Stadsherstel tekent intentieverklaring herontwikkeling Fort bij Aalsmeer
Om het Fort bij Aalsmeer te herbestemmen, te exploiteren en de fortomgeving te revitaliseren, is een verregaande samenwerking gewenst tussen de gemeente Haarlemmermeer - de eigenaar van het fort - de huidige gebruikers - CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 en Fortboerderij Dijkzicht/Boer Bos Management van Natuurtalent - en Stadsherstel. Daarom hebben afgevaardigden van deze vier partijen op 26 maart de ‘intentieverklaring samenwerking partijen herontwikkeling Fort bij Aalsmeer’ ondertekend. De handtekeningen werden gezet bij het (voormalige) sluizencomplex van het Fort.
De ondertekenaars van de intentieverklaring waren wethouder Herman Tuning namens de gemeente Haarlemmermeer, adjunct-directeur J.A. Hulscher van Stadsherstel, voorzitter P.J. de Raaf van CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 en de heer P. Bos eigenaar van Fortboerderij Dijkzicht/Boer Bos Management voor Natuurtalent.
Door op deze locatie te tekenen, wilden de vier betrokken partijen benadrukken dat de dynamiek van weleer hier dient terug te keren. De sluis, aangelegd in 1890/1891, is eigenlijk het hart van het fortterrein. Met aan de zuidzijde het fortgebouw en aan de noordzijde de Genieloods. De sluis had vroeger een dubbele functie: een militaire en één voor de landbouw. Hij diende immers als waterinlaat voor de inundatie van de polder en als enige ‘uitgang’ van de polder voor schepen met landbouwproducten.
De dubbele functie is een inspirerend voorbeeld voor eigentijdse ontwikkeling, want de vier samenwerkende partijen zijn er op uit om het erfgoed nieuwe en verschillende functies te geven. “Een betere manier om het Fort bij Aalsmeer te behouden, is er niet”, zegt de Haarlemmermeerse wethouder Herman Tuning (kunst en cultuur), één der ondertekenaars van de intentieverklaring.
De gemeente Haarlemmermeer en Stadsherstel hadden reeds de intentie uitgesproken dat ze van het Fort bij Aalsmeer een bezoekerscentrum voor de Stelling van Amsterdam wilden maken. Daarom hebben ze mee gedaan met een prijsvraag van de provincie Noord-Holland. Uiteindelijk is het Fort benoorden Spaarndam (gemeente Velsen) als bezoekerscentrum aangewezen. Met de nu ondertekende intentieverklaring willen de samenwerkende partijen benadrukken dat ze ondanks deze tegenslag doorgaan met het ontwikkelen van het Fort bij Aalsmeer.
De samenwerkende partijen willen er een maatschappelijk verantwoord project van maken. In het fort moet een mooie combinatie met ruimere openingstijden en een grotere publieke toegankelijkheid ontstaan. Zo wint het Fort bij Aalsmeer aan bekendheid en kan het uitgroeien tot een knooppunt dat inwoners en bezoekers verschillende mogelijkheden biedt tot recreatie.