Loterij-actie “Tijd voor Zaandijk” geslaagd
De Zaandijkerkerk kan de tijd weer aangeven mede dankzij de vrijwilligers van de Historische Vereniging Koog-Zaandijk, Stichting Voetveer Zaandijk en vele donateurs. Hartelijk dank hiervoor!
''De Historische Vereniging Koog-Zaandijk is bijzonder blij dat de Zaandijkerkerk behouden is voor de toekomst. Zonder de restauratie van Stadsherstel en de herbestemming tot woonruimte was het landmark van Zaandijk verloren geweest.''
Dit bericht stond vorig jaar in een persbericht van de Historische Vereniging Koog-Zaandijk waarin ze aandacht vroegen voor een loterij die ze organiseerden. Het doel van de loterij stond als volgt verwoord:
''De inwoners van Zaanstad de kans te geven ook hun waardering voor het behoud te tonen d.m.v. het kopen van een lot. De opbrengst van de loterij is geheel bestemd voor de restauratie van het uurwerk dat volgend jaar geplaatst gaat worden in de toren van de kerk. Zaandijk krijgt haar tijd terug!''
De stichting ging voortvarend aan de slag. Zij stonden met een kraam op de Zaandijker Jaarmarkt loten te verkopen alsook op verschillende Zaanse jaarvergaderingen. De loten werden voor € 2,- per stuk verkocht waarbij de lotenkoper kans maakte op één van de 50 prijzen, geschonken door de plaatselijke middenstand van Zaandijk. Onze adjunct-directeur Michiel van der Burght kon 23 februari jl. de cheque van € 3.144 in ontvangst nemen.
17e-eeuws uurwerk cadeau gekregen
Bovenin de toren bevinden zich nog de originele wijzerplaten. Ze bevonden zich voor restauratie in zeer slechte staat maar zijn nu gerestaureerd waarbij de wijzerplaten weer verguld zijn. Het uurwerk was toen Stadsherstel eigenaar werd van de kerk niet meer aanwezig. De Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk wist dat en bood een monumentaal 17e-eeuws uurwerk cadeau aan. Het uurwerk is door de stichting gerestaureerd en wordt binnenkort in de toren geplaatst en geëlektrificeerd zodat de wijzerplaten dagelijks weer de juiste tijd aangeven. Het uurwerk wordt straks ook zichtbaar in de toren aangebracht zodat bezoekers het bijzondere 17e-eeuws uurwerk optimaal kunnen bewonderen.
Bedankt!
De restauratie van de toren is naast de Historische Vereniging Zaandijk, Stichting Voetveer Zaandijk, Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk en vele donateurs mogelijk gemaakt door: Stichting Honig-Laanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, De Bijll Nachenius Fonds, BredeNHof Stichting, P.M. Duyvisfonds, provincie Noord-Holland, gemeente Zaanstad, Vrienden van Stadsherstel en het Amsterdams Monumentenfonds.
Lees meer in ons Magazine 78 over de restauratie en de historie van de Zaandijkerkerk.