Mooie MemoryMondays in 2019
Een mooie gevel, geveltop of stoepje…elke maandag haalt Stadsherstel een herinnering op aan een pand dat we gerestaureerd hebben. Met een foto van voor én na de restauratie. Maar welke panden scoorden in 2019 als #MemoryMonday goed op onze social media? Zie hier de mooiste twintig.
De drie MemoryMonday toppers
De Akermolen
Sinds 1999 heeft Stichting De Oude Molen gestreden voor het behoud van de zwaar vervallen molenstomp. Nadat het toenmalige stadsdeel Osdorp de molen tot gemeentelijk monument maakte, was de weg vrij om aan de restauratie te beginnen. De Akermolen werd in 2010 gerestaureerd, de molenstomp werd geschikt gemaakt om er een koffie- en theeschenkerij in te vestigen.
Bijzonder zijn de oude molengangen die nog in de grond zitten en door een glazen vloer zichtbaar zijn gemaakt. Deze bezienswaardigheid is betaald door de Vereniging Vrienden van Stadsherstel.
De glazen vloer onder de vijzelgang
De Ruijterkade 144-147
De in 1890 gebouwde brandweerkazerne aan het eind van De Ruijterkade. De robuuste stijl lijkt gekozen om vertrouwen te wekken in de nieuwe professionele organisatie, de professionele brandweer was namelijk pas in 1874 opgericht. Tot 1973 was het brandweerkorps in dit pand gehuisvest. Daarna verhuisde het korps naar de zuidkant van de IJ-tunnel. Vanaf toen werd het pand 'Oud Nico' genoemd.
Na het vertrek van de brandweer in 1973 werd de kazerne gebruikt als werk-, woon- en atelierruimte. De restauratie in 2011 was gericht op verbetering van het binnenklimaat, herindeling en uitbreiding van het vloeroppervlak ten behoeve van de nieuwe functie als bedrijfsverzamelgebouw.
Spaarnwouderstraat 76
In 2009 werd rijksmonument Spaarnwouderstraat 76 in Haarlem aangekocht (het jaar dat Stadsherstel Haarlem B.V. werd overgenomen door Stadsherstel Amsterdam). Kwamen vroeger de bezoekers vanuit Amsterdam door de poort via deze straat naar de stad, tegenwoordig gaat bijna alle verkeer er omheen via nieuwe bruggen. De eeuwenoude winkelstraat, de verbinding tussen de middeleeuwse Amsterdamse poort en de oude brug over het Spaarne naar het aan de overzijde gelegen centrum van de stad, had veel van haar allure verloren. Toch bleken nieuwe ondernemers bereid de uitdaging in dit gebied weer aan te gaan.