Dag lieve vrijwilliger
Annick Visser (1941-2023)
Onze enthousiaste, lieve en zich voor iedereen inzettende vrijwilliger is er niet meer. “Het vooruitzicht van een fijne dag op het door haar zo geliefde strand van Egmond was haar laatste actieve gedachte”. “Wij denken met warmte aan de betekenisvolle plek die zij innam in onze families en hebben veel bewondering voor de wijze waarop zij haar leven inhoud gaf door zich tomeloos in te zetten voor anderen en voor maatschappelijke doelen”.
De bovenstaande zinnen zijn de twee die stonden op de rouwkaart van onze vrijwilligster Annick. En dat is hoe wij de vrijwilligster van het Stadsherstel Winkeltje ook herinneren. Ze had het vaak over de heerlijke bezoekjes aan het strand met haar familie en ze hielp ons wanneer het haar maar lukte. Annick is zo’n twintig jaar vrijwilligster bij ons geweest. Maar daarvóór had deze vrouw een interessant professioneel leven met toen ook al veel vrijwilligerswerk daarnaast.
Amsterdamse en redactrice bij de Margriet
Johanna Antoinetta Josepha Visser, roepnaam Annick, was op 5 februari 1941 geboren in Amsterdam en overleed daar op 13 september 2023 op 82 jarige leeftijd. Tijdens haar werkzame leven was ze o.a. redacteur bij het weekblad Margriet. Een damesblad dat, zoals ze zelf zegt in een interview “verrassenderwijs, al nauwgezet iedere stap in de emancipatie volgt”.
Tijdens de overvolle afscheidsceremonie in uitvaartcentrum Zorgvliet, werd ook regelmatig aangehaald dat Annick vrouwenemancipatie belangrijk vond. Annick was o.a. redactrice bij “Margriet Weet Raad”. Dat was – al sinds de oprichting van het blad in 1938 – een vaste, wekelijks afgedrukte rubriek. In deze rubriek werd antwoord gegeven op verschillende problemen die door brievenschrijvers aan de redactie worden voorgelegd. Onderwerpen die in de rubriek aan de orde komen variëren van liefdesverdriet tot gezinsmoeilijkheden, van etiquette-interpretaties tot juridische adviezen.
Inval van de Dolle Mina’s
In een televisie interview vertelt Annick over een gebeurtenis in 1970 waar ze ooggetuige van was. Op 20 februari van dat jaar vielen De Dolle Mina’s De Geïllustreerde Pers binnen onder het motto ‘Er zit een luchtje aan de damesbladen‘ (de uitgever verzorgde onder andere de distributie van het tijdschrift Margriet). Op de redactie van Margriet werd met luchtverfrissers gespoten en men eiste dat het blad de vrouw niet meer diende “zoet te houden met knusse rubriekjes, recepten en romantische verhalen”. Annick liet hen toen zien dat de Dolle Mina’s, die toegaven het blad nooit gelezen te hebben, het niet helemaal goed hadden.
De aflevering van ondersteboven Nederland in de jaren zestig uit 2016 is op NPO start te zien. Annick is te zien op 33.20 min en bij 41 minuten. Klik HIER om naar de uitzending te gaan.
Lid in de Orde van Oranje Nassau
Annick was ná haar werkende leven bij Margriet – maar ook al tijdens – actief als vrijwilligster. Zo was zij in 2016, toen ze een lintje kreeg dat werd uitgereikt door de burgemeester in haar woonplaats Amstelveen, al 25 jaar betrokken bij De Schakel, een vrijetijdsvereniging en belangrijke ontmoetingsplek voor mensen. Zoals haar broertje Jos bijvoorbeeld, met een verstandelijke beperking. Zij was begeleidster en later coördinator van de wekelijkse zwemgroep en zorgde voor een goed verloop van de avonden. Zij zwom dan ook samen met haar broertje.
Ook was zij betrokken bij de Stichting Fotoarchief Kees Scherer, die zich richt op de instandhouding, het beheer en de exploitatie van het bijzondere archief van deze in 1993 overleden documentair fotograaf
Alsof dat nog niet genoeg was is Annick jarenlang vrijwilliger geweest bij de Voedselbank in Amstelveen. Eerst deed ze de intakegesprekken van de cliënten en later had zij het voorzitterschap ad interim aanvaard, maar mede door corona bleef zij langer aan dan gepland.
Fotografie:
Annick was ook vrijwilliger bij Fotofestival Naarden (het oudste fotofestival van Nederland (1989)) dat tweejaarlijks in de oude vestingstad georganiseerd wordt door 100 vrijwilligers.
Dat fotografie meerdere keren voorkomt in Annicks vrijwilligerswerk had ermee te maken dat haar man, (Ruud H.M. Kok 1936-1989) journalist was en vele reizen maakte voor het blad de Avenue. Daar ging altijd een goede fotograaf mee. Annick en Ruud hadden daarom veel vrienden die fotograaf waren. Zij ging ook naar fotofestivals bijvoorbeeld in Arle en Parijs.
Tweeling
Wat opvalt is dat bij veel van het vrijwilligerswerk van Annick ook Riet & Piet (haar tweelingzus en zwager) betrokken zijn. We hebben het dan over de voedselbank, de fototentoonstelling, maar zeker ook het werk bij Stadsherstel.
Annick is zo’n twintig jaar vrijwilligster bij ons geweest. De bezoekers van het Stadsherstel Winkeltje die daar op de vrijdag kwamen, zullen zich zeker de enthousiaste verhalen van Annick herinneren. Vooral het verhaal over haar vader, die de ‘Amsterdamse Krulletter’ – wij hebben hem op het raam van het Winkeltje staan – ontworpen heeft. Annicks vader ontwierp deze krulletter speciaal voor cafés, waar hij in opdracht van het biermerk Amstel deze letter op de ramen gebruikte. Op die manier was de brouwerij er altijd zeker van dat de naam Amstel mooi en groot op de café-ruit kwam te staan.
Wat wás Annick er trots op dat over ‘de Krulletter’ een boek verschenen was, en dat haar vader daarin genoemd wordt, en dat de krulletter op het raam van ons Winkeltje staat. Trots op haar vaders ontwerp is ze altijd geweest, daarom lieten we Annick in 2015, tijdens de ledenvergadering van de Vrienden, deze prachtige sierletters met de tekst ‘De Twee Romeinen’ op het monument Prinsengracht 1075 onthullen.
Een paar weken voordat Annick overleed, hielp zij, samen met haar tweelingzus en zwager en een vijftiental andere vrijwilligers mee met post inpakken voor de Vrienden van Stadsherstel. We hoorden van veel vrijwilligers dat ze het fijn vinden dat ze die dag nog uitgebreid met Annick hebben gesproken. Daardoor is het nog onwerkelijker dat ze er niet meer is.
Heel fijn dat je bij ons was Annick, we zullen je allemaal enorm missen.