Waar emigranten op
doorreis een wasbeurt kregen

Q

Quarantaine gebouw

Rietlandpark 371-401, Amsterdam

Het Quarantainegebouw is in 1922 gebouwd in opdracht van rederij Koninklijke Hollandsche Lloyd (KHL), één van de rederijen die begin 20e eeuw voor bedrijvigheid in het Oostelijk Havengebied zorgden. De KHL verscheepte aanvankelijk onder de naam Zuid-Amerika Lijn (ZAL) vee over de oceaan. Na een mond-en-klauwzeerepidemie overzee, wijzigde het bedrijf de koers en richtte zich onder een nieuwe naam op passagiersvervoer. Het Lloyd Hotel met Quarantainegebouw waren het visitekaartje. De tienduizenden emigranten uit Spanje, Portugal en later Oost-Europa, die Amsterdam in de jaren ’20 en ‘30 overspoelden op hun vluchtroute naar Zuid-Amerika, konden er terecht voor een tussenstop. Het Lloyd Hotel stond bekend als het beste landverhuizershotel van Europa.

1922
Bouw quarantainegebouw
1935
KHL gaat failliet, gemeente wordt eigenaar
Jaren ’80
Gekraakt
2018
Stadsherstel wordt eigenaar
Nu
Broedplaatsen en restaurant
Architectuur
Amsterdamse School

Het Quarantainegebouw is in 1922 gebouwd en was één van de drie creaties van stadsarchitect Evert Breman (1859-1926) in het Oostelijk Havengebied. Breman ontwierp ook het naastgelegen Lloyd Hotel. Breman werd indertijd als weinig vernieuwend gezien, zijn talent voor neorenaissance vormen was dertig jaar na bloeitijd van de stroming uit de mode. Dat maakt zijn ontwerpen echter niet minder stijlvol. De panden springen in het oog vanwege de symmetrische structuur aan de binnen- en buitenkant, klokgevels met golvende contouren (ojiefgevels) en metselwerk dat met zijn motieven en variaties verwijst naar de stijl die de toon voerde: Amsterdamse School. Tussen het Lloyd Hotel en het Quarantainegbouw was een bewaakte en ommuurde binnenplaats die diende als luchtplek.

Rol van Stadsherstel
Behoud van broedplaatsen

Stadsherstel heeft het Quarantainegebouw overgenomen van Woonstichting Lieven De Key, die het afstoot omdat het zich concentreert op starterswoningen in het sociale segment binnen de ring A-10. Net als de meeste andere oude panden in die omgeving, heeft het pand de loopgolf in de tweede helft van de twintigste eeuw overleefd dankzij acties van buurtbewoners en krakers. Kunstenaars kraakten het Quarantainegebouw in de jaren ‘80, hun ateliers zijn er nog steeds. Ook bevat het gebouw muziekstudio’s en een eetcafé; Bombarie. Sinds 2008 is het Quarantainegebouw een officiële broedplaats. Stadsherstel heeft met Bureau Broedplaatsen van de gemeente Amsterdam afgesproken dat deze situatie zo blijft. Stadsherstel hoeft momenteel geen restauratie in het gebouw uit te voeren. Wel zullen we een nieuwe cv-installatie plaatsen en een duurzamere energiehuishouding aanbrengen.

Restaurant Bombarie

Foto’s restaurant Bombari, 2019
Bombarie ligt dus in een gebouw en omgeving waar al jarenlang handelsgeest, kunst, creativiteit, en verschillende culturen samen komen. Waar Amsterdam, nog steeds Amsterdam is. Avontuurlijk, internationaal, eigen, een tikkeltje brutaal maar altijd barmhartig” Aldus restaurant Bombari.
Restaurant Bombarie
Binnenkijken
Restaurant Bombarie

Logo Restaurant Bombarie

Thijs Timmers, één van de vier uitbaters van restaurant Bombarie, werd kort na de kraak op zolder van het Quarantainegebouw geboren en woonde er tot zijn achtste. “De zolder was een grote ruimte, waar we een schommel hadden hangen” herinnert Timmers zich. “Het pand was zo groot dat we de voordeursleutel in een theedoek naar beneden gooiden als iemand aanbelde.” Zelf binnenkijken? Eetcafé Bombarie is dagelijks geopend, exposeert elke maand andere kunst van makers uit het gebouw en serveert eetcafé-gerechten, maar dan ‘mindblowing’.

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.