Weer volop boeken in Huis De Pinto
Huis De Pinto, beter bekend als het Pintohuis en markant monument uit de zeventiende eeuw aan de Sint Antoniesbreestraat in Amsterdam, behoudt gedeeltelijk haar publieke functie en wordt weer een bibliotheek. Ruim een jaar nadat de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) de deuren van het Pintohuis sloot openen buurtbewoners een ruilbibliotheek op de begane grond.
Stadsherstel, eigenaar sinds 1998, restaureerde het pand in 2013 en zocht een nieuwe huurder voor de bovenverdieping, die zich in december 2013 meldde, namelijk de Waag Society. De ruilbibliotheek op de begane grond wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers.
Openingstijden van de Ruilbibliotheek en het Bibliotheek Service Punt:
Dinsdag t/m vrijdag van 12.30 tot 17.30 uur en op zaterdag van 11:00 tot 16.00 uur.
De kranten en tijdschriften kunnen, behalve op zondag, elke dag van 10.30 tot 18.00 uur gelezen worden in de voorkamer waar fraaie plafondschilderingen te bewonderen zijn.
Huis De Pinto is een goed voorbeeld van het gedachtegoed en de werkwijze van Stadsherstel om gebouwd erfgoed voor nu en de toekomst te bewaren. Door de verhuur van de ruimte(s) kunnen publieke functies behouden blijven. Zo blijven monumenten toegankelijk en kan iedereen genieten van ‘monumentale momenten’. Tijdens de Vriendenwandeling, (thema Joods Amsterdam), op zondag 25 mei is Huis De Pinto geopend en leiden enthousiaste vrijwilligers vrienden rond. Nog geen vriend? Meld u nu hier aan.
Gered van de sloop
In de 19e eeuw verloor het huis zijn woonbestemming, waarna diverse bedrijven en werkplaatsen erin werden ondergebracht. Na de Tweede Wereldoorlog zag het eens zo rijke pand er uit als een krot. Eind jaren ’60 wilde de gemeente dit pand en andere omliggende vervallen pandjes slopen. Ze hadden namelijk grote plannen voor dit gedeelte van de stad. Er zouden hotels, kantoren en een metrolijn komen. De buurt verzette zich echter hevig en o.a. dankzij Geurt Brinkgreve (Stichting De Pinto en Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad), brein achter de succesformule en gedachtegoed van Stadsherstel is het Pintohuis van de sloop gered. In 1975 liet Stichting De Pinto het pand restaureren. Dit was onder leiding van de architect IJ. Kok, die de twee bouwfasen van 1605/06 en 1680 als uitgangspunt nam. De benedenverdieping kent sinds deze verbouwing fraaie plafondschilderingen.
Geschieden is Huis de Pinto
Huis de Pinto is een breed dubbelhuis uit omstreeks 1602. Het is gebouwd door Jan Jansz. Carel, één van de eerste bewindhebbers van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het Huis De Pinto is genoemd naar de familie De Pinto, een rijk Joods-Portugees geslacht van kooplieden en bankiers, die dit huis in 1651 voor f. 30.000 kochten. De bekendste bewoner, Isaäc de Pinto (1717-1787), was bewindhebber van zowel de Oost- als de West-Indische Compagnie. Zijn initialen staan in het smeedijzeren hekwerk voor de ramen. Zijn zoon David Emanuel liet het huis ingrijpend verbouwen. Dit gebeurde in 1668 onder leiding van de architect Elias Bouwman die ook de Portugees- Israëlitische Synagoge op zijn naam had staan.
Het huis bestaat uit een breed hoofdgebouw rechts en een smal zijhuis links, een voorloper van het dubbele huis. De achtergevel en het zijhuis zijn goed te zien vanuit de steeg. De oorspronkelijke gevel was waarschijnlijk een dubbele trapgevel. Bij de verbouwing in 1668 liet de familie De Pinto een zandstenen gevel optrekken in de stijl van het Hollands classicisme, uniek voor Amsterdam.