Tekenen tussen blubber en beton in geschonken pand Keizersgracht 374
Kunstenaar Clemens Merkelbach van Enkhuizen schonk zijn pand aan Stadsherstel waardoor het pand een nieuwe fundering kon krijgen en hij er kon blijven wonen. Zo ook andere kunstenaars na hem. Clemens legde het funderingsherstel vast in tekeningen en zijn tentoonstelling is nu te zien in de Amstelkerk. Aanstaande donderdagavond vertellen we meer over zijn werk, het grachtenpand zelf en geven aan Stadsherstel.
Foto’s: Chris Smeenk
Jarenlang heeft Clemens zijn huis en zijn tuin vastgelegd in schilderijen en tekeningen. Niet alleen zijn huis, maar ook de gevels aan de overkant van de gracht, telkens weer opnieuw: in de winter, beter zichtbaar door de kale bomen heen, ’s zomers met het avondlicht weerspiegeld in de ruiten van de bovenverdiepingen.
Clemens Merkelbach van Enkhuizen (1957) Keizersgracht 374
Ook de werkzaamheden verbonden aan het funderingsherstel moesten worden vastgelegd. Terwijl de fundering wordt vernieuwd en alle delen van het huis waar nodig worden aangepakt is ook Clemens bezig. Hij documenteert de restauratie in een serie tekeningen. Aldus maakt hij van de nood – de enorme overlast die een restauratie met zich meebrengt – een deugd: een schitterende reeks van een vijftigtal conté-tekeningen, alle zorgvuldig gedateerd.
Het interieur van Keizersgracht 374
Tentoonstelling over de restauratie
Wij zijn getuige eerst van de situatie van vóór de ingreep. Dan volgen het leeghalen van de ruimten, het weghalen van vloeren en muurdelen, het aanbrengen van steunbalken, opbouw en restauratie. Onverwachte doorkijkjes, onderdelen van het huis die voorheen onzichtbaar waren, grondwater in de kelder, een apparaat op metalen rupsbanden dat op wonderlijke wijze naar binnen is gemanoeuvreerd, slangen en buizen, ijzeren H-balken die dienen als stut en versteviging en de modderbodem waarop het huis is gebouwd. Clemens is de handwerkers, die ieder met zijn eigen deskundigheid bezig zijn, gaan waarderen. Zijn zestig tekeningen zijn een uiting van die waardering. De werkers op hun beurt voelen zich erkend door de kunstenaar die hun arbeid nauwgezet volgt en documenteert.