Stadsherstel ontvangt subsidie voor schooltje van Dik Trom
Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol heeft tijdens het Mooi Nederland Evenement op 15 oktober bekend gemaakt dat Stadsherstel voor het schooltje van Dik Trom te Etersheim, een bijdrage ontvangt in het kader van de Innovatieregeling Mooi Nederland. Het project was één van de 26 die zo een bijdrage krijgen. Er waren 222 aanvragen ingediend. Ook is het project genomineerd voor de Mooi Nederland Prijs, burgers mogen stemmen op hun favoriete project. Het project met de meeste publieksstemmen wint de Mooi Nederland Prijs.
In het dorpje Etersheim, gemeente Zeevang, staat een vervallen gebouwtje. Het gebouw bestaat uit een schooltje met onderwijzerswoning waar Johan Kievit, de schrijver van de boeken van Dik Trom, aan het eind van de 19e eeuw lesgaf en woonde. Dit schooltje wil Stadsherstel in samenwerking met de gemeente Zeevang en de stichting Dik Trom in ere herstellen door er een kinderboekenmuseum van te maken. Zo wordt een stukje levende Nederlandse historie bewaard, en een bijdrage geleverd aan de jeugdliteratuur. De restauratie van het schooltje en bijbehorende woning wordt als zogenaamde leerlingbouwplaats en restauratieopleidingsproject uitgevoerd. Met Dik Trom als boegbeeld heeft het project een positieve effect op de recreatie in de regio.
Het schooltje heeft tot 1939 dienst gedaan en werd toen verbouwd tot pakhuis. Door dreigende sloop in 2007 werd de Stichting Dik Trom opgericht om dit te voorkomen. Doelstelling was de verwerving van het gebouw en de exploitatie ervan als museum en woning. Het schooltje is bijzonder als één van de laatst overgebleven eenklassige plattelandschooltjes en vanwege de ligging in een nog grotendeels authentieke plattelandsomgeving.
Mooi Nederland Prijs
Met het Innovatieprogramma Mooi Nederland wil minister Cramer meer partijen aan de slag laten gaan met ruimtelijke kwaliteit en identiteit van stad en land. Dit doet zij onder andere door middel van het Innovatieprogramma Mooi Nederland. Dit programma bestaat uit de Innovatieregeling Mooi Nederland en het Kennis- en leertraject Mooi Nederland. De Innovatieregeling is bedoeld om ruimtelijke kwaliteit te bevorderen en om innoverende projecten te vinden die als voorbeeld kunnen dienen voor anderen.
De Mooi Nederland Prijs is onderdeel van de Innovatieregeling Mooi Nederland. 26 plannen en projecten dingen mee naar de Prijs. Omwonenden en gebruikers van de projecten staan centraal, hun mening is dan ook erg belangrijk. Daarom kan iedereen in Nederland tot 1 januari 2010 stemmen op zijn of haar favoriete project. Het project met de meeste stemmen wint de Mooi Nederland Prijs, bestaande uit een extra bijdrage van € 10.000,-. Onder de stemmers worden bovendien vijf ballonvaarten boven Nederland verloot.
Als u wilt stemmen voor het schooltje van Dik Trom, klik dan hier.
C. Joh. Kieviet
Cornelis Johan Kieviet werd in 1858 in Hoofddorp geboren. Nadat hij als kwekeling in Delft had gestudeerd, kreeg hij op 19-jarige leeftijd zijn eerste betrekking, als hulponderwijzer in Vijfhuizen. Na het behalen van zijn hoofdakte werd hij in 1883 onderwijzer op het schooltje van Etershem. In 1903 volgde een nieuwe aanstelling, in Zaandam.
In Etersheim begon Kieviet met het schrijven van kinderboeken. De jonge schoolmeester vond de jeugdboeken in zijn tijd te braaf en wilde het anders doen. Hij schreef elke dag tien pagina’s in een schoolschrift. Zijn schrijfsels liet hij eerst door zijn vrouw lezen en daarna door de kinderen van zijn school. Aan hun reacties kon hij zien of er nog iets veranderd moest worden. Over zijn eerste twee werken – De twee neven (1890) en Frans van Dorentil (1891) – was Kieviet niet tevreden. Hij vond ze nog te moralistisch. Daarom bedacht hij de ondeugende jongen met het hart van goud, Dik Trom. In 1891 verscheen Uit het leven van Dik Trom. Het was de eerste in een reeks van zes over deze belhamel uit Hoofddorp. Kieviet heeft ongeveer vijftig jeugdboeken geschreven, waarvan, naast Dik Trom, Fulco de minstreel het bekendste is. Kieviet overleed in 1931 in Wassenaar.