Koningsleeuwtje onthuld Bakenesserkerk

 - Copyright (C)2013 {uw naam}, all rights reserved Koningsleeuwtje onthuld Bakenesserkerk

Op 9 april jl. is het koningsleeuwtje onthuld van de Bakenesserkerk te Haarlem. De onthulling werd uitgevoerd door gedeputeerde  Elvira Sweet en wethouder Jack van der Hoek. De wethouder en gedeputeerde gaven aan dat ze het enorm waardeerden dat er een stuk ambacht teruggekomen is in de stad. Het was zeer fijn om te zien en te horen dat ons werk óók in Haarlem wordt gewaardeerd. 

Koningsleeuw
In het jaar van de kroning van Koning Willem Alexander werd het idee van de reconstructie van het leeuwtje geboren. Het leeuwtje heeft daarom de naam Koningsleeuw gekregen. Vandaar ook het kroontje en het jaartal 2013. In het wapenschild is het provinciewapen samen met het gemeentewapen opgenomen. Zo maakt dit leeuwtje een mooie verbinding tussen de kroning, de provincie en haar hoofdstad. Het leeuwtje werd op 10 april j.l. onthuld door Jack van der Hoek wethouder cultuur van de gemeente Haarlem en Elvira Sweet, gedeputeerde van de Provincie Noord Holland. De wethouder had speciaal voor deze dag een oranje das gestrikt.

Hoe de reconstructie van het leeuwtje tot stand kwam
Het 17e-eeuwse leeuwtje verdween lang geleden van zijn sokkel boven de poort van bouwmeester Lieven de Key. Zelfs zo lang geleden dat er geen fotomateriaal van voorhanden is. Dat het leeuwtje er heeft gestaan weten we zeker. Er waren namelijk nog resten van de sokkel met wapenschild en twee leeuwenpoten op de poort aanwezig. 
Bij de reconstructie van het leeuwtje is rekening gehouden met de iconografie en vormgeving uit die tijd. Leeuwen moesten macht uitstralen en werden eerder menselijk dan realistisch vormgegeven. Ook waren er geen levende leeuwen in de buurt om te bestuderen zodat tekeningen de inspiratie werden. Tobias Snoep maakte ook gebruik van tekeningen uit de vroeg 17e eeuw en van de anatomie van de leeuw. De manen, bijvoorbeeld, werden in die tijd in wilde Hollandse Renaissance stijl vormgegeven. Weelderig.

Hartelijk dank!
We danken hierbij alle donateurs, fondsen, vrienden van Stadsherstel en subsidiegevers voor hun bijdrage aan het leeuwtje. 

Of zoals gedeputeerde Elvira Sweet het zei: 
‘’Ik wil ik u nogmaals geluk wensen met dit resultaat waarbij inventie, ambacht en duurzaamheid hand in hand zijn gegaan’’.

Mede mogelijk gemaakt door:

     

      

         

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.