Urban exploring op Fort bij Krommeniedijk
Vaak zijn gebouwen en soms zelfs terreinen de moeite waard te onderzoeken en te fotograferen. Vanwege hun rauwe, vervallen, architectonische en soms kunstzinnige uitstraling. Wij hebben urban explorer Aart Jan van Mossel gevraagd gebouwen, die we op haalbaarheid onderzoeken, in hun meest pure vorm te leggen…voor u en voor ons.
Een verslag van Aart Jan over deze urban exploring opdracht
Dinsdagmorgen… onderweg naar een fort.
“Wat altijd leuk is, is dat ik mij op voorhand al een beeld ga vormen van wat ik straks tegenkom. In de file heb ik tijd genoeg daarover na te denken. Rijdend door de weilanden zie ik de contouren van het fort opduiken. Aangekomen bij het fort staan al mensen te wachten. De man met de sleutel gaat voorop, we volgen hem de loopbrug over. Het eerste wat ik denk is, is dit nu de voor- of de achterkant? Gek eigenlijk, het is net als vroeger thuis: je komt binnen via de achterdeur. De deur gaat open en we gaan naar binnen. We lopen door een gang naar een grote centrale ‘hal’ met nog de oude officierstoiletten. De indeling bestaat uit veel vertrekken, geheel symmetrisch qua indeling. Hier en daar zijn er in een later stadium muren ingemetseld maar verder is alles nog vrij origineel. Vooral het officiersvertrek: een geschilderde lambrisering en een houten vloer. De officieren hadden zeker snel last van koude voeten. De gewone soldaten hadden vast wollen sokken, want de overige vloeren zijn gewoon beton.
Al lopend hoor ik wat de plannen zijn met het fort…geweldig. Je zal maar straks op zo’n plek mogen werken. Dan sta ik op het uiteinde van de rechterflank, de plek waar vroeger het geschut stond. Op de muren een ‘spiekbriefje’ hoe de kanonnen werden ingesteld en het bijbehorende bereik van de munitie. We gaan naar buiten via een deur en lopen tussen twee wallen door en komen uit bij wat ooit een vrijstaande geschutkoepel was en nu een mooi uitzichtpunt. Na het uitzicht te hebben bewonderd en een begroeting met de huidige bewoners gaan we weer naar binnen.
We gaan naar de linkerflank en komen vrijwel direct bij de toiletgroep van de manschappen. Je kan je eigenlijk niet voorstellen hoe dat in die tijd is gegaan. Van privacy hadden ze vast wel gehoord maar voor de manschappen was dat niet van toepassing. Na nog even door het fort gelopen te hebben is het weer tijd om te gaan. Het is een geweldige plek, echt een oase aan rust en waar straks weer mensen gaan verblijven en werken. De indeling en het comfort van het fort zal worden aangepast naar de huidige eisen. De basis van het fort blijft, al krijgt het nu een heel andere functie. De geborgenheid van het fort zal behouden blijven en daar kunnen heel veel mensen straks gebruik van maken. Ik rij weer weg en droom weg…".
Toekomstig plan Fort bij Krommeniedijk
Fort bij Krommeniedijk, één van de 46 forten van de Stelling van Amsterdam. Dit voormalige militaire gebouw staat er nu verlaten en vervallen bij. Het moet zo snel mogelijk worden opgeknapt. Stadsherstel probeert al jaren haar plan voor dit project tot uitvoering te brengen maar helaas heeft onder andere de crisis en de veranderende regelgeving op het gebied van de zorg ervoor gezorgd dat dit project nog steeds niet is gestart. Er ligt een mooi plan klaar wat is bedacht in samenwerking met eigenaar Landschap Noord Holland, The Care Factory en met steun van de Provincie Noord Holland. De bedoeling is om er een woon-trainingscentrum van te maken voor zo’n 20 autistische jongeren. Ze zullen in het fort getraind worden om zelfstandiger te wonen en werkervaringen op te doen. Een van de trainingmogelijkheden is het vervullen van de gastheer|gastvrouw rol in het bezoekerscentrum en het daarbij behorende theehuis die we in het fort willen realiseren. Het bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam wordt vormgegeven in samenwerking met het Amsterdam Museum. We hopen snel te kunnen starten met dit project. Eén van de obstakels is nog om dit mooie project financieel haalbaar te maken.
Lees HIER meer over dit project op het blog van het Fort bij Krommeniedijk.
Urban Exploring
Urban exploring Is het bezoeken en fotograferen van (meestal) verlaten gebouwen zoals bijvoorbeeld fabriekspanden en kerken maar ook omgevingen die doorgaans voor het publiek niet zijn opengesteld. Vaak zijn de gebouwen zwaar aangetast door de tand des tijds en bespoten met graffiti. Verlaten gebouwen worden vooral vanwege hun architectuur of uit historische interesse door de urban explorer bezocht.
Bekijk HIER ook de eerste urban explorer opdracht van Aart Jan van het Hembrugterrein.
Dit project wordt mogelijk gemaakt door:
Het Meekel Groen Fonds, een fonds op naam binnen de Vereniging Vrienden van Stadsherstel draagt bij aan het terugbrengen van de hekwerken van de brug over de fortgracht.
Een samenwerkingsproject van: