Paroollezing: Op zoek naar de ware Jacob (al geweest)
Een unieke lezing op 31 augustus over de ooit zo beroemde, maar nu grotendeels vergeten, Amsterdamse schilder Jacob de Wit (1695-1754). In het verhaal over Jacob neemt onze kerk De Duif een bijzondere plaats in. Daarom is het zo speciaal dat daar de lezing wordt gehouden. Naast de lezing over zijn werk en zijn leven kunt u een echte De Wit van dichtbij bekijken.
Samen met Open Monumentendag Amsterdam en Het Parool bieden wij lezers van Het Parool deze lezing aan als bijzonder voorproefje op het Open Monumentenweekend.
Amsterdamse schilder Jacob de Wit
Jacob de Wit werd beroemd door zijn vele bijzondere schilderingen in kerken, grachtenpanden en buitenplaatsen én door zijn schilderijen die bedrieglijk echt op beeldhouwwerk leken. Vanwege deze unieke schildertechniek wordt sindsdien dit type schildering als term ‘Witjes’ omschreven, vernoemd naar Jacob de Wit. Door de eeuwen heen zijn de werken van Jacob echter wereldwijd verspreid geraakt, slechts in een aantal monumenten zijn deze nog te zien.
Op zoek naar de ware Jacob
In De Duif zal het leven en zijn werk door deskundigen van de Stichting Jacob de Wit 2020 worden toegelicht. De stichting neemt u graag mee om ook ‘op zoek te gaan naar de ware Jacob’ en zo zijn collectie kunstwerken op te sporen. De stichting heeft als doel dat de schilder door een zo groot en gevarieerd mogelijk publiek wordt (her)ontdekt. Lees meer op www.jacobdewit2020.nl. Stadsherstel draagt als monumentenorganisatie graag een steentje bij aan de zoektocht en we zullen speciaal voor deze lezing een werk van Jacob in ons monument tentoonstellen.
Kalkmarkt 7 met een echte Jacob de Wit
In Kalkmarkt 7 hing toen we begonnen met de restauratie van het monument een echte Jacob de Wit. Het hing in het achterhuis boven een schouw. Het blijkt een vroege De Wit te zijn waarbij hij de opdrachtgever van het stuk waarschijnlijk links tussen de mensen schilderde. Hoor op 31 augustus óók meer over dit schilderij. En maak gebruik van de unieke kans om dit schilderij op neuslengte afstand te bekijken.
Kerk De Duif, met zijn voorganger het Vrededuifje
In het verhaal over Jacob neemt onze Duif een bijzondere plaats in omdat zijn levensloop hier start met zijn doop in het Vrededuifje, de voorganger van deze kerk in de Kerkstraat. De huidige Duif staat als verborgen parel te midden van de statige woningen aan de Prinsengracht. Het is de kerk waar Jos Brink ooit preekte, een van sloop geredde kerk, waar nu diverse (culturele) activiteiten in worden georganiseerd.
Het bescheiden neoclassicistische bouwwerk verbergt een verrassend groots interieur. De eerste steen voor de huidige Duifkerk, ontworpen door Leidse architect Th. Molkenboer, werd in april 1857 gelegd. Kom ook genieten van het pand.
Meer Jacob de Wit
De lezing voor Paroollezers in De Duif was op 31 augustus een groot succes. Tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september a.s. kunt u op een aantal locaties zelf meedoen aan de zoektocht naar de ware werken van Jacob de Wit. U kunt onze De Wit dan in zijn nieuwe thuis: Schuilkerk de Hoop in Diemen bewonderen.