso strijden opkomende, muzikale talenten voor een plek in de finale. In juni 2023 vindt de finale plaats in de grote zaal van Paradiso. De winnaar van de Zonneprijs wint € 10.000,-.
We stellen het podium van ons monumentale theater in Amsterdam-Noord beschikbaar, maar de artiesten die deelnemen krijgen ook op een andere manier een podium: veel media-aandacht van o.a. de Amsterdamse sponsoren Scotch & Soda en Oedipus Brewing.
Geniet op 3 november van korte bevlogen optredens van Yodel Queen, NEWT, Starfish, ALOYSE en Dirtey Classy. Namen waar u nu misschien nog niet van gehoord heeft, maar waar zeker verandering in gaat komen.
Klimaatspel Oostelijke eilanden, Kattenburg & Wittenburg
donderdag 3 november 13:00 – 16:00 uur in de Oosterkerk
Studenten van de Academie van Bouwkunst hebben een spel ontwikkeld met als doel om samen met inwoners te ontdekken welke collectieve maatregelen we kunnen nemen voor het klimaat.
Buurtbewoners kunnen donderdag 3 november meespelen en ontdek hoe wij als buurtbewoners van Kattenburg en Wittenburg een groene en klimaatadaptieve omgeving kunnen maken. Er zijn geen verliezers. Spelenderwijs gaan we in gesprek over oplossingen!
Aan de wandel, door Noord, door Oost en de toren in
zondag 6 en zondag 20 november
We hebben een aantal prachtige wandelingen die maandelijks worden geleid door kundige gidsen. Op 6 november kunt u kiezen tussen twee wandelingen. ’s Ochtends verkennen we Tuindorp-Oostzaan, we starten op de NDSM werf en eindigen bij ’t Zonnehuis waar we een kijkje achter de schermen van dit monumentale theater. Onderweg hoort u natuurlijk allerlei wetenwaardigheden over de buurt en haar geschiedenis.
’s Middags is het tijd voor een nieuwe wandeling die vertrekt van het NACO-huisje en via de Oosterkerk naar Museum ’t Kromhout gaat. Dit noemen we de Maritieme wandeling, want u gaat mee door een deel van de stad die onlosmakelijk verbonden is met de scheepvaart en dat is nog steeds te merken, zult u zien!
Later in de maand, op 20 november kunt u mee de buurten in rondom de Posthoornkerk en naderhand de toren in. De treden zijn smal en de trap loopt alsmaar rond, maar als je eenmaal boven bent, heb je een prachtig uitzicht over Amsterdam. Je loopt over de gewelven van de kerk en via nauwe doorgangetjes. Dan ineens sta je zeker 25 meter boven de vloer van de kerk en ziet het er ineens heel anders uit. Ondertussen hoor je van alles over de kerk en haar geschiedenis.
Travel in Time van Daanoe
zondag 6 november 15:00 – 17:30 (vernissage)
zondag 6 november 15:00 – 22:00 uur (gratis openstelling)
maandag 7 november 10:00 – 21:00 uur (gratis openstelling)
Posthoornkerk
De hele wereld over reizen op zoek naar historische schatten en, af en toe, een spannende achtervolging of episch vuurgevecht? Avonturier en kunstenaar Daan Oude Elferink (international bekend als Daanoe) maakte er zijn levenswerk van. De achtervolgingen zijn minder leuk, maar hij reist letterlijk de hele wereld over en weet binnen te dringen op plaatsen waar letterlijk niemand meer komt, of durft te komen. De schatten die hij zoekt zijn alleen niet van goud of zilver, Daan is op zoek naar het verhaal. En daar maakt hij spectaculaire foto’s van.
Overal ter wereld worden plaatsen vergeten en verlaten. Soms door oorlog of een lokale ramp (aardbeving, bosbranden, etc). Soms door veranderingen in een locale economie (een fabriek die sluit), maar regelmatig is de reden ook geheel onbekend. In de Posthoornkerk in Amsterdam kunt u zich twee dagen lang mee laten voeren langs de prachtige plekken en verhalen die Daan ontdekte en mee terug nam. Met behulp van de nieuw app en uw telefoon stapt u letterlijk zelf de foto’s binnen, alsof u er staat. Een expositie die perfect past in deze tijd, waarin talloze mensen: huis, haard, familie en bedrijf achterlaten, soms vrijwillig, soms uit nood, om ergens anders in de wereld hun geluk te vinden. Wat gebeurt er met de plaatsen die wij achterlaten? Ontdek de schoonheid van verval met: Travel in Time, van Daanoe.
PIANOSTEMMEN van TG Goed Gezelschap
woensdag 9 t/m zaterdag 19 november in Museum ’t Kromhout
Theater Bellevue gaat op locatie bij ons in Museum ’t Kromhout. TG Goed Gezelschap brengt tien dagen lang een muziektheatervoorstelling over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls. leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.
Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven. Enerzijds via de oude pianostemmer Jacobus Kromm die worstelt met zijn geweten over de verzameling instrumenten die hij in bezit heeft, anderzijds via de piano’s en vleugels zelf, die als piano-personages, als stille getuigen het verhaal vertellen over hun rechtmatige eigenaren. Gaandeweg keren de pianostemmen zich tegen de oude man. Ze nemen tirannieke proporties aan in de vorm van een muzikale tijdreis tussen heden en verleden. De muziek van het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmony zang en pianocomposities voor meerdere klavieren, 10 handen en 50 vingers.
