Kloveniersburgwal 22-24 te Amsterdam
Deze panden werden in 1997 op de veiling door Stadsherstel aangekocht. De voorgevels lijken bij een oppervlakkige beschouwing van de doorlopende onderpui en gevellijst op één huis. Echter bij nader onderzoek blijkt dat hier wel degelijk sprake is van twee verschillende panden. Het restauratieplan ging er van uit dat onder beide panden een nieuwe fundering moest worden aangebracht. In de voorbereiding van de restauratie bleek het uitplaatsen van het reisbureau op de begane grond vooralsnog niet mogelijk.
Architect: Architectenbureau Klein b.v. te Wormerveer
Aannemer: Abma Ursem bv te Exmorra
Constructeur: Evers Partners Raadgevend – Ingenieursbureau bv te IJmuiden
Zoals zo vaak voorkomt werden de plannen aangepast. Het herstel van de bovenwoningen inclusief alle gevels en daken werd als eerste fase aanbesteed, terwijl de nieuwe fundering in een later stadium moest worden uitgevoerd. In augustus 2005 is deze ingrijpende restauratie gestart. De kapconstructie bevond zich in een redelijke staat van onderhoud zodat met gedeeltelijk herstel kon worden volstaan. Ook het dakbeschot behoefde slechts kleine verbeteringen.
Daarentegen werden de bestaande dakshingles, nadat de steigers waren geplaatst, aan de buitenzijde op het dakbeschot vervangen door nieuwe samaca natuurleien met een levensduur van 80 jaar. De bestaande dakkapellen werden gerestaureerd en kregen nieuwe zijschilden. De goten en dakkapellen werden voorzien van nieuw zink.
De kwaliteit van het bestaande voorgevelvoegwerk was zeer matig. Deze voegen zijn grotendeels na het herstellen van het voorgevelmetselwerk vervangen. De houten gevelkozijnen en ramen in de achtergevels waren zo slecht dat zij allemaal vervangen moesten worden. Nadat de panden wind- en waterdicht waren gemaakt, kon men binnen echt aan de slag. De balklagen werden gerepareerd en waar nodig vervangen. De houten vloeren werden hersteld en voorzien van de nodige uitsparingen ten behoeve van de nieuwe trap en schoorsteenkanalen. De scheuren in de bestaande bouwmuren en achtergevels waren inmiddels opengehakt en vervolgens dichtgemetseld. De bestaande gemetselde schoorsteenmantels zijn voor een groot deel vervangen en de nieuwe binnentrap van de tweede naar de derde verdieping is in het werk geplaatst.
Op de eerste en tweede verdieping werden de scheidingswanden aan de woonkamerzijde voorzien van brede houten delen met daarin de deuren opgenomen van de zelfde delen. Pas toen de werkzaamheden aan het nieuwe interieur zich al in een ver gevorderde stadium bevonden, kwam het Stadsdeel Centrum van de Gemeente Amsterdam alsnog met de eis dat de fundering vervangen diende te worden.
Bovendien moest dit op een veel kortere termijn dan aanvankelijk met hun was afgesproken. In overleg met het reisbureau gevestigd op de begane grond is er besloten om hen tijdelijk naar de eerste en tweede verdieping uit te plaatsen. Na deze roerige periode zijn er weer drie woningen en een bedrijfsruimte aan het gerestaureerde bezit van Stadsherstel toegevoegd.