Winterlezingen, gratis voor Vrienden van Stadsherstel
De lezingen die wij in de wintermaanden samen met Mee in Mokum voor hun gidsen organiseren zijn ook vrij toegankelijk voor Vrienden van Stadsherstel. U dient dan wel van tevoren een kaartje te bestellen en op de dag zelf uw Vriendenpas mee te nemen. Bent u nog geen Vriend? Geen probleem u kunt Vriend worden en naar de lezingen komen.
De Vondelkerk, Vondelstraat 120 gaat op de maandagen om 13.45 open. De lezingen beginnen om 14.00 uur en eindigen om 16.00 uur. Er is een kleine pauze waarin u koffie en thee kunt krijgen.
Mocht het bestellen van een kaartje online niet lukken. Dan kunt u het kaartje bestellen door ons een mailtje te sturen met daarin uw naam en adresgegevens. U kunt mailen naar vrienden@stadsherstel.nl
maandag 19 februari 2024
Hans Olthof
Amsterdamse stadspoorten door de eeuwen heen
Al in het jaar 1275 werd Amsterdam genoemd en in de loop der jaren is de stad steeds in omvang gegroeid. In de middeleeuwen werd de stad beschermd door omheiningen, zogenaamde ‘scilt ramingen‘. Later werden dat verdedigingswallen en in de 15e eeuw kwam er zelfs een echte stadsmuur. In deze omheiningen, wallen en muur waren toegangspoorten gemaakt. Het zijn er bij elkaar heel veel geweest, maar nu zijn daar nog maar enkelen van over. Stadsherstel is eigenaar van twee van deze poorten; de Muiderpoort en de Haarlemmerpoort.
In de lezing probeert ‘Mee In Mokum‘ gids Hans Olthof zoveel mogelijk afbeeldingen te laten zien, hoe deze poorten eruit zagen en waar die precies stonden. Het wordt een ware tocht door de geschiedenis van Amsterdam.
maandag 4 maart 2024
Ton Schaap
Tuindorp, tuinstad, stad…Amsterdam in de 20e en 21e eeuw
Ton Schaap laat van Betondorp tot Galgenveld zien hoe onze stad tot onze stad werd. Hoe onze grachtengordel tot stand is gekomen, weten de kenners van Mokum natuurlijk heel goed. De uitleggen, van de 1e tot 4e in de 17e eeuw en daarna de plannen van Niftrik en Kalff eind 19e eeuw en Plan Berlage meer dan honderd jaar geleden, kennen we maar al te goed. Maar ook na de oorlog groeide de stad. Hoe de openbare ruimtes ook in de 20e en 21e eeuw vorm kregen, weet Ton Schaap als geen ander.
Hij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van Overhoeks, de Houthavens en ook bij het Oostelijk Havengebied en het Haveneiland van IJburg. Tot zijn pensioen in 2022 was hij supervisor/hoofdontwerper van de Zuidas. In die periode ontstond bijvoorbeeld The Valley, een reeks andere projecten en een nieuwe visie op de Zuidas als integraal onderdeel van Amsterdam. Dat een stad niet zomaar de vorm krijgt die het heeft laat Ton in een aantrekkelijke lezing zien. Hij kijkt niet alleen terug naar het verleden, maar schroomt ook niet ons zijn visie op de toekomst voor te schotelen.