Lavinia Meijer en Jeffrey Zeigler
vrijdag 18 november 20:00 uur in De Duif
Harpiste Lavinia Meijer komt terug naar De Duif en ze brengt cellist Jeffrey Zeigler mee. Lavinia Meijer deelde het podium met tal van grootheden, van Iggy Pop tot Olafur Arnalds en haar albums zijn bekroond met Edison en hebben gouden- en platinastatus. Jeffrey Zeigler maakte acht jaar lang deel uit van het befaamde Kronos Quartet en staat bekend om zijn vurige spel en onafhankelijke karakter. Samen brengen ze het programma ‘Reflections’ met werk van Philip Glass, Arvo Pärt, Manuel de Falla, Ernest Bloch en Isang Yun.
ZING3! Van wie is die tekst?
vrijdag 18 november t/m zondag 20 november in ’t Zonnehuis
Muzikaal Kleinkunstprogramma met het Nederlied Kleinkunstkoor. De teksten van beroemde cabaret-, theater- en kleinkunstliedjes staan centraal. Iedereen kent de mensen die de liedjes hebben gezongen. Weinig mensen kennen de tekstschrijvers. Terwijl de – vaak briljante teksten – de basis vormen van elk lied. Het wordt een programma vol met ontroerende, schrijnende en hoopgevende voorbeelden van prachtige teksten. Een belangrijke tekstdichter is Ivo de Wijs. Hij is te gast, zal een paar teksten voordragen en ook zingen. Ook vele andere tekstdichters komen aan bod in dit gevarieerde programma. Zo zal Vera Mann een aantal prachtige solo’s brengen, zijn er talentvolle koorsolisten die een lied brengen en zingt het koor beroemde liedjes in nieuwe arrangementen. De presentatie is in handen van cabaretkenner, zanger, regisseur Evert de Vries. Martijn Breebaart tekent voor de muzikale leiding.
The Cuckoo and the Nightingale
zondag 20 november 16:00 uur in De Duif
In de serie ‘Orgelconcerten in De Duif’ hebben we deze maand een wel heel speciale editie: Strijkorkest Lundi Bleu o.l.v. Carel den Hertog en Ton van Eck, orgel zullen in De Duif o.a. werk van Mendelssohn en het wereldberoemde orgelconcert ‘De koekoek en de nachtegaal’ van G.F. Händel voor strijkers en orgel ten gehore brengen.
Najaarsconcert Heemsteeds Philharmonisch Orkest
zondag 20 november 20:00 uur in de Pinksterkerk
De Pinksterkerk in Heemstede is het eerste naoorlogse monument dat sinds in een paar jaar in ons beheer is. Onze focus in deze cultuurtips is Amsterdam, maar we willen zeker deze mooie locatie onder de aandacht brengen. Het Heemsteeds Philharmonisch Orkest gaat op zondag 20 november werk van Elgar en Tsjaikovski spelen. Dirigent is Dick Verhoef en solist is Emma Naegele, cello.
Vintage – Brocante – Antiek – Kunst en Design
vrijdag 25 t/m zondag 27 november 11:00 – 18:00 uur (zondag tot 17:00 uur)
Bezoekers van de Posthoornkerk vinden het laatste weekend van november een schatkamer aan (vintage) design, speelgoed uit voorbije jaren, spannende Art Deco objecten, antiek glas, porselein, zilver, sieraden, vitrine- en verzamelobjecten. Maar ook kleine meubels, grafiek, tekeningen en schilderijen, unieke brocante en bijzondere curiosa uit alle landen en periodes. Ook stylisten en collectioneurs kunnen hun hart ophalen met aanwinsten voor interieurs en bovendien zijn de objecten vriendelijk geprijsd. Onder het genot van een hapje en een drankje hebben bezoekers drie dagen de tijd om mooie aanwinsten en snuisterijtjes te vinden. De toegang is gratis.
Sit Fast concert – ‘Come out, Caioni’
woensdag 30 november 20:30 uur in de Amstelkerk
Woensdag 30 november gaat er weer een nieuwe reeks Sit Fast concerten van start! ‘Come out, Caioni’ bladert door één van de meest interessante muziekverzamelingen uit Europa. Ga mee schatgraven! Stel je voor: op een kruispunt van Transsylvanische wegen legt een gretige liefhebber in de 17e eeuw een muzikale verzameling aan. Wat een opmerkelijk brede interesse had deze monnik Johannes Caioni!
Zijn verzameling laat zich beluisteren als de playlist van iemand uit een welvarende en kosmopolitische streek. Wereldlijke liederen, Hongaarse en Roemeensvolksdansen en dansen in West-Europese stijl, instrumentale stukken uit de barok en kerkelijke muziek. Daarnaast absolute meesterwerken van Claudio Monteverdi en Orlando Di Lasso. De rijkdom is overweldigend.
Black Pencil’s fascinerend instrumentarium en de arrangementen benutten alle mogelijkheden om de contrasten tussen de stukken te laten horen. Blokfluiten, panfluiten, een uitgebreide collectie percussie, altviool en harmonica jagen de adrenaline door de aderen met opzwepende ritmes! Maar de vijf musici verstaan ook de kunst om pure verstilling in de lucht te laten hangen. Hoe kan eenvoud zo expressief, mooi en krachtig zijn?
De ‘Codex Caioni’ was lang zoek en werd in de jaren ’80 gevonden in een muur, waar hij in de Tweede Wereldoorlog als bescherming tegen de Russen was ingemetseld. Uit de 346 stukken heeft Black Pencil de allermooiste geselecteerd. De wonderlijke diversiteit van de muziek is volledig overeind gebleven in de manier waarop zij het programma hebben opgebouwd.
Voor een totaal en actueel overzicht van onze programmering, kijk op www.stadsherstel.nl/cultuuragenda. Tot ziens in een van onze Bijzondere Locaties!