Historische fietstocht van Amsterdam naar Sloten
Neem net zoals keizer Maximiliaan I, vele Pelgrims, Rembrandt van Rijn en Tour de Francerijders de Sloterweg en bezoek ‘ons’ Politiebureautje in het jongste beschermd dorpsgezicht van Amsterdam. In de weekenden zijn wij tijdens de crowdfundingactie open. Én rust lekker uit op het terras bij onze stompe molen in Osdorp.
Politiebureautje te bezichtigen
Tijdens de crowdfundingactie (tot 1 juli) zijn wij elke zaterdag en zondag open van 11 tot 15 uur. Slotenaar Ben vertelt u graag meer over zijn dorp en dit bijzondere monument. En natuurlijk kunt u dan ook als boef op de foto in de cel.
Over de Sloterweg
De Sloterweg vormde sinds de middeleeuwen de belangrijkste uitvalsweg vanuit Amsterdam naar het westen. Na het Mirakel van Amsterdam in 1345 werd deze weg een belangrijk deel van de pelgrimsroute van Haarlem en de rest van Holland naar het Mirakel in de Kalverstraat. Ook keizer Maximiliaan I reisde over de Sloterweg naar Amsterdam omdat hij prompt was genezen nadat hij had beloofd de kapel te bezoeken. Als dank mocht Amsterdam zijn kroon in het wapen voeren.
In 1508, toen de Haarlemmermeer een stuk van de weg afsnoepte, werd de belangrijkste verbinding verlegd naar het noordelijker gelegen Sloterdijk.
Rembrandt en de Tour de France
Toch was de rol van de Sloterweg niet uitgespeeld. Amsterdammers gingen er graag wandelen, onder wie Rembrandt, die de weg tekende. En in 1954 stond de Sloterweg in de internationale belangstelling: op 8 juli van dat jaar ging de Tour de France voor het eerst van start buiten Frankrijk. Burgermeester d’Ailly gaf op de Sloterweg het officiële startteken.
Een deel is niet meer
Met de aanleg van de Ring A10 in de jaren ’70 van de vorige eeuw verdween een deel van de Sloterweg waardoor de weg nu niet meer in verbinding staat met de Sloterkade en de Overtoom, zoals dat daarvoor het geval was.
Fietsroute
Op de fiets naar het Politiebureautje? Download de fietsroute 'Op de wegh nae Slooten'.