Amsterdamse bruine kroegen
‘Een goed café ligt altijd op een hoek’ is het Amsterdamse gezegde. Het café is een centraal punt waar stadsbewoners lief en leed met elkaar delen. Dit gaf de makers van de expositie Kopstoot inspiratie om 50 bruine cafés in het zwart-wit vast te leggen. De expositie is te zien op werkdagen van 9 tot 17 uur in de Amstelkerk.
Expositie Kopstoot: 50 traditionele cafés in Amsterdam Centrum
De foto's van de cafés zijn genomen in 2015. Maar zij ademen een bijna tijdloze sfeer. Dit vloeit voort uit het concept van de fotograaf: zwart-wit fotografie zodat de details niet afleiden, een hoog standpunt waardoor veel van de straat zichtbaar is en een tijdstip waarop geen harde contrasten optreden.
Emilio Brizzi heeft analoog gefotografeerd met een Hasselblad SWC en een Carl Zeiss Biogon roothoeklens. Daardoor treedt geen sferische vertekening op en ademen de foto's ondanks de groothoek een natuurlijke en serene sfeer.
Omdat de camera op een 3,5 meter hoog statief stond, kon Emilio bij het afdrukken niet door de zoeker kijken.
Daardoor komen onverwachte elementen op de foto's voor: een toevallige fietser, iemand die staat te bellen, een meisje dat naar de camera zwaait. Amsterdam anno 2015. Over een beperkt aantal jaren is het waarschijnlijk allemaal anders…
Openingstijden: werkdagen van 9 tot 17 uur.
Locatie: Amstelkerk, Amstelveld 10.
‘Bruin café’ een verlenging van de woonkamer
Ieder buurtcafé heeft zijn eigen karakter en is net als vroeger een verlenging van de huiskamer. Voor grote gezinnen waren de woningen in Amsterdam klein. Het café om de hoek was een ‘huiskamer’ waar rustig de krant kon worden gelezen onder het genot van een drankje. Het woord ‘bruin’ van ‘bruin café’ komt van de donkere, houten interieurs, voorheen vooral bruin gekleurd door de nicotinedampen.
Stadsherstelcafés op hoeken
Ook onze cafés kunnen volgens het Amsterdamse gezegde door voor ‘een goed café’. Deze oude kroegen liggen namelijk allemaal op een hoek. Lees meer over de cafés en ga snel eens langs bij deze historische locaties!
Café Myrabelle
Myrabelle ('mooie Myra'), zo heet het eet- en drinkcafé op de hoek Vijzelgracht/Prinsengracht.
Het is een bruin café met goudblond bier. Op de oude foto uit 1918 is te zien dat de zijmuur gebruikt werd voor affiches. Nu is die zijgevel vrij van aanplakbiljetten en prijkt er een gevelsteen; 'int Root Scaep', ter nagedachtenis aan de heer Schaap, die zich heeft ingezet om de restauratie te voltooien. Binnen is een wandschildering van de straat te zien en ontdek ook het schilderij van een vrolijke drinker!
Vijzelgracht 1/ Prinsengracht 646-648, 1017 HM Amsterdam
http://www.myrabelle.nl/
Vijzelgrachtse huiskamer Le Patron
Le Patron is al ruim vijf jaar de stamkroeg van veel Amsterdammers. Tijdens de restauratie in 2000 kwam er een houten lambrisering tevoorschijn. Toen architect Dirk van Oort (1862-1933) het pand in 1893 ontwierp was het al de bedoeling dat er een café zou komen. Het cafégedeelte is duidelijk herkenbaar gemaakt door de twee grote rondboogvensters aan de Vijzelgracht en de Lijnbaansgracht. De bogen zijn gedecoreerd met knopjes en een masker. Zeker de moeite waard om deze eclectische bouwstijl te ontdekken!
Vijzelgracht 63, 1017 HP Amsterdam
http://www.barlepatron.nl/
Café Tabac in de Jordaan
Café Tabac, gelegen op de hoek van de Prinsengracht en de Brouwersgracht is nu een populaire plek die veel wordt gefotografeerd. Toen Stadsherstel in 1968 de panden kocht stonden alleen nog de onderstukken overeind. Gelukkig konden de panden worden hersteld volgens oude bouwtekeningen. Let bij binnenkomst in café Tabac op het vier meter hoge plafond. De mensen die het café bezoeken zijn toeristen, expats en buurtbewoners.
Prinsengracht 1/ Brouwersgracht 101, 1015 GC Amsterdam
http://www.cafetabac.eu/
Café ‘De Magere brug’ aan de Amstel
Café ‘De Magere brug’ is een echt buurtcafé waar het ouderwets gezellig is. Er komen veel theatergangers, het ligt namelijk precies tussen Carré en de Hermitage en nabij de Stopera. Het hoekhuis aan de Amstel is aangekocht in 1968. Het pand was zeer bouwvallig. Bij de herbouw in 1973 is gebruik gemaakt van zoveel mogelijk oude bouwmaterialen.
Amstel 81, 1018 EK Amsterdam
http://demagerebrug.nl/
Café Orloff tegenover Het Scheepvaartmuseum
Op het Kadijksplein zit hoekcafé Orloff. Toen Stadsherstel de panden aan het Kadijksplein kocht stonden de houten onderpuien scheef. Ook het Kadijksplein was veranderd in een openbare stoep met grijze betontegels. Dankzij de Vrienden van Stadsherstel is het plein opgeknapt met prachtige hekwerken en stoeptreden. Wie langs het plein loopt en omhoog kijkt ziet ook de bijzondere gevels. Nu is het plein weer een gezellig en toegankelijk gebied met restaurants en kroegen.
Kadijksplein 11, 1018 AC Amsterdam