Fort K'IJK open op zaterdag 7 oktober
Na één jaar restauratie en zeven jaar voorbereiding gaat Fort bij Krommeniedijk een tweede leven beginnen. Er komt een fijne woonruimte voor autistische jongvolwassenen, een bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam en een fortwachterswoning ontworpen door Piet Hein Eek! Wij zijn erg trots op dit project en laten u graag het spectaculaire eindresultaat zien.
Bij de restauratie hebben we gestreefd om zoveel mogelijk de monumentale onderdelen, zoals het schilderwerk, te restaureren en ontbrekende onderdelen zoals de brug weer terug te brengen. Maar ook op het gebied van installaties probeerden we de oorspronkelijke uitgangspunten te respecteren en te herstellen.
Het fort was oorspronkelijk zelfvoorzienend
Toen het fort werd gebouwd was dit vrijwel volledig zelfvoorzienend. Het werd verwarmd met potkachels, waarschijnlijk gestookt met briketten of kolen. Een dik (duin)zandpakket met daaroverheen aarde filterde het regenwater dat werd opgevangen in drie grote bassins onder het fort. Dit was het water dat de manschappen ter beschikking hadden om zich te wassen (daar moeten we ons waarschijnlijk niet al te veel van voorstellen) en om te koken. De latrines loosden op verschillende beerputten. Het fort werd verlicht met stormlampen en kaarsen. Elektriciteit werd veel later en slechts in zeer beperkte mate ingevoerd.
Waterwarmtepomp en zonne-energie zorgen voor warmte en energie
Met de herbestemming staat energiezuinig wonen voorop. We streven dan ook naar een zo groot mogelijke onafhankelijkheid van het fort. Om dat te bereiken liggen op het dak van het fort 456 zonnepanelen, die naar verwachting 100.000kWh/jaar gaan produceren.
De verwarming van het fortgebouw wordt verzorgd door een waterwarmtepomp, die veel elektrisch vermogen nodig heeft. Om het grondwater te kunnen benutten zijn er twee boringen van ca. 100m diep gemaakt, waardoor een voortdurende circulatie van grondwater langs de warmtepomp mogelijk is. De warmtepomp vult een groot buffervat met warm water, waardoor de vloerverwaming kan functioneren. De clou is dat het enorme buffervat gevuld kan worden op het moment dat de zonnepanelen voldoende zon vangen en de opgewekte stroom direct kan worden aangewend. Op dezelfde manier wordt met zonne-energiezonenergie een groot aantal boilers van warm water voorzien, zodat men zich er nu wel goed kan wassen. Het regenwater wordt nog steeds opgevangen en wordt nu gebruikt voor het grijswater circuit waarmee de vele toiletten kunnen worden doorgespoeld. Op het parkeerterrein kunnen vier elektrische auto’s worden opgeladen en even verderop in de fietsenstalling kunnen de E-bikes worden geladen.
Fortwachterswoning Piet Hein Eek ook energiezuinig
De even verder gelegen forterwachterswoning, ontworpen door Piet Hein Eek, wordt gevoed vanuit het fortgebouw, zodat de zonnepanelen optimaal stroom aan de eigen voorzieningen kunnen leveren. Ook de fortwachterswoning wordt verwarmd met behulp van een waterwarmtepomp. Tenslotte loost het riool van het fort 750m verder op het riool van Krommeniedijk. Dat is naast de watervoorziening de enige externe aansluiting. Internet komt via een straalverbinding binnen. Zo afgelegen ligt het fort van de bewoonde wereld.
Open dag
Wanneer:
Zaterdag 7 oktober tussen 13.00 en 16.00 uur
Programma:
Om 13.30 en 14.30 uur geeft projectleider Paul Morel een lezing over het project. Daarvoor en daarna kunt u vrij rondlopen en gratis het belevingscentrum over de natuurwaarde in de Stelling bekijken. U krijgt daarbij dan uitleg van medewerkers van het Landschap Noord-Holland en huurder de Heeren van Zorg.
Aanmelden:
Aanmelden is niet nodig, u kunt gratis naar binnen
Bereikbaarheid:
Het fort is te bereiken met de auto, de fiets of met het openbaar vervoer. Vanaf station Krommenie-Assendelft zijn er ov-fietsen te huur. Vanwege zeer beperkte parkeerruimte wordt verzocht om de auto te parkeren bij recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (Lagendijk 33, Uitgeest). Vandaar is het een mooie wandeling van 2 kilometer naar het fort.
Adres:
Lagendijk 22 (Uitgeest)
De restauratie van het Fort bij Krommeniedijk wordt mogelijk gemaakt door:
Het Meekel Groen Fonds, een fonds op naam binnen de Vereniging Vrienden van Stadsherstel draagt bij aan het terugbrengen van de hekwerken van de brug over de fortgracht.
Een samenwerkingsproject van:
Meer lezen? Kijk verder op ons blog http://fortbijkrommeniedijk.tumblr.com.