Onze Vriendenvereniging heeft een nieuwe voorzitter
Na 35 jaar bestuurslid te zijn geweest gaf voorzitter Ruud van Helden vorige week het stokje over aan Geerte Udo. Maar dit was niet voordat Ruud van de gemeente Amsterdam de Andreaspenning gekregen had.
Speech van stadsdeelbestuurder Lotte Terwel (Centrum) bij de uitreiking van de Andreaspenning aan Ruud van Helden tijdens de ledenvergadering van de Vrienden op 27 juni 2023.
“Goeienavond allemaal, wat leuk om hier te zijn.In de kerk die ooit een simpele, tijdelijke preekschuur was, en nu hoort tot de mooiste kerken van Amsterdam.
Mijn naam is Lotte Terwel van stadsdeel Centrum, met onder meer monumenten en kunst en cultuur in mijn portefeuille. En dat is maar goed ook. Want namens het gemeentebestuur ben ik vanavond gekomen om de man in het zonnetje te zetten, die zich al 35 jaar met precies die onderwerpen bezig houdt. Een man die zich al 35 jaar inzet als voorzitter van Vrienden van Stadsherstel. Vandaag neemt hij afscheid, en dat laten we niet ongemerkt voorbij gaan.
Je begon als notaris bij Stadsherstel, werd bestuurslid van de Vriendenvereniging in 1988, en vervolgens voorzitter. De Vrienden van Stadsherstel helpen met het aankopen, restaureren, herbestemmen en openstellen van Amsterdamse monumenten, en dragen bij aan het behoud van het restauratieambacht.
Met groot enthousiasme bracht je jouw kennis over het monumentale Amsterdam over op de leden. Inmiddels is het aantal betalende leden gegroeid van pakweg duizend, naar vier en half duizend, en jij had in die groei een belangrijke rol. Het gaf de ruimte om inmiddels al meer dan 200 monumenten van Stadsherstel in Amsterdam te renoveren.
Vorig jaar werden onder meer de panden op de Geldersekade 78, de Cromhoutpanden op de Herengracht, de Hollandsche Manege en het Betty Asfalt Complex in eer en glorie hersteld. Eerder dit jaar lukte het om genoeg geld bij elkaar te krijgen om de vervallen winkelgevel van de Geldersekade 39 weer compleet te maken.
En zo wordt de lijst met geslaagde projecten steeds langer en indrukwekkender. En al die projecten zorgen ervoor dat de stad waar we van houden, steeds mooier wordt. Het is een facelift waar we elke dag weer van genieten.
Jij was de voorzitter die je elke vereniging toewenst: betrokken, benaderbaar en altijd aanwezig bij de activiteiten, zoals de jaarlijkse rondvaart, de Vriendenwandeling of, op dit moment de bijzondere activiteiten in het kader van de Surinaamse maanden. In dit eerbetoon mag niet onvermeld blijven, dat je een groot liefhebber bent van beeldende kunst, en met name van de in Amsterdam geboren Joodse schilder Martin Monnickendam.
Je groeide op met zijn werken: je opa was met hem bevriend en vele werken van hem hingen bij jou thuis. Samen met de dochters van de schilder richtte je de stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam op, waar je nog steeds voorzitter van bent.
De stichting streeft naar meer erkenning en bekendheid voor het werk van de schilder, en restauratie van zijn werken. En dat is gelukt, vooral dankzij jouw aanstekelijke enthousiasme.
Via de stichting zijn tientallen schilderijen gered en zijn een catalogus en diverse boeken over de kunstenaar uitgebracht. Dankzij jou kunnen we de schilder bewonderen in het Joods Museum, waar het een van de belangrijkste schilders uit de collectie is. Maar ook in het Stadsarchief, dat 900 tekeningen verwierf, en aan het plafond in jouw kantoor prijken werken van de Hollandse meester. Je schijnt zelfs zo vaak met de schilder bezig te zijn, dat ze er vroeger bij je thuis een werkwoord voor hebben bedacht: “papa is aan het Monnickendammen”, werd er dan gezegd.Toch slokte dat nog niet eens al je tijd op. Als voorzitter van de stichting Zadelhoff Cultuurfonds draag je bij aan culturele projecten met een sociaal-maatschappelijk karakter.
En eerder was je bestuurslid bij Vrienden van de Nieuwe Kerk, en hielp je andere stichtingen op vrijwillige basis, bijvoorbeeld het Stedelijk museum, Artis, het Prins Bernard Cultuurfonds, Carré en het Scheepvaartsmuseum.
Het moge duidelijk zijn: je hebt je onvermoeibaar en belangeloos ingespannen voor de kunst en cultuur in onze stad, in het bijzonder voor het behoud en het onder de aandacht brengen van cultureel erfgoed.
Beste Ruud,
Vandaag neem je afscheid van de Vrienden, maar ook weer niet. Want deze vrienden zijn voor het leven, en we gaan je dus nog tegenkomen. En dat is maar goed ook, want we kunnen jouw inzet voor monumenten en erfgoed helemaal nog niet missen… Uit liefde en verbondenheid met onze stad heb je geweldig veel werk verzet, en daar wil je enorm voor bedanken. En ik kom niet met lege handen. Want voor mensen die heel belangrijk zijn geweest voor Amsterdam, hebben we de Andreaspenning, en die mag ik nu aan je uitreiken.
Van harte gefeliciteerd!“
De nieuwe voorzitter van de Vrienden van Stadsherstel, Geerte Udo, stelt zich voor
Beste Vrienden van Stadsherstel,
Op de laatste leden vergadering ben ik benoemd tot uw nieuwe voorzitter, waarvoor dank!
Omdat op de vergadering van 27 juni vooral het afscheid van Ruud van Helden centraal stond, stel ik mij graag kort voor middels dit schrijven. Uiteraard zal ik op de volgende fysieke bijeenkomst iets meer over mijzelf vertellen en kunnen we kennis met elkaar maken.
Ik voel mij vereerd dat ik na 35 jaar de voorzittershamer van Ruud van Helden mag overnemen. Hij heeft een prachtige vereniging van Vrienden opgebouwd en ik zal er alles aan doen, met de andere bestuursleden, om hierop voort te bouwen en het Vriendennetwerk verder uit te breiden en te verdiepen.
Al van kinds af aan heb ik een voorliefde voor kunst, cultuur & cultureel erfgoed en woon mede daarom al meer dan 25 jaar in Amsterdam.
Na mijn studie bestuurskunde ben ik een aantal jaren werkzaam geweest in de consultancy (KPMG en Twijnstra Gudde). Maar omdat ik veel meer met en voor de stad Amsterdam wilde betekenen ben ik ruim 15 jaar geleden begonnen bij amsterdam&partners waar ik sinds 2019 directeur ben. amsterdam&partners is een publiek private stichting die samen met 700 partners bouwt aan een duurzame en inclusieve metropool. Wij werken aan een goede balans tussen wonen, werken en gastvrij bezoekers ontvangen, door het verbeteren van de reputatie van de stad en metropool. Daarnaast verleiden wij bewoners, congressen en bezoekers om bekende en vooral onbekende plekken te bezoeken in de stad en Metropool met een grote aandacht voor cultuur en cultureel erfgoed. Allemaal via de merken ‘Uit’ (denk aan de Uitkrant, de Uitagenda en de Uitmail) en het motto ‘I amsterdam’.
Zo heb ik ook reeds 16 jaar geleden Stadsherstel leren kennen als een onmisbare partner voor de stad, en hun werkzaamheden en die van de Vriendenvereniging op de voet gevolgd.
Ik ben heel blij dat ik hier nu een actieve rol in mag gaan vervullen en kijk er naar uit u het komende jaar ergens te ontmoeten!
Hartelijke groet
Geerte Udo