Wandelen door leerlingbouwplaats De Hollandsche Manege
Zaterdag 19 oktober jl. waren de weergoden ons goed gezind, het herfstzonnetje scheen en geen druppel regen. Kortom mooi wandelweer voor de 12.000 wandelaars van de Amsterdam City Walk. Een deel van een route ging door De Hollandsche Manege, dit jaar het goede doel van de Amsterdam City Walk. Stadsherstel vond het mooi om de wandelaars te mogen ontvangen in deze unieke stadsmanege in restauratie.
Bij de finish in het Olympisch Stadion ontving Stadsherstel van de wandelaars en de organisatie Le Champion een cheque van €11.517,50, als donatie voor de restauratie van De Hollandsche Manege. Stadsherstel is zeer blij met de donatie want De Hollandsche Manege heeft nog niet haar allure terug. Verschillende onderhoudswerkzaamheden gaan nog plaatsvinden, zoals het aanpakken van de west- en zuidgevel, schilderwerk en de herstelde ramen gaan we terugplaatsen.
De crowdfundactie ‘Spring ook in het zadel voor De Hollandsche Manege’ loopt nog steeds. Als u nog wil doneren: zie hier voor meer informatie. Dank alvast voor uw aandacht en hulp!
Leerlingen leren het restauratievak in De Hollandsche Manege
Het restauratieproject De Hollandsche Manege is een leerlingbouwplaats. Eén leerling wordt door een voorman timmerman van aannemingsbedrijf Nico de Bont begeleid in De Hollandsche Manege. In de timmerwerkplaats en de smederij bij de onderaannemers volgt ook een aantal leerlingen een leerkwerktraject. Bij de schilders op het project lopen dagelijks twee medewerkers van Pantar, zo leren zij ook het vak in de praktijk. Vanaf november starten vijf studenten van de UvA onder begeleiding van een restauratieschilder in de monumentale foyer en het trappenhuis.
‘De instroom van leerlingen binnen het restauratievak is nog steeds laag, daarom is het zaak dat we als bedrijf zichtbaar zijn voor de leerlingen op ROC’s en andere opleiders. Wij bieden rondleidingen aan, geven presentaties op scholen en projecten die we onder handen hebben. Alleen op die manier blijven we in beeld en kunnen we leerlingen die affiniteit hebben met restaureren, enthousiast maken en hen informeren dat ze bij ons een leerwerktraject kunnen volgen en ten slotte een baan kunnen krijgen. Intern leiden wij mensen op in onze Nico de Bontschool. Hier kunnen we het restauratiespecialisme nog verder op peil brengen bij de vakmannen', aldus Eddy de Veer, bedrijfsleider bij Nico de Bont.
De leerling die via Nico de Bont in De Hollandsche Manege meewerkt, gaf aan dat hij het timmerwerk van het kozijnherstel zo'n mooi werk vindt omdat de levensduur verlengd wordt van het gebouw: 'om een kozijn met houtrot te kunnen behouden wordt het rotte deel gedemonteerd en monteren we met een gelijke houtsoort een nieuw stuk precies passend door middel van verlijming'. Hij vindt het ook leuk om over de verschillende houtsoorten te leren, zoals het gebruik van Oregon Pine (hardere kwaliteit hout, voornamelijk als vervanging van het vroeger toegepaste grenen, red.) bij de aanpak van de ventilatietorens op de hooizolder.
Met dank aan:
en de Vrienden en donateurs van de crowdfundactie en Pantar