Dertig jaar Bijzondere Locaties – Schellingwouderkerk en Museum 't Kromhout
In ons jubileumjaar staan we ook graag stil bij het feit dat we al 30 jaar onze bijzondere locaties inzetten voor zakelijke en culturele evenementen. Deze afdeling is dertig jaar geleden klein begonnen met één concert in de Amstelkerk en uitgegroeid tot een energieke afdeling die zorgt voor veel reuring in de monumentale eventlocaties. We lichten elke maand twee van deze locaties uit. Deze maand zijn dat de Schellingwouderkerk en Museum ’t Kromhout.
Bijzondere Locatie: Schellingwouderkerk
We hebben het vaker over onontdekte monumentale parels in deze rubriek en de Schellingwouderkerk mag hier ook zeker tot gerekend worden. Dit witte Waterstaatkerkje ligt in een landelijke rustieke omgeving, maar het is ook gesitueerd binnen de ring van Amsterdam. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat de locatie door één groep in ieder geval wel goed is ontdekt: de bruidsparen. De locatie is namelijk zeer romantisch en goed bereikbaar voor mensen uit de (binnen)stad.
De Schellingwouderkerk heeft een historie die teruggaat tot het begin van de veertiende eeuw. Uit historisch onderzoek voor en tijdens de restauratie bleek dat er sinds die periode verschillende kerken op de terp hebben gestaan. Het huidige gebouw dateert uit 1866. De restauratie van de Schellingwouderkerk hebben wij in 2000 voltooid en vanaf dat moment kon het gebouw genieten van een tweede leven.
Zoals u weet zijn we met ons kantoor gevestigd in de Amstelkerk. We zijn dus deels afhankelijk van bevlogen beheerders ter plaatse. Het beheerdersechtpaar, de familie Takken, heeft een belangrijke rol gespeeld in het feit dat er zoveel mensen zijn getrouwd in de Schellingwouderkerk. De familie Takken zorgde bij bezichtigingen niet alleen dat men een goede indruk kreeg van de mogelijkheden van de ruimte, maar men vertrok ook met vers geoogste groente of fruit uit hun moestuin en een hoofd vol indrukken en verhalen over de kerk. René en Gemma Gravemaker, die het stokje van de familie Takken hebben overgenomen en ook naast de kerk wonen, zetten deze persoonlijke benadering gestaag voort.
Hoewel in deze kerk voornamelijk getrouwd wordt, is deze Bijzondere Locatie in de loop der jaren ook regelmatig ingezet als decor voor verschillende cursussen, trainingen en workshops. De locatie deed ook letterlijk dienst als decor. Voor tv-programma’s zoals de comedyserie B.A.B.S., het NTR-programma Klassiek viert de Zomer en het SBS-programma Wie heeft de mooiste bruiloft?.
Natuurlijk moeten we de concerten niet vergeten. Paradiso presenteert af en toe een kleinschalig concert in de kerk. Ook de monumentale muziekkoepel, die naast het gebouw staat, wordt nog steeds gebruikt, elk jaar tijdens het Muziekkapellen Festival en de laatste jaren is de Schellingwouderkerk ook opgenomen in de lijst met indrukwekkende buitenlocaties van het Grachtenfestival.
Helaas is dit jaar alles anders dan anders, maar al vele jaren organiseren violiste Heleen Hulst en pianist Gerard Bouwhuis in het Paasweekend het Schellingwouder Festival vol klassieke muziek met gerenommeerde musici. Het festival is zo populair dat we er geen reclame voor hoeven te maken. We hopen snel weer dergelijke activiteiten te organiseren op deze idyllische plek.
NB: We doen 18 april mee aan de Open Toptrouwlocatieroute waar stellen de Schellingwouderkerk (en de Vondelkerk) fysiek op afspraak kunnen bezoeken.
Bijzondere Locatie: Museum ’t Kromhout
Het zijn niet alleen kerken die bij ons de status Bijzondere Locatie krijgen. Wat denkt u bijvoorbeeld van de industriële Kromhoutwerf? De Westhal wordt nog steeds gebruikt wordt als werkende werf waar nog steeds gehellingd kan worden. De Oosthal waar het museum in gevestigd is, wordt ook gebruikt voor de incidentele verhuur. Samen met de Vereniging Vrienden van Werf ’t Kromhout en het Prins Bernard Cultuurfonds hebben we de werf van verval en sloop behoed.
De gefaseerde restauratie die van 1999 tot 2004 heeft geduurd was gericht op het verduurzamen van de locatie waarin de Kromhoutmotoren een museale vaste plek moest krijgen. Het museum wordt tot op de dag van vandaag gerund door een vaste pool vrijwilligers die elke dinsdag en elke derde zondag van de maand de motoren onderhouden en laten ronken voor geïnteresseerde bezoekers: met recht een werkend museum!
Ook deze locatie is populair als trouwlocatie, de industriële sfeer heeft al vanaf het begin dat we de locatie verhuren een aantrekkingskracht gehad op mensen die de mooiste dag van hun leven op een bijzondere manier willen invullen.
De ruimte werkt inspirerend op creatievelingen. We hebben een podium kunnen bieden aan dansvoorstellingen, theatervoorstellingen (o.a. van Nineties Productions i.s.m. Theater Bellevue) en concerten (o.a. van het Grachtenfestival). Zelfs concerten waarbij de motoren werden ingezet als extra instrument! Het lichte en open karakter van de locatie is ook inspirerend geweest voor beeldend kunstenaars. Een mooi voorbeeld is de Braziliaanse kunstenaar Túlio Pinto die als Artist in Residence in Amsterdam op uitnodiging was van Stichting Springsnow en i.s.m. Arttown Brasil en Artigo.
Maar misschien is het wel vooral een plek voor high end vergaderingen, chique diners en bedrijfspresentaties. De maritieme ambiance geeft iets extra’s aan zakelijke bijeenkomsten. De uitstraling van het multifunctionele kantoor en de ontwerploodsen in de vormgeving die aansluit bij de oude functie van het terrein dragen hier zeker aan bij.
Volgende maand staan we stil bij twee andere Bijzondere Locaties uit ons portfolio. Meer weten over cultuur en verhuur? Kijk op https://stadsherstel.nl/eventlocaties/