Tien cultuurtips voor november 2024
Boekenwurmen, galagangers, onderzoekende pianisten, homoactivisten, vrijdenkers, bevlogen harpisten, Hakim van Sesamstraat en heel spiritueel Amsterdam zijn deze maand allemaal welkom in onze Bijzondere Locaties. Lees hier meer.
Ricciotti’s Boekenclub
7 november 20:00 uur in Museum ‘t Kromhout
Het lezen van boeken wordt weer populairder onder jongeren door #Booktok en Instabook. Tegelijkertijd zijn er steeds vaker berichten over het dalende leesniveau in Nederland. Literatuur is al eeuwenlang trending topic in muziek, waardoor er redenen genoeg zijn voor het Ricciotti om dit najaar de Boekenclub te organiseren. In deze tour over boeken speelt het orkest werk van Leonard Bernstein, geïnspireerd door Shakespeare, maar bijvoorbeeld ook een nummer van Radiohead gebaseerd op ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’. De uitgelezen solist is auteur en singer-songwriter Aafke Romeijn, met wie Ricciotti onder meer enkele van haar eigen nummers zal spelen. Het wordt een feestje voor alle (toekomstige) boekenwurmen met de letters van boeken en de klanken van muziek!
Koenraad Spijker: The Divine Mystery – Skrjabin
8 november 20:15 uur in de Amstelkerk
Pianist Koenraad Spijker heeft in zijn onderzoek naar Aleksandr Skrjabin laten zien hoe Skrjabins muziek zich niet alleen muzikaal, maar ook filosofisch ontwikkelde, sterk beïnvloed door mystiek en theosofie. In zijn vroege werken, zoals de preludes die tijdens dit recital worden gespeeld, hoor je nog duidelijk de invloed van de romantische traditie, met korte, expressieve stukken. Deze vroege werken hebben een lyrisch karakter dat doet denken aan Chopin, maar Koenraad benadrukt hoe Skrjabins latere stukken steeds meer gevuld raakten met zijn spirituele en mystieke ideeën.
Skrjabin raakte geïnspireerd door de theosofie, een filosofie die eenheid tussen mens en kosmos zoekt. Dit komt terug in zijn muziek, waarin hij nieuwe harmonieën en vormen verkent om deze mystieke wereld weer te geven. In het Poème-nocturne op. 61, dat ook op het programma staat, zie je hoe Skrjabins muziek en spirituele visie samenkomen. Dit stuk, waarin de grens tussen droom en realiteit vervaagt, heeft een bijna bovennatuurlijke sfeer, wat typerend is voor zijn latere werk. Het recital neemt je zo mee op een reis door Skrjabins ontwikkeling, van zijn vroege, Chopin-achtige stijl naar de meer complexe, mystieke muziek die zijn latere composities kenmerkt.
Super-Sonic Jazz Festival 2024
13 en 14 november in de Vondelkerk en De Duif
Super-Sonic Jazz is een muziekplatform dat zich richt op vernieuwende artiesten die zich bewegen binnen het universum van jazz. Paradiso organiseert sinds 2017 het Super-Sonic Jazz Festival waarbij voor de krenten in de programmeringspap wordt gekozen voor Stadsherstel-locaties. Zo ook dit jaar. Op 13 november staat de veelzijdige Samora Pinderhughes bij ons in de Vondelkerk. Of hij nu films maakt, muziek componeert, of beide combineert, Samora deelt een bewuste, delicate en soms zelfs fragiele visie op de huidige (Amerikaanse) samenleving. En een dag later, misschien een nog wel mooier programma in De Duif. Op 14 november spelen harpiste Brandee Younger (zie foto) en zangeres, harpiste en koordirigente Sophye Soliveau daar de sterren van de hemel.
Dagboek van een vrijdenker
15 november 20:00 uur in de Vondelkerk
De presentatie van ‘Dagboek van een vrijdenker, de dagboeken van Henk Winters mei – augustus 1969’, biedt een feestelijke avond. Micha Hulshof draagt het vrijdenkersgedicht ‘Volmondig JA!’ voor van Simon Vinkenoog, muziek van Lucretia van der Vloot & Rob van Zandvoort, Michel van Dijk en Ferdinand Bakker (Alquin) en een performance gebaseerd op het dagboek van theatercollectief SLPLZN o.l.v. Victor Mentink en DJ Vanzetti.
In het dagboek dat de latere jongerenwerker en bekende homoactivist Henk Winters schreef in het voorjaar en de zomer van het tumultueuze jaar 1969, schetst Winters een ontroerend, komisch en aktivisties beeld van het Amsterdamse leven richting het einde van de revolutionaire sixties. Hij rookt stickies met zijn vrienden, bezoekt iconische poptempels, koopt af en toe een lp, baalt van zijn werk en zijn collega’s, en is toch vooral altijd met een half oog op zoek naar leuke jongens. En ja, denkt hij, misschien moet hij toch wat meer van zijn heterovrienden over zijn homoseksualiteit vertellen.
Kort voor Winters’ overlijden in 2020 ontving samensteller Anita van Oosterbosch zijn dagboeken, inclusief zijn fotoarchief. Ze was getroffen door zijn openheid, en besefte eens temeer dat Amsterdam in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw een toonbeeld van vrijheid en tolerantie is geweest, waar veel mensen van buiten naartoe kwamen om zichzelf te kunnen zijn.
Amsterdamsch Galabal 2024
16 november 19:00 uur in De Duif
Een bal zoals in Wenen, maar dan in hartje Mokum. In onze parel aan de Prinsengracht: De Duif. Met een prachtig programma, waaronder een workshop Weense wals, een schitterende openingsdans, muzikale intermezzi en natuurlijk de publieksquadrille. Vorig jaar was een groot succes, dus zorg dat je er dit jaar (weer) bij bent. Ook dit jaar zorgt het 20-koppige Nederlands Dansorkest de hele avond voor perfecte dansmuziek. Ga op de foto in je mooiste galakleding en steun daarmee VluchtelingenWerk Nederland. Kortom, een avond die je niet mag missen.
Literair evenement Noorderwoord
20 november 20:00 uur in ‘t Zonnehuis
Het is weer tijd voor het literaire event met de gezelligheid en diversiteit waar stadsdeel Noord bekend om staat: Noorderwoord in ‘t Zonnehuis. Op de line-up staan dit keer schrijver Sanneke van Hassel en cabaretier en schrijver Jeffrey Spalburg. De Noorderwoordmonoloog gaat deze keer over Ibrahim Selman. De monoloog wordt geschreven door Rebekka Bremmer en opgevoerd door acteur Ali Çifteci. Natuurlijk kun je ook luisteren naar de bijdragen van huisdichter Lamyn en huisband Trio Lampe. Boekhandel Over het water is aanwezig met een boekentafel en geeft boekentips! Zoals altijd is de presentatie in de handen van schrijver en Noordbewoner Christine Otten.
Terugkeer van de Egorov vleugel in De Duif
De Steinway & Sons vleugel van de Russische pianist Youri Egorov wordt na een uitgebreide restauratie door pianospecialist Van Maene weer in gebruik genomen in De Duif! We hebben meesterpianist Nicolas van Poucke uitgenodigd om deze geliefde vleugel weer in te wijden in De Duif. Van Poucke speelt werk van Debussy, Mozart, Ravel en Franck. We verheugen ons er nu al op. Kom je ook? Vrienden van Stadsherstel krijgen korting.
The Spirit of Amsterdam in de Vondelkerk
22 t/m 24 november in de Vondelkerk
The Spirit of Amsterdam is een driedaags stadsfestival voor de jonge geest, dat plaatsvindt in meer dan 40 Amsterdamse ‘gebedshuizen’ tijdens de viering 750 jaar Amsterdam. Nu is de Vondelkerk inmiddels veel meer dan een kerk-kerk. Het is een evenementenlocatie met veel diners, concerten, recepties, lezingen en congressen. Maar er is ook zeker ruimte voor spirituele zaken, waarvoor we voor deze gelegenheid de deuren natuurlijk wagenwijd open zetten.
Beleef met ‘Origin of Light’ een verstild a capella concert van Orchestre Partout & Wereldkoor Haarlem, geïnspireerd op de mystieke poëzie van de Perzische dichter Rumi. Te bezoeken op 22 en 23 november. Op 24 november kan je terecht bij ‘Embrace’ een festival vol diverse culturen, waar mensen van verschillende religies, culturen en tradities samenkomen, elkaar leren kennen en vieren!
Meer informatie over The Origin of Light | Meer informatie over Embrace
Zingend de kast uit!
23 november t/m 1 december (do – zo) in ‘t Zonnehuis
Een muzikale show over ‘anders zijn dan anderen’. Met de mooiste liedjes eren we pioniers die een voorbeeld zijn voor de acceptatie van homoseksualiteit. Een programma vol met emotie, plezier en humor. Over jezelf mogen zijn, seksualiteit, geaardheid, acceptatie en emancipatie. Gebracht door een keur van artiesten die ooit zelf ‘zingend de kast uit zijn gekomen’.
Met in elke voorstelling Frans Mulder, Tony Neef, Irene Hemelaar, Emile Baars, Alexei (Bart Steenbeek), Evert de Vries, Yo Germain, Rikkert van Huisstede en Barry de Bruin. Per voorstelling een wisselend gastoptreden door Sjors van der Panne, Astrid Nijgh, Paul Groot, Paul Haenen (dominee Gremdaat), Philippe Elan of Serge-Henri Valcke.
Hakim’s sintstreken
24 november 11:00 uur in ’t Zonnehuis
Hakim Traïdia is een Nederlands-Algerijnse theaterartiest en mimespeler, die bij het grote en kleine publiek bekend is door zijn rol in Sesamstraat. Zoals elk jaar duikt hij in de theaters weer in het Sinterklaasfeest en natuurlijk doet hij dat op zijn geheel ‘eigenwijze’. En natuurlijk past dat perfect in onze Zonnehuis op z’n kop serie. Met invloeden uit alle windstreken. Doorspekt met zijn grappen en bijbehorende streken. Als de Sint dat maar goed vindt… Sinterklaas is digitaal aanwezig!
Albumpresentatie: “Elegies and Echoes” van Elizaveta Agrafenina & Dimitri Malignan
30 november 15:00 uur in de Amstelkerk
Het album “Elegies and Echoes” van Elizaveta Agrafenina en Dimitri Malignan, gepresenteerd in de Amstelkerk, eert vergeten Oost-Europese componisten van Joodse afkomst, zoals Weinberg, Lilien, Blumenfeld en Feinberg. Deze artiesten overleefden vervolging en symboliseren verwoeste steden en verloren levens. Met diverse stijlen weerspiegelen hun werken een halve eeuw van hoop en tragiek. Het ensemble, inclusief Floor Le Coultre (viool) en Kalle de Bie (cello), brengt deze muziek opnieuw tot leven, benadrukkend hoe historische en geopolitieke omstandigheden deze talenten onterecht overschaduwden. Hun muziek wordt een elegie én echo van een verdwenen tijd, een verleden dat slechts in klanken voortleeft.
Atlantis and other Utopias
1 december 19:30 uur in de Posthoornkerk
Atlantis and other Utopias is een van de hoogtepunten in onze culturele programmering van dit seizoen. Stichting LiveART initieert dit avondvullende programma, een multidisciplinair project gebaseerd op de serie ‘Atlantis’ en ‘From the New World’ schilderijen van beeldend kunstenaar Maryleen Schiltkamp met speciaal hiervoor gecomponeerde muziek van componist/pianist Marion von Tilzer in combinatie met videoprojecties door Studio de Maan, die muziek en beeld als artistieke eenheid verbindt.
Von Tilzer’s nieuwe compositie en enkele andere stukken worden uitgevoerd door het Amstel Saxofoon Quartet, percussionist Jacobus Thiele en de componiste zelf op de piano. Schiltkamp’s schilderijen, die het uitgangspunt voor het project vormden, worden tijdens het evenement tentoongesteld in de Posthoornkerk.
Kijk voor meer kunst en cultuur in onze Bijzondere Locaties (en voor de laatste updates) op onze cultuuragenda.