Restauratie gevelsteen
Deze gevelsteen pronkte op de gevel van een pand uit 1660 en werd in 1910 in de nieuwe gevel van de panden Foeliedwarsstraat 50-52 geplaatst. In 1875 beschreef Jonkheer Lopez Suasso de steen in zijn gevelstenenboek. Stadsherstel wil de steen graag restaureren en polychromeren. Help mee!
Gevelstenenboek van Jonkheer Augustus Pieter Lopez Suasso
Er zijn geen afbeeldingen van het huis uit 1660 maar door de beschrijving van de Amsterdamse Jonkheer Augustus Pieter Lopez Suasso in zijn gevelstenenschetsboek weten we dat het pand een poortje had. Dat poortje gaf toegang tot twee huisjes die op het binnenterrein lagen. De gang heette de Notenbomengang.
In 1875 noteerde hij: ''Bas-relief boven een poortje. Een kasteel met een valbrug, er boven het jaartal 1660. S zegt dat de stichter van het gebouw Pontstein genaamd was en hier dus een sprekend bas-relief vertoont”. S was zijn echtgenote Sophie Adriana de Bruyn, een in Amsterdam geboren en getogen dame.''
Onderzoek
Aan de gevelsteen is een klein onderzoek uitgevoerd om te bekijken of hij daadwerkelijk gepolychromeerd was. De gevelsteen bevatte vroeger verschillende kleuren. Dat is ook niet zo verwonderlijk want het kleuren van gevelstenen heeft een lange traditie. Dat is ook te zien op de vele 18e-eeuwse getekende Amsterdamse stadsgezichten zoals bijvoorbeeld die van H.P. Schouten.
Restauratie
Als het benodigde bedrag is behaald wordt er opdracht gegeven aan Wil Abels om de steen te restaureren. Wil Abels heeft vele tientallen jaren voor de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen gewerkt. Hij begint dan met een kleurenonderzoek, waarna hij de steen gaat restaureren en opnieuw polychromeren. De totale kosten zijn € 845,-.
Help mee!
U kunt uw bijdrage storten op het rekeningnummer van de Vrienden van Stadsherstel IBAN: NL66INGB0005659267 t.a.v. gevelsteen.
Met gebruikmaking van het onderzoek van de Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen.