Het woonhuis van Theo Thijssen
Op Facebook stelden we de vraag “In dit pand woonde vroeger een schrijver. Zijn moeder had hier een kruidenierswinkeltje. Welk pand is dit?” Evert van der Wissel heeft het goede antwoord gegeven! Het was Brouwersgracht 99, het pand waar bekende schrijver Theo Thijssen in zijn jeugd gewoond heeft.
Brouwersgracht 99
Brouwersgracht 99 is samen met nummer 97 en 101 in 1972 geheel herbouwd. Nummer 95 werd bij deze grote herbouwing deels gerestaureerd.
Brouwersgracht 99 heeft in het halfcirkelige fronton van het huis ‘17-wolf-11’ staan. Dat verwijst naar Jan Ditmar Wolfers, die dit huis met zijn vijf meter brede halsgevel liet bouwen. Oorspronkelijk was onder de benedenramen een pothuis en boven de deur een houten luifel. Bij de restauratie in 1972 kreeg het pand zijn halsgevel met de oorspronkelijke ongewone klauwstukken. Drie punten van het acanthusblad krullen omhoog, wat het effect geeft van een gotische versiering.
De fraaie bekroning van nummer 99 met het opschrift 'wolf' is tijdens de herbouw van nummer 99 hersteld door het restauratieatelier Uilenburg.
Theo Thijssen
De schrijver Theo Thijssen heeft tussen 1891 en 1898 op Brouwersgracht 99 gewoond, samen met zijn moeder en zijn 5 broers en zussen. Zijn moeder had hier een kruidenierswinkeltje. Dit kruidenierswinkeltje komt later voor in zijn boek uit 1940 “in de Ochtend van het leven”, waarin hij schrijft over de groentevrouw in het keldertje van 101 die bij zijn moeder in de winkel kocht. Dit in tegenstelling tot de buurvrouw in het keldertje van 97 die behalve haar mangelzaakje (tulen dienstbodemutsjes mangelen) zelf ook kruidenierswaren verkocht.
Bekende boeken van Theo Thijssen zijn “Kees de Jongen”, “De Gelukkige Klas” en het kinderboek “Jongensdagen”. Naast schrijver was Theo ook onderwijzer, bestuurder van de Bond van Nederlandse Onderwijzers en lid van de Amsterdamse gemeenteraad voor de SDAP.