Schoonheid van vervallen monumenten: Zaandijkerkerk
Regelmatig zijn gebouwen en soms terreinen de moeite waard te onderzoeken en te fotograferen. Vanwege hun rauwe, vervallen, verlaten, architectonische en soms kunstzinnige uitstraling. Wij hebben urban explorer Aart Jan van Mossel gevraagd gebouwen die we op haalbaarheid onderzoeken op hun mooist vast te leggen…voor u en voor ons. Deze keer de Zaandijkerkerk…
Door de ogen van Aart Jan van Mossel
“Vandaag is het Open Monumentendag en ik ga er op uit. Richting Zaandijk, met als bestemming de Zaandijkerkerk. Een schattig kerkje ingebouwd tussen woningen en industrie met een klein grasveldje voor de entree. Het dak, het lijkt wel een holle rug, gaat gebukt onder een zware last.
Eenmaal binnen zie ik vooral steigers. Deze ondersteunen het dak en de muren. Verder is de kerk leeg op een paar slingers na welke nog aan een oude lamp hoog boven de grond bungelen. Op de grond in het zand ligt een deel van een raam, volgens de beheerder van de kerk treft hij elke keer wel iets aan wat uit het dak of de gevel is gevallen. In de gevel zitten nog de originele glas-in-loodramen. Althans wat ervan over is.
Ondertussen komen de eerste kijkers binnen, de mensen vergapen zich, net als ik aan het blote binnenste van dit kerkje. Veel ohh’s en ah’s. Ook over de toekomstige plannen.
Van boven af heb ik een mooi uitzicht over de mensen en kan ik eens rustig de details van het dak bekijken. Een mooie constructie met schoren en trekstangen. Bijzonder om zo dat dak op te vangen, je kan op deze manier een grote vrije overspanning overbruggen… blijkt.
Al fotograferend hoor ik verhalen van mensen die er zijn getrouwd en dat er een danszaal en paintballcentrum is geweest. Daarna ging het hard achteruit met de kerk. Het is mooi te horen dat deze niet heel grote kerk van formaat toch een grote betekenis en waarde heeft voor de bewoners. En uiteindelijk moet ook ik bekennen dat ik na deze ochtend gevallen ben voor de charme van dit vervallen kerkje".
De toekomst van de Zaandijkerkerk
De Zaandijkerkerk was ooit het middelpunt van het dorp Zaandijk. Nu is het op het oog alleen nog maar een vervallen kerkje. Daar gaat verandering in komen, nu dat Stadsherstel de kerk in bezit heeft en een prachtig plan klaar ligt. Het plan is om de kerk een nieuwe functie als woongebouw te geven, waarbij er elf sociale woningen in de vorm van woonunits worden gebouwd. De constructie van deze woningen is zo uitgedacht dat de hoofdvorm van de kerk nog evengoed te bewonderen is als daarvoor. Zo worden de units uitgevoerd in de traditie van de Zaanse houtbouw met een moderne twist. De constructie zal licht zijn, wat een goed contrast aflegt tegen de zware massieve muren van de kerk. Dit zorgt ervoor dat de oorspronkelijke kerkruimte evengoed duidelijk beleefbaar blijft.
Urban Exploring
Urban exploring is het bezoeken en fotograferen van (meestal) verlaten gebouwen zoals bijvoorbeeld fabriekspanden en kerken maar ook omgevingen die doorgaans voor het publiek niet zijn opengesteld. Vaak zijn de gebouwen zwaar aangetast door de tand des tijds en bespoten met graffiti. Verlaten gebouwen worden vooral vanwege hun architectuur of uit historische interesse door de urban explorer bezocht.
Bekijk HIER ook de andere urban explorer opdrachten die Aart Jan voor ons gedaan heeft.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: