Verhaal uit oude doos | Veldwachter Freek Raat vertelt
Freek kreeg als jeugdige ordehandhaver bij zijn aanstelling in 1950 de opdracht om in zijn bewakingsgebied de touwtjes weer wat aan te trekken op het gebied van wetten en verordeningen. Want de regels waren – net als overal in het land – ten gevolge van vijf jaar bezetting, de laatste jaren wel wat soepel toegepast. Freek bleef tot 1965 veldwachter. Of hij de opdracht gegeven bij zijn aanstelling goed uitvoerde kunt u zelf beoordelen na het lezen van een van zijn verhalen.
Sinterklaasavond:
''Mijn eerste winter in Sloten e.o. kan ik mij nog goed herinneren. Ik moest niet alleen bekend raken met de bevolking en omstandigheden die zich in een landelijk gebied voordoen, maar ook lag erin begin december al ongeveer veertig centimeter sneeuw. En dat was niet voor één dag, maar minstens de hele week. Mijn collega Lourens en ik zouden dat jaar gezamenlijk met onze gezinnen Sinterklaas vieren. Vijf december om halfzeven rinkelde de telefoon en werd er vanuit de stad medegedeeld, dat een bewoonster van het gebied, die in de vrouwengevangenis te Alkmaar gedetineerd was, was ontsnapt. Men vermoedde dat zij naar haar man en kinderen zou gaan, zodat mijn collega Lourens en ik direct naar het opgegeven adres gingen om haar aan te houden en in bewaring te stellen aan het Slotense politiebureau. Daar zou ze dan later op de avond worden opgehaald. Dus geen Sinterklaasavond voor ons, maar ploeterend door de sneeuw naar het adres. Tegen acht uur zagen we een persoon aan komen lopen, gewikkeld in een zwarte cape. Ja, het was inderdaad het gezochte vrouwspersoon. Wij hadden al besloten dat we in geen geval meteen met haar terug naar Sloten zouden gaan. Zo kwam het dat we samen met deze vrouw en haar familie Sinterklaas vierden. Pas rond tien uur begonnen we gedrieën de wandeling naar het dorp, waar omstreeks twaalf uur bij het posthuis (politiebureautje) een auto verscheen om haar naar Alkmaar terug te brengen. Toen ik thuiskwam, was de Sinterklaasdag allang voorbij en lagen mijn vrouw en kinderen in diepe rust. Zo was Sint-Nicolaas voor mij en mijn collega niet zo gelopen als we gedacht hadden.''
Het boekje met de verhalen van Freek Raat is een van de bedankjes die u kunt krijgen als u helpt om deuren van Het kleinste Politiebureautje van Nederland te openen. Op www.mijnstadsherstel.nl is meer te vinden over de historie van dit monument. Doe mee en help het kleine politiebureau in Sloten. Alvast hartelijk dank!