Twee nieuwe kerken in bezit
Stadsherstel ontfermt zich met deze aanwinst over in totaal 25 kerkelijke gebouwen. Alle kerken waren net zoals de Grote Kerk in Schermerhorn en de Lutherse kerk in Purmerend dringend toe aan een restauratie/herbestemming en dat is nu ook mogelijk voor deze kerken.
Herbestemming/restauratie
Grote Kerk in Schermerhorn
De Grote Kerk is sinds ingebruikname na 1634 amper veranderd. Dat komt omdat de arme inwoners van het dorp vrijwel geen geld hadden om het gebouw te onderhouden. De Grote Kerk is daardoor nog authentiek en ademt de sfeer van de Gouden Eeuw. In 2001 werd de kerk overgenomen door Stichting Oude Hollandse Kerken (SOHK) die zorgde voor het klein onderhoud. Voor de volledige restauratie heeft Stadsherstel de kerk overgenomen van de SOHK.
De restauratie van het monumentale gebouw is al begonnen. De scheuren in de muren, de scheefliggende zerkenvloer en de bijzondere glas-in-loodramen worden hersteld. Door verwarming onder de zerkenvloer te maken wordt het gebouw in de winter ook bruikbaar en is er straks geen wintersluiting meer. En door het vernieuwen van de toiletten, keuken en geluidsinstallatie wordt de kerk beter bruikbaar. Het monument kan daardoor en door de samenwerking met plaatselijke vrijwilligers een Bijzondere Locatie van Stadsherstel worden. De kerk blijft gebruikt worden voor (culturele) evenementen voor iedereen. In Schermerhorn, waar geen winkels meer zijn, is behoud van de kerk ook belangrijk voor de saamhorigheid in het dorp en is de kerk een belangrijke ontmoetingsplek voor bewoners zoals tijdens de maandelijks filmavonden voor jong en oud.
De restauratie van de kerk is mogelijk dankzij een legaat uit een erfenis van een Schermerhorner, de Vriendenstichting van de Grote Kerk Schermerhorn en een bijdrage van:
Lutherse kerk in Purmerend
De centraal in het historische centrum van de stad Purmerend gelegen Lutherse kerk is door de Protestantse Gemeente overgedragen aan Stadsherstel. De kerk ligt aan een klein voorpleintje in de belangrijkste winkelstraat van Purmerend. Er worden al jaren geen diensten meer in gehouden waardoor de kerk toe is aan een nieuwe bestemming. Het gebouw zal geschikt gemaakt worden voor diverse (culturele) activiteiten. Hierbij wordt samengewerkt met de Protestantse gemeenschap en óók zoals in Schermerhorn met plaatselijke vrijwilligers. Belangrijk is ook dat er weer een aantal keren per jaar in de kerk gekerkt zal worden. Bij de verhuur zal Stadsherstel samenwerken met de plaatselijke horeca. De gemeente Purmerend juicht het nieuwe brede gebruik van de kerk toe. Ook bij deze kerk dient de verwarming, het sanitair en de keukenfaciliteiten verbeterd te worden.
De restauratie van de Lutherse Kerk wordt mede mogelijk gemaakt door:
Bijzondere monumentale elementen
Niet alleen als belangrijk gebouw voor de gemeenschap en als stedenbouwkundig element zijn deze kerken belangrijk om te behouden maar ook om hun monumentale elementen.
Bijzonder interieur Grote Kerk Schermerhorn
De kerk heeft een grotendeels authentieke protestantse inrichting uit de 17e eeuw. Veel onderdelen kunnen als echte kunstschatten worden gezien. Voorbeeld daarvan zijn de elf rijke, 17e-eeuwse, gebrandschilderde glasramen, waaronder een Rubensraam, uit de bouwtijd van de kerk. Zij behoren tot de Unesco top tien van gebrandschilderde ramen in Nederland.
De tweede bijzonderheid van de kerk en kenmerkend voor Noord-Holland betreft de houten tongewelven die in de 17e eeuw zijn beschilderd met florale motieven.
Eclectische bouwstijl in Purmerend
In Purmerend kan van de eclectische stijl van de in 1880 gebouwde Lutherse kerk genoten worden. Het ontwerp is van stadsarchitect P. Mager. Een eclectische bouwstijl, die in de 19e eeuw veel werd toegepast, houdt in dat er elementen van verschillende historische bouwstijlen zijn gebruikt. Het gaat hier bijvoorbeeld om de hoge ramen, zoals in de gothiek, maar met een neoromaanse boog.
Waarom zet Stadsherstel zich in om kerken te behouden
De komende tien jaar sluiten er in Nederland gemiddeld twee kerken per week hun deuren omdat ze hun functie verliezen. Een belangrijk deel van die kerken is zeer waardevol en dient te worden bewaard voor de generatie van de toekomst. Een aantal kerken zijn overgenomen door kleine stichtingen, die voornamelijk worden gerund door vrijwilligers. Enkele stichtingen hebben aangegeven het niet meer te redden en zijn op zoek naar een goede en zekere toekomst voor de gebouwen. Stadsherstel wil haar jarenlange ervaring inzetten voor deze monumenten. Naast de in totaal 600 monumenten heeft Stadsherstel in de afgelopen dertig jaar 13 kerken, 1 kapel, 1 toren en 3 pastorieën gered en gerestaureerd, is ze nu 4 kerken en 1 pastorieën aan het restaureren en voor twee kerken start binnenkort de restauratie. Kijk voor meer informatie op stadsherstel.nl/kerken.