Onthulling laatste stripraam Bakenesserkerk
Op woensdag 26 november werd het laatste en tevens grootste glas-in-lood stripraam in de Bakenesserkerk feestelijk onthuld. Dit laatste raam uit een serie van zes is ontworpen door striptekenaar en grafisch ontwerper Joost Swarte en kon dankzij crowdfunding, subsidies en (particuliere) bijdragen worden gerealiseerd.
"Het is nu al een belangrijk erfgoedicoon". Met die lovende woorden onthulde gedeputeerde Elvira Sweet het stripraam van Swarte. Het laatste glas-in-loodraam vormt volgens haar de prachtige vervolmaking van een uniek project. Een project gedragen door gemeentelijk ontwerper en projectleider Martin Busker, die vier jaar geleden de opdracht had gekregen om de Bakenesserkerk geschikt te maken voor de huisvesting van het Bureau Archeologie van de gemeente.
Stripstad Haarlem
Hij miste iets in deze kerk, namelijk de bijzondere lichtinval die te danken is aan kleurrijke glas-in-loodramen. In stripstad Haarlem zouden ramen ontworpen door striptekenaars die leemte moeten opvullen, vond Busker. Swarte-fan Busker wilde perse Joost Swarte bij het project betrekken, daarna werden Roel Smit, Hans Klaver, Gerrie Hontius, Theo van den Boogaard en Eric J. Coolen bereid gevonden voor een van de vijf ramen in het koor een ontwerp te maken. Die vijf ramen werden al eerder onthuld en mede dankzij een subsidie van de provincie kon ook het grootste raam van Swarte, gemaakt in het Haarlemse Glas in lood Atelier Schmit, nu worden geplaatst boven de entree.
'Stripraam nu al een belangrijk erfgoedicoon'
Lees hier het artikel uit het Haarlems Dagblad van donderdag 27 november 2014
Bekijk hier een filmpje van de onthulling
De Bakenesserkerk is een van de tien Noord-Hollandse iconen die een bijdrage van de provincie heeft gekregen in het kader van de viering van 200 jaar koninkrijk. De jury was unaniem van mening dat er bij deze site sprake was van een groot maatschappelijk bereik en gepastheid binnen de identiteit van Haarlem als stripstad. De realisatie van het zesde en laatste stripraam is mogelijk gemaakt door de Stichting Katholieke Openbare Bibliotheek en:
Mede mogelijk gemaakt door: