Een kijkje in de restauratiekeuken

Een kijkje in de restauratiekeuken Een kijkje in de restauratiekeuken

We laten monumentenliefhebbers graag genieten van ons mooie werk. Deze maand extra aandacht voor houtconstructies die wij tegenkwamen. En ontdek hoe de dakpannen ervoor zorgen dat het Everskerkje niet omwaait.  

Dakpannen tegen omwaaien van het Everskerkje

In 1861 werd voor de Christelijk-Gereformeerden in Landsmeer een houten kerk opgetrokken. Na 1927 heeft het gebouw verschillende functies gekend waarmee steeds meer monumentale onderdelen verdwenen. En daarmee ook het unieke en karakteristieke uiterlijk. Gelukkig hebben de Vrienden zich bereid gevonden om die monumentale onderdelen weer terug te brengen. Maar zover is het nog lang niet. Want we kwamen eerst nog een paar onaangename verrassingen tegen waarna wij snel constructieve maatregelen moesten toepassen.
Het pand was in de loop der jaren door rot constructief erg slecht geworden. Zo hadden veel houtverbindingen hun samenhang verloren en bij een hevige storm kon het houten gebouw instorten. Met het neergaan van de houten Kringenwetboerderij Zeehoeve in Diemen in het achterhoofd, de stal van de boerderij ging net neer voordat wij het pand aankochten, namen wij snel maatregelen. 

Er werden drie stappen bedacht:

  1. In de gevelwanden moesten houten kruisverbanden aangebracht worden
  2. Rondom het pand werd de steiger ingepakt met een doek die wind tegen moest houden
  3. En in geen enkel geval mochten de pannen van het pand gehaald worden omdat de kerk dan te licht zou zijn en kon instorten

Na deze acties konden we beginnen met het herstellen van al het hout inclusief de houten verbindingen. We zijn daar nu volop mee bezig.
Everskerkje ingepakt

Bij het NACO-huisje speelt de dakbekleding ook een belangrijke rol

Toen wij het NACO-huisje aankochten zaten er geen pannen meer op het dak maar een bitumendakbedekking. De bitumendakbedekking was een eenvoudige oplossing. We zijn ook zeer benieuwd hoe architectonisch rijk het pand er straks uitziet als we het pand weer voorzien van pannen naar voorbeeld van de oude pannen. Want gelukkig vonden we op de zolder van het pand een paar gebakken daktegels terug. Die tegels kunnen als voorbeeld voor de nieuwe dakpannen worden gebruikt. Het dak is inmiddels gerestaureerd. We verwachten over twee maanden met de grote donateurs van de crowdfundingactie het pannenbier feest te kunnen houden.    
Oude daktegels NACO-huisje

Ook het rijksmonument Korsjespoorsteeg 8 heeft haar Oudhollandse dakbedekking weer terug

Bij de Korsjespoortsteeg waren in de loop der tijd ook de originele dakpannen vervangen door een shingle dakbedekking. Daar zijn nu net de oranje oude Oudhollandse pannen weer teruggekomen zodat de 5e gevel weer een mooi authentiek aanzicht heeft.

Lees meer over de restauratie van het dak en de topgevel van dit pand in ons magazine 81 op pagina 36-37.

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.