Burgemeester P. PH. Paulplantsoen 8
Burgemeester P. PH. Paulplantsoen 8, Broek in WaterlandToen wij in 2020 eigenaar werden van het hof met twaalf woningen, zijn wij één voor één begonnen met de renovatie daarvan. Het complex zou aanvankelijk gesloopt worden, onder andere omdat renovatie en verbeteringen op het gebied van duurzaamheid moeilijk leken. Maar niks is onmogelijk bij het redden van monumenten.
Deze woning aan het P.Ph Paulplantsoen behoort tot een hof met de nummers 1 t/m 12. Bekijk hier het verhaal over dit hof.
Van sloopplannen naar monumentenstatus
Een kleine 10 jaar geleden, in 2012, besloot de toenmalige eigenaar Wooncompagnie tot sloop van het Paulplantsoen. De woningcorporatie was van mening dat nieuwbouw méér rendabel zou zijn dan renovatie van het hofje. Daarmee brak een lange periode van onzekerheid aan. Dat dit een roerige tijd was, blijkt wel uit het archief dat een van de bewoners heeft bijgehouden van alle artikelen die in de media verschenen over de ontwikkelingen rondom het plantsoen.
Voor de woningcorporatie leek nieuwbouw een betere investering. Bovendien dacht zij daarmee tegemoet te komen aan de wensen van de huidige tijd. Maar er kwam protest tegen de plannen, onder andere van de huurders, van wie sommigen er al decennia – met veel plezier – wonen. Het hofje uit 1954 wás al aangewezen als beeldbepalend dorpsgezicht, en kreeg daarbij in 2015 de gemeentelijke monumentenstatus. Ook een tweede nieuwbouwplan van de woningcorporatie in 2016 werd afgewezen: alle politieke partijen stemden uiteindelijk voor behoud en renovatie, zelfs de VVD, die in eerste instantie nog voorstander was van sloop.
Nadat een van de bewoners in 2018 contact opnam met Stadsherstel, gingen we in overleg en werden we in juli 2020 eigenaar van het hofje, met de afspraak dat de woningen in ieder geval voor 25 jaar sociaal verhuurd blijven. Een oplossing waar alle partijen zich in kunnen vinden.
Vrijkomende woningen in het hof worden direct één voor één aangepakt en verduurzaamd, met het idee om steeds van elke voorgaande verbeterde woning te leren. Bij de renovatie worden een douche onder het dak, een nieuwe keuken en een vaste trap naar de slaapkamer op de zolder geplaatst. Ook wordt geïnvesteerd in isolatie en wordt cv aangelegd.
Vóór renovatie hadden de monumenten een voorlopig energielabel E. De eerst opgeleverde woning op nummer 3 kreeg een label B. Onder andere door de gebruikte isolatietechniek te verbeteren kreeg de woning op nummer 8 zelfs energielabel A, het groenste label dus. Dit toont aan dat ook het isoleren en renoveren van kleine woningen als deze mogelijk is met een uitstekend resultaat.
Het begon na de oliecrisis van 1973
Het energielabel is een label dat in overeenstemming met diverse Europese richtlijnen, sinds 2008 verplicht is bij elke woningoverdracht. Het is gericht op het terugdringen van het energiegebruik, met het oog op vermindering van de uitstoot van o.a. CO2 en om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verkleinen. Bij het aanvragen van vergunningen voor een restauratie geven wij aan wat het huidige energielabel is en welk energielabel na restauratie verwacht wordt. Het label is de maatstaf om te zien hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend de woning is.
De eerste beperking op het gebruik van fossiele brandstoffen kwam na de oliecrisis van 1973. Politieke ingrepen hadden toen grote invloed op de energiekosten. Het was ook de tijd van de zure regen. Van de kooldioxide-uitstoot was nog weinig bekend. In het Bouwbesluit van 1992 werd voor het eerst rekening gehouden met die uitstoot.
Een energielabel geeft dus aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig de gebruikte installaties zijn. Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Er wordt geschat hoeveel kWh energie de woning jaarlijks per vierkante meter gebruikt. Hiervan wordt afgetrokken de warmteterugwinning en de energieproductie uit hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. Er wordt uitgegaan van gemiddelde bewoning, gemiddeld buitenklimaat en gemiddeld stookgedrag.
Vrienden bedankt
De vrienden van Stadsherstel dragen bij aan het opknappen van het hofje. De woningen blijven in ieder geval 25 jaar sociaal verhuurd. Ook dit kan mede gerealiseerd worden dankzij een bijdrage van onze Vrienden-
vereniging.
Wilt u ook bijdragen aan dit soort mooie projecten? U krijgt een leuk welkomstgeschenk toegestuurd.
Een passende oplossing voor elke huurder
Voor de bewoonde woningen worden individueel per huurder de mogelijkheden en wensen bekeken. Behoud en onderhoud van de woningen staat voorop. De keuze voor verbetering van het woongerief, die gepaard gaat met huurverhoging, is aan de bewoner zelf. De – inmiddels verhuurde – woning op nummer 3 diende hierbij als modelwoning. En zo wordt voor elke bewoner een passende oplossing gevonden. Waarbij zowel Stadsherstel als de huurders vooral erg blij zijn dat dit bijzondere hofje bewaard is gebleven.
Voor de eerst opgeleverde huurwoning op nummer 3 was bijzonder veel animo. En dat voor een complex waarvoor de sloopplannen al klaarlagen. Niet te verduurzamen, zo dacht de vorige eigenaar. Wij hebben deze gerenoveerde woning op nummer 8 echter met energielabel A kunnen opleveren. Daarmee zijn deze wederopbouwwoningen uit 1954 weer helemaal toekomstbestendig.
Bronnen:
Archief Stadsherstel
Stadsarchief Amsterdam
Delpher
Monumenten van de wederopbouw, nai010 uitgevers, 2013
Aan dit project hebben meegewerkt:
Aannemersbedrijf Stahlie
Bouwbureau Stadsherstel
Dit project is mede mogelijk gemaakt door:
De Vrienden van Stadsherstel