Stadsherstel Casablanca
Onlangs mocht Stadsherstel Amsterdam de burgemeester van Casablanca, de heer Sajid Driss en Moulay Rchid, directeur van Casa Amenagement en verantwoordelijk voor grotere projecten van deze stad ontvangen. Reden voor hun bezoek was de ervaring en expertise op het gebied van restauratie en herbestemming van Stadsherstel gebruiken om een monumentaal abattoir, genaamd Les anciens abattoirs de Casa qua omvang vergelijkbaar met de Westergas en de Hallen weer een prominente rol in hun stad geven.
Gerestaureerd en met een nieuwe bestemming kan dit een belangrijke impuls aan deze stad met vijf miljoen inwoners geven. Aan de hand van de geschiedenis van Amsterdam, het (private) werk van Stadsherstel en de huidige samenwerking met de stad Amsterdam is de mogelijke aanpak van het abattoir besproken. Rondom het complex zou een bedrijf, bijvoorbeeld een nv, gecreëerd kunnen worden met aandeelhouders uit de stad en het complex zou stap voor stap herontwikkeld moeten worden.
Tevens zijn Broedplaats KRUX aan de Cruquiuskade en het project de Hallen bezocht, waar architecten bureau Van Stigt onze Marokkaanse gasten in deze indrukwekkende restauratie en herbestemming rondleidde. Op het gebied van privaat ondernemen in erfgoedland was het voor de Marokkaanse delegatie een indrukwekkende dag, die Stadsherstel samen met Jaap Schoufour en Sabine Gimbrère, beiden van de stad Amsterdam, heeft verzorgd.
Stadsherstel Internationaal
Internationaal kennis delen, dat is wat Stadsherstel Amsterdam doet in het buitenland. En dan in het bijzonder in zich ontwikkelende landen met oog voor monumentaal gebouwd erfgoed.
“Wij delen onze ervaring en leren wederzijds”, zegt Paul Morel (senior projectleider van Stadsherstel en gespecialiseerd in de complexere projecten), die liever niet spreekt van advisering. Hij laat overal het ‘Stadsherstelmodel’ zien. Participatie van het bedrijfsleven en de lokale overheid in een N.V., om op die manier monumentaal erfgoed te restaureren.
Stadsherstel is actief in Suriname, Zanzibar, Marokko en Indonesië.
Lees meer hierover in onze Nieuwsbrief nr 76 pagina 24-27