Vriendenwandeling 2011
Bijna driehonderd Vrienden en hun introducé(e)s hebben zondag 29 mei de jaarlijkse Vriendenwandeling gelopen. Met het routeboekje in de hand liepen de deelnemers een interessante wandeling door de Grachtengordel en de Weteringbuurt, met daarin opgenomen verschillende opengestelde Stadsherstelpanden en andere bijzondere monumenten.
Ondanks het grauwe begin van de dag was er een record aantal deelnemers. Ze kwamen niet voor niets, want het was een bijzonder boeiende wandeling met leuke openstellingen.
De middag begon in de eerste uitleg van de Grachtengordel, in het Stadsherstelpand Herengracht 249, waar we met vriendelijke medewerking van het bedrijf Mobile Connectivity, dat hier binnenkort intrekt, op de valreep het kantoorgedeelte nog een keer konden openstellen.
Ook Raamsteeg 6 was opengesteld. Dit vervallen 17e-eeuwse complexje – bestaande uit een voor- en achterhuisje – kan dankzij een gulle bijdrage van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel binnenkort gerestaureerd worden. Het was zeer de moeite waard om het in de huidige, vervallen toestand te kunnen bekijken. Temeer daar de pas ontdekte drijvende kelder te zien was. Restauratiearchitect Stefan Bruin van architectenbureau Vroom was aanwezig om tekst en uitleg te geven.
Met vriendelijke medewerking van de Doopsgezinde gemeente kon haar kerk van het Singel naar de Herengracht worden doorgelopen. De kerkzaal, die nog de authentieke sfeer ademt, was hierbij de grote blikvanger.
Vervolgens liep de wandeling via de Gouden Bocht van de Herengracht naar de Weteringbuurt, waar drie dicht bij elkaar gelegen monumenten waren geopend. Eerste op de route was het Hodshon Dedelhof. Eén van de bewoonsters, mevrouw W. G. van den Broek, ontving samen met één van onze vrijwilligers de mensen in dit mooie verstilde hofje.
Joost Overwater van het eveneens geopende Maison Descartes vertelde de bezoekers over de historie van dit voormalige Walenweeshuis. Terwijl restauratiearchitect Wolbert Vroom in de Wevershuisjes aan de Vijzelgracht de mensen vertelde over zijn restauratieplannen. De Wevershuisjes zijn onlangs met financiële steun van de Vriendenvereniging door Stadsherstel overgenomen van de Gemeente Amsterdam, nadat deze vanwege de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn waren verzakt.
Bijzonder interessant was de kelder onder de Wevershuisjes, waar op de onlangs opgevijzelde betonnen funderingsplaat kon worden gelopen. Deze plaat was bij een restauratie in de jaren negentig van de vorige eeuw aangebracht om verdere verzakking van de huisjes te voorkomen. Het was een geluk dat de betonplaat aanwezig was toen de boel vanwege de Noord-Zuidlijn verzakte, want anders waren de pandjes als een kaartenhuis in elkaar gezakt.
Museum Van Loon kon met korting worden bezocht en Museum Geelvinck Hinlopenhuis stelde zijn tuinen beschikbaar om van de Keizersgracht naar de Herengracht te lopen.
Eindpunt van de wandeling was ons restauratieproject op de hoek van de Herengracht/Reguliersgracht, dat uiteraard ook van binnen kon worden bekeken. Dankzij het weer dat was opgeklaard, konden de lopers lekker buiten van de drankjes en de hapjes genieten. De perfect verzorgde borrel was aangeboden door de aannemer van het project VIOS Scheurer. Hiervoor is het bestuur van de vereniging hem natuurlijk zeer dankbaar.
Dankzij de medewerking van velen – waarbij de vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel uitdrukkelijk genoemd moeten worden – was het een geslaagde en leerzame dag.
Wilt u volgend jaar ook gratis meewandelen en bovendien Stadsherstel helpen de stad te herstellen? Word dan lid van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel.