Nieuwe parel op de Zaanse Schans
Het is bijna niet voor te stellen, maar de Zaanse Schans, met jaarlijks ruim 1,5 miljoen bezoekers, bestond 60 jaar geleden nog niet. Al het Zaans erfgoed, dat nu op de Zaanse Schans staat, is vanaf 1956 naar het bedachte dorpje gebracht. Veelal moesten de betreffende monumenten destijds wijken voor een weg of spoor. De panden of onderdelen werden per boot of vrachtwagen vervoerd naar de Schans. Overigens gebeurt dat vandaag de dag nog steeds. Op dit moment verhuist namelijk ons Zaans Huisje naar de Schans. Benieuwd naar de ontwikkelingen?
Wevershuisje Assendelft
In samenwerking met de stichting Zaanse Schans heeft Stadsherstel Zaanstreek een uniek huisje gered van de sloop om het een waardevol tweede leven te geven op de Schans.
In mei 2011 is in Assendelft een (deels) 17e-eeuws wevershuisje opgemeten, gedocumenteerd, bouwhistorisch onderzocht en gedemonteerd met het idee om deze in oude luister te reconstrueren op de Zaanse Schans. In januari 2015 is begonnen met het maken van de fundering, het metselen van de stenen poeren en momenteel wordt de houtconstructie hierop geplaatst. De gehele bouw wordt gefilmd door de Zaanse Hout Academie, die de bouw willen gebruiken voor kennisontwikkeling inzake de Zaanse houtbouw.
Ons huisje dat gaat verhuizen
Het 17e-eeuwse huisje was oorspronkelijk een woon- en werkplek voor een thuiswever. Het wevershuis uit 1730 bestaat uit een dubbel woonhuis, met in het achterste deel een ruimte waarin de weefgetouwen werden opgesteld. Het pand is daarmee karakteristiek voor de weverijnijverheid uit Assendelft en Krommenie, die floreerde dankzij honderden thuiswevers. Zo’n weefhuisje staat nog niet op de Schans en is daarom uniek. Het pand is een geheel houten pand, opgebouwd uit grenen gebinten. De gevels van het Zaanse pand tonen de karakteristieke soberheid die zo kenmerkend is voor de 18e-eeuwse panden van Assendelft.
In het wevershuis wordt na herbouw het ambacht van weven weer zichtbaar en tastbaar gemaakt voor bezoekers van de Zaanse Schans. De bouw van het wevershuis wordt een toeristische attractie op zich: bezoekers kunnen tijdens het toeristische hoogseizoen kennis nemen van de typische Zaanse houtbouw.
Over de Zaanse Schans
Het verplaatsen van monumentale panden naar de Zaanse Schans is niet nieuw. De Zaanse Schans is een ontworpen stedenbouwkundige structuur, die een reconstructie is van een Zaans lintdorp in de 17e en 18e eeuw. Het buurtje kent geen eeuwenoude historische ontwikkeling, maar is een samenstelling van originele gerestaureerde huizen, werkplaatsen en molens die in de tweede helft van de twintigste eeuw naar de Zaanse Schans zijn verplaatst, aangevuld met een aantal replica’s van oude Zaanse gebouwen. Op hun oorspronkelijke plaats belemmerden de historische panden de vooruitgang in de streek, waardoor ze naar de Zaanse Schans werden verplaatst. De eerste panden zijn in 1959 op de Zaanse Schans geplaatst, de rest volgde in de decennia daarna. Veel van de panden op de Zaanse Schans hebben de status van rijks- of gemeentelijk monument vanwege hun hoge architectuurhistorische waarde.
Blog Zaans Huisje (dat gaat verhuizen)
Op ons blog Het Zaanse Huisje dat gaat verhuizen kunt u alles lezen over het project, over de reddingsactie, de demontage, de onderzoeken die zijn uitgevoerd, de oud bewoners, over de Zaanse Schans en over nieuwe updates.
Dit is een gezamenlijk project tussen Stadsherstel Zaanstreek en Stichting de Zaanse Schans en wordt mogelijk gemaakt door:
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.