Kees en Grada Meekel-Groen over hun fonds op naam
Trouwe Vrienden, actieve vrijwilligers en betrokken stadgenoten. Je kunt met recht stellen dat Kees (64) en Grada (72) Meekel-Groen een stukje Stadsherstel hebben geadopteerd. Ze doneren structureel, vanuit hun eigen fonds. “Het is lollig dat een beetje Amsterdam van jou is.”
Naam
Grada: “We kwamen tot de conclusie dat we het eigenlijk best goed hebben.” Kees: “We hebben het goed, dat is een gegeven. Als je je hele leven werkt, niet altijd gekke uitgaven doet én geen kinderen hebt, hou je geld over. Dan kan je aan goede doelen geven. Het Rode Kruis is een goede optie, maar dat voelt verder weg. Bij Stadsherstel is het concreet en in de buurt. Dat vind ik wel lollig. Als ik later met mijn rollator langs het hekje in de Barndesteeg loop, weet ik: dat is ons hekje. We hebben met het Meekel-Groen fonds het eerste fonds op naam van Stadsherstel.”
Stadsherstellen
Kees: “Dat is zorgen dat de boel niet in elkaar lazert.” Grada: “En goed omgaan met erfgoed.” Kees: “Ik vind het plezieriger om door een stad met geschiedenis te wandelen dan door een nieuwbouwwijk. Het is goed dat Stadsherstel ervoor zorgt dat panden een publieksfunctie hebben door bewoning of openstelling. Een stad blijft een mensenpakhuis.”
Lievelingspand
Grada (denkt even na): “De Amstelkerk, dat is voor mij historische grond. Met het koor van de kweekschool zongen we daar. Dat pand zakte op een gegeven moment letterlijk in elkaar, ik vind het heel mooi om te zien dat het nu weer een nieuwe functie heeft (onder meer als kantoor voor Stadsherstel, red.).”
Kees (weet het meteen): “ De Kromhoutwerf. Daar staat de geschiedenis van de gemotoriseerde scheepvaart. Een aantal mensen die daar aan de motoren werkte, onderhoudt de plek nog steeds. Sommige zijn bij wijze van spreken bijna honderd.”
Richt nog dit jaar een fonds op naam op!Het Fonds op Naam is een speciale vorm van schenken of nalaten, waarbij u een eigen fonds in het leven roept en zelf bepaalt aan welk doel u wilt geven. Dit kan bij schenkingen vanaf € 50.000. Tip: onze Vereniging Vrienden van Stadsherstel is een ANBI, giften zijn dus aftrekbaar van de belasting. Ook als u geen eigen fonds opricht. Wij zijn heel blij met al uw bijdragen, doe dit jaar nog mee met de crowdfunding van de Haarlemmerpoort! |
Schellingwoude
Grada: “Ik woonde altijd in stad en had nog nooit een benedenwoning met tuin gehad.” Kees: “We zochten in 1983 vanuit onze etage in Zuid een vrijstaande woning op fietsafstand van ons werk.” Grada: “Ik wandelde vroeger met mijn ouders over de Schellingwouderdijk. Toen was het nog een 'onbereikbaar' gebied.” Kees: “Het voelde als thuiskomen. Ik groeide in Uithoorn op in een dijkwoning, net als ons huidige huis. Via de dorpsraad kreeg ik te maken met Stadsherstel, we spraken over de bestemming van de Schellingwouderkerk. Dat klikte. Eerst werden we Vriend, vervolgens ook actieve vrijwilligers.”
Openstelling
Kees: “Dan komt ons onderwijzersbloed naar boven; we vinden het heel plezierig om iets te vertellen over een monument. En de panden kunnen dankzij vrijwilligers open gaan voor publiek. We krijgen dan bovendien de kans om over Stadsherstel uit te wijden, wie weet leidt dat tot nieuwe Vrienden.” Grada: “Bij kerken komen mensen binnen die op die plek hebben gekerkt, die willen hun verhaal kwijt. Dat vind ik een heel leuk aspect. Die mensen nemen hun persoonlijke geschiedenis mee naar binnen. 'Ik ben hier getrouwd' of 'ik ben hier gedoopt' hoor je dan.”
Vriendschap is…
Grada: “Ergens bij horen. Gelijkgestemde mensen vinden, je interesse delen.” Kees: “Vriend zijn van Stadsherstel is natuurlijk wat losser dan vriendschap tussen mensen onderling. Het merendeel van de Vrienden laat zich alleen zien bij de jaarvergadering en de rondvaart over de grachten. Of ze denken bij een Stadsherstel-bordje: 'Dat is ook van ons.' Dat is goed. Als mens heb je het nodig om ergens bij te horen.